Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Έκτακτο: Ποινή φυλάκισης 4 ετών στον Γιάννο Παπαντωνίου!

Πάνω από 100.000 ευρώ (αν συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις) θα κοστίσει στον Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του η παράλειψη τους να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες του 2010 τις καταθέσεις της Σταυρούλα Κουράκου στην HSBC της Ελβετίας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και η σύζυγός του κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τον ισχυρισμό τους περί νομικής πλάνης και τους καταδίκασε όπως και πρωτοδίκως: Επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ η μέρα. Επιπλέον επιβλήθηκε σε καθέναν χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 

Το δικαστήριο προχώρησε στη δήμευση της επικαρπίας του ακινήτου στην Κηφισιά, η οποία ανήκει στο ζευγάρι.

«Δεν γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δηλωθούν…»

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Δια του συνηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου, υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι οι καταθέσεις του 1,3 εκ ευρώ είχαν μεταβιβαστεί σε trust το 2008.

«Πιστεύαμε ότι δεν είχαμε νομική υποχρέωση να τα δηλώσουμε στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαμε ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαμε πλέον την κυριότητα των χρημάτων -υποστήριξαν- αλλά ακόμα κι αν είχαμε αυτή την υποχρέωση, δεν την γνωρίζαμε.»

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο δικηγόρος που, όπως είπε, συμβούλευσε την κα Κουράκου για την ίδρυση trust προκειμένου να λάβουν οι γιοι από τον 1ο γάμο της κάποια χρήματα, χωρίς να το μάθει κανένας (ούτε ο Παπαντωνίου, όπως κατέθεσε) και χωρίς να πληρώσει φόρους.

«Τους συμβούλευσα να μην τα δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες. Αυτό όριζε τότε η νομοθεσία που άλλαξε 6 χρόνια μετά, το 2014. Εγώ τους το είπα. Μπορεί και να τους παρέσυρα», κατέθεσε ο δικηγόρος και οικογενειακός φίλος του ζευγαριού.

Λίγο μετά, στην αγόρευση της η εισαγγελέας αντέτεινε: «Φρονώ ότι οποιοσδήποτε απλός πολίτης θα ρωτούσε 100 φορές, δικηγόρους και οικονομολόγους, για το αν είχε ή όχι υποχρέωση να τα δηλώσει».

«Αγνοείται η πηγή των χρημάτων»

Η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του ζευγαριού. «Ο κ.Παπαντωνίου γνώριζε για τις καταθέσεις στην ελβετική Τράπεζα», τόνισε στην αγόρευσή της και αναφέρθηκε στην κατάθεση πρώην ελεγκτή του ΣΔΟΕ.

«Μέχρι τα τέλη του 1999, το ζευγάρι είχε καταθέσεις 105.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Βλέπουμε μία τεράστια διαφορά με τις αποταμιεύσεις του 2000. Δεν προέκυψε ότι η κα Κουράκου είχε δυνατότητα αποταμίευσης τέτοιου ποσού από τα χρήματα του πρώην συζύγου της. Η πηγή του 1,3 εκ ευρώ παραμένει άγνωστη. Αγνοείται η προέλευση των χρημάτων.»

Σε πρώτο βαθμό, το Φεβρουάριο 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετέτρεψε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα και καταδίκασε το ζεύγος Παπαντωνίου σε ποινή φυλάκισης 4 ετών έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας.

Η αποκάλυψη του 1,3 εκατ. ευρώ

Ο κ. Παπαντωνίου δεν περιέλαβε στο Πόθεν Έσχες του καταθέσεις της συζύγου του, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό που διατηρούσε από το 2000 η κ. Κουράκου στην ελβετική τράπεζα, αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.

Αρχικά ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει άγνοια για τις καταθέσεις. Εν συνεχεία υποστήριξε ότι ήταν χρήματα (μέρος των οποίων δόθηκαν από τον πρώην σύζυγο της κα Κουράκου) που προορίζονταν για τους γιους της συζύγου του.

Το 2010 τα χρήματα επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των παιδιών της κα Κουράκου.

Το ζευγάρι έχει αμετάκλητες καταδίκες 2 και 4 ετών για ανακριβείς δηλώσεις (για τις ίδιες αδήλωτες καταθέσεις) και για τα οικονομικά έτη 2008 και 2009.

Πρόσφατα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε κακουργηματική δίωξη σε βάρος του ζευγαριού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορά στον τρόπο απόκτησης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίση των εισαγγελέων για τις φορολογικές ενημερότητες που έλαβε το ζευγάρι για την πώληση ακινήτου στη Σύρο, αν και φέρεται να είχε εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου

Στο τέλος Απριλίου ο Γιάννος Παπαντωνίου αποφυλακίζεται, όχι γιατί η υπόθεσή του κρίθηκε από...

Αιτήματα συνδρομής σε 5 χώρες για λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου

Τον χάρτη των χρημάτων που διακίνησε, παρανόμως σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο πρώην...

Η πρώτη νύχτα του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή

Την πρώτη νύχτα τους στις φυλακές Κορυδαλλού πέρασαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός...

Κρίσιμη απόφαση σήμερα για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, που...