Έκτακτο – Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος

270

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.

Ο 90χρονος ιεράρχης υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Βαρθολομαίο τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Δεκτή έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου που υποβλήθηκε κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο κ. Δημήτριος που πέταξε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συναντήσει  με  δικό του αίτημα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη έφτασε στις 11.00 το πρωί στο Φανάρι. Μετά από μιαμιση ωρα στην αναμονή σύμφωνα με πληροφορίες, o κ. Δημήτριος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του υπέβαλλε την παραίτησή του.

Στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αρχίζει στις 9 Μαίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις  για την επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Επίσης  αναμένεται η τοποθέτηση  νέου αρχιεπισκόπου Αυστραλίας , ενώ  είναι πιθανό να αντικατασταθεί ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κακοδιαχείρηση

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο  προσπαθεί  εδώ και δύο χρόνια   να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο , στον απόηχο των αποκαλύψεων για κακοδιαχείρηση στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και του παγώματος των έργων στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Διαβάστε επίσης:  Κωδικός «Έβρος»: Όλη η αλήθεια για την «τουρκική» κατάληψη και τους επίμαχους χάρτες

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει  ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες  τέσσερις φορές ως τώρα την παραίτηση του  Δημήτριου που έχει  πατήσει τα 90  και βρίσκεται στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής από το 1999 .  

Συγκεκριμένα ο  υπερήλικας ιεράρχης  βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου  από τον Αύγουστο του 2017  όταν του προτάθηκε από  το Οικουμενικό Πατριαρχείο να του απονεμηθεί ο τίτλος του Γέροντα  Μητροπολίτη Ηρακλείας. Η πληροφορία , ταξίδεψε τότε για λίγες ώρες από το Φανάρι στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα πριν διαψευστεί επισήμως καθώς ο Δημήτριος αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση για «βελούδινη» απομάκρυνση.

Στο μεταξύ ζητήθηκε άλλες δύο φορές  η παραίτησή του  τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, ενώ πριν από έξι μήνες  στη Γενεύη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον κάλεσε για τέταρτη φορά  να αποχωρήσει.  Εκεί που όλοι περίμεναν την επόμενη ημέρα όμως, ο Δημήτριος δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης και ζήτησε λίγο επιπλέον  χρόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη   ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ξεπαγώσει τα έργα στον Άγιο Νικόλαο ώστε να μη φύγει με την σκιά των ατασθαλιών  να τον συνοδεύει .

Έτσι πήρε νέα παράταση καθώς τότε υπήρχε και η αναταραχή με το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας που έκανε το Φανάρι να μην επιθυμεί να ανοίξει νέο μέτωπο.