Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
31.5 C
Athens

Έκτακτο: Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Γιάννο Παπαντωνίου!

Πάνω από 100.000 ευρώ (αν συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις) θα κοστίσει στον Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του η παράλειψη τους να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες του 2010 τις καταθέσεις της Σταυρούλα Κουράκου στην HSBC της Ελβετίας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και η σύζυγός του κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τον ισχυρισμό τους περί νομικής πλάνης και τους καταδίκασε όπως και πρωτοδίκως: Επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ η μέρα. Επιπλέον επιβλήθηκε σε καθέναν χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 

Το δικαστήριο προχώρησε στη δήμευση της επικαρπίας του ακινήτου στην Κηφισιά, η οποία ανήκει στο ζευγάρι.

«Δεν γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δηλωθούν…»

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Δια του συνηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις του 1,3 εκ ευρώ είχαν μεταβιβαστεί σε trust το 2008.

«Πιστεύαμε ότι δεν είχαμε νομική υποχρέωση να τα δηλώσουμε στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαμε ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαμε πλέον την κυριότητα των χρημάτων -υποστήριξαν- αλλά ακόμα κι αν είχαμε αυτή την υποχρέωση, δεν την γνωρίζαμε.»

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο δικηγόρος που, όπως είπε, συμβούλευσε την κα Κουράκου για την ίδρυση trust προκειμένου να λάβουν οι γιοι από τον 1ο γάμο της κάποια χρήματα, χωρίς να το μάθει κανένας (ούτε ο Παπαντωνίου, όπως κατέθεσε) και χωρίς να πληρώσει φόρους.

«Τους συμβούλευσα να μην τα δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες. Αυτό όριζε τότε η νομοθεσία που άλλαξε 6 χρόνια μετά, το 2014. Εγώ τους το είπα. Μπορεί και να τους παρέσυρα», κατέθεσε ο δικηγόρος και οικογενειακός φίλος του ζευγαριού.

Λίγο μετά, στην αγόρευση της η εισαγγελέας αντέτεινε: «Φρονώ ότι οποιοσδήποτε απλός πολίτης θα ρωτούσε 100 φορές, δικηγόρους και οικονομολόγους, για το αν είχε ή όχι υποχρέωση να τα δηλώσει».

«Αγνοείται η πηγή των χρημάτων»

Η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του ζευγαριού. «Ο κ.Παπαντωνίου γνώριζε για τις καταθέσεις στην ελβετική Τράπεζα», τόνισε στην αγόρευσή της και αναφέρθηκε στην κατάθεση πρώην ελεγκτή του ΣΔΟΕ.

«Μέχρι τα τέλη του 1999, το ζευγάρι είχε καταθέσεις 105.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Βλέπουμε μία τεράστια διαφορά με τις αποταμιεύσεις του 2000. Δεν προέκυψε ότι η κα Κουράκου είχε δυνατότητα αποταμίευσης τέτοιου ποσού από τα χρήματα του πρώην συζύγου της. Η πηγή του 1,3 εκ ευρώ παραμένει άγνωστη. Αγνοείται η προέλευση των χρημάτων.»

Σε πρώτο βαθμό, το Φεβρουάριο 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα και καταδίκασε το ζεύγος Παπαντωνίου σε ποινή φυλάκισης 4 ετών έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας.

Η αποκάλυψη του 1,3 εκατ. ευρώ

Ο κ. Παπαντωνίου δεν περιέλαβε στο Πόθεν Έσχες του καταθέσεις της συζύγου του, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό που διατηρούσε από το 2000 η κ. Κουράκου στην ελβετική τράπεζα, αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αρχικά ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει άγνοια για τις καταθέσεις. Εν συνεχεία υποστήριξε ότι ήταν χρήματα (μέρος των οποίων δόθηκαν από τον πρώην σύζυγο της κα Κουράκου) που προορίζονταν για τους γιους της συζύγου του.

Το 2010 τα χρήματα επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των παιδιών της κα Κουράκου.

Το ζευγάρι έχει αμετάκλητες καταδίκες 2 και 4 ετών για ανακριβείς δηλώσεις (για τις ίδιες αδήλωτες καταθέσεις) και για τα οικονομικά έτη 2008 και 2009.

Πρόσφατα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε κακουργηματική δίωξη σε βάρος του ζευγαριού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορά στον τρόπο απόκτησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίση των εισαγγελέων για τις φορολογικές ενημερότητες που έλαβε το ζευγάρι για την πώληση ακινήτου στη Σύρο, αν και φέρεται να είχε εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αbdulhamid Han: Οι απαντήσεις της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις – Στο επίκεντρο οι συμμαχίες...

Η Τουρκία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες αλλά και τις ανάλογες δοκιμές του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han» H Ελλάδα, ετοιμάζεται ν' απαντήσει στις τουρκικές κινήσεις με τοΑbdulhamid Han. «Όπλο» της...

Οικονόμου: Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο...
Κορωνοϊός: θα αφήσει βαριά εργασιακή “κληρονομιά”

Επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού

Οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων, επισπεύδουν τις εξελίξεις ως προς την περεταίρω αύξηση...

Ανδρουλάκης: Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για...

«Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη...

Υποκλοπές: Πράσινο φως από Μητσοτάκη για εξεταστική – Αλλαγές στην ΕΥΠ

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αναφέρθηκε στο χρονικό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι ήταν σύμφωνη με το γράμμα του νόμου ωστόσο ήταν...

Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να μην μείνει τίποτα στη σκιά για την υπόθεση των υποκλοπών

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Κυβέρνησης για «άπλετο φως» στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ: Αποπλέει την Τρίτη το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Ασκήσεις με...

Η Αθήνα έχει προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις και ενέργειες ετοιμότητας μέσω διαρκών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε συνεκπαίδευση τύπου PASSEX...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,184ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου

Στο τέλος Απριλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου αποφυλακίζεται, όχι γιατί η υπόθεσή του κρίθηκε από...

Αιτήματα συνδρομής σε 5 χώρες για λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου

Τον χάρτη των χρημάτων που διακίνησε, παρανόμως σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο πρώην...

Η πρώτη νύχτα του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή

Την πρώτη νύχτα τους στις φυλακές Κορυδαλλού πέρασαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός...

Κρίσιμη απόφαση σήμερα για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, που...