Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
24 C
Athens

Έκθετη η κυβέρνηση: Πριν από τις 22:00 οι πρώτες αναφορές για νεκρούς στο Μάτι

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις σχετικά με το αν γνώριζαν τελικά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του συντονιστικού της κυβέρνησης για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι.

Ύστερα από την αποκάλυψη πως το σήμα του Λιμενικού για ανεύρεση σορών ήταν στις 19:08 της Δευτέρας, έρχεται στο φως η αναφορά ενός αστυνομικού που ισχυρίζεται πως «είδαμε την πρώτη σορό στις 21:15». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποκάλυψε πως στις 22:10 της Δευτέρας πήγε στο Αγία Σοφία το βρέφος των 6 μηνών που έχασε τη ζωή του στις φονικές πυρκαγιές.

Επιπλέον, όπως έχει γίνει γνωστό, το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε την ύπαρξη νεκρού στις 21:40 της Δευτέρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλει ότι στις 23:20 ζητήθηκαν «πολλοί σάκοι» για τη μεταφορά σορών», ενώ ο επικεφαλής των ΟΥΚ δήλωσε ότι «βρήκαμε νεκρούς πριν βραδιάσει» (δηλαδή πριν τις 21:00).

Οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες που βλέπουν το «φως» καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει τη γραμμή των «ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για νεκρούς», κατά τη ζωντανή μετάδοση της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για την πυρκαγιά στο Μάτι το βράδυ της Δευτέρας.

«Είδαμε την πρώτη σορό περί τις 21:15»

«Περί 21:15-21:30, κινούμενος μαζί με τον συνάδελφό μου και μία ακόμη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επί της οδού Δημοκρατίας 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι, είδαμε την πρώτη σορό ανθρώπου. Με κινητό τηλέφωνο καλέσαμε το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια την υπηρεσία μας». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη γραπτή αναφορά στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό νεκρού στο Μάτι, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ψηφιακό και αναλογικό σύστημα επικοινωνίας είχε πέσει και όλες οι επικοινωνίες των αστυνομικών γίνονταν με κινητά τηλέφωνα. Πριν από αυτή την επίσημη αναφορά οι κλήσεις των αστυνομικών προς την υπηρεσία τους, για να αναφέρουν τους εντοπισμούς σορών, ξεκινούσαν από τις 20:40…

Οι πρώτοι αστυνομικοί που βρέθηκαν μέσα στο Μάτι, και ενώ φωτιά είχε εξαφανίσει ανθρώπους και σπίτια, ήταν 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με τέσσερις μοτοσικλέτες. Ο πρώτοι τέσσερις έμειναν σε απόσταση ασφαλείας και κάλυψης των τεσσάρων συναδέλφων τους που μπήκαν στην επικίνδυνη περιοχή με δική τους πρωτοβουλία, καθώς οι πύρινες εστίες δεν είχαν καταλαγιάσει. Πέρα από διασώσεις ηλικιωμένων ατόμων που αρνούνταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, οι αστυνομικοί είχαν το δυσάρεστο έργο εντοπισμού θυμάτων, αναφέροντας το ακριβές σημείο, ειδοποιώντας παράλληλα το ΕΚΑΒ. Λίγο αργότερα στο Μάτι βρέθηκαν και ομάδες ΟΠΚΕ, οι αστυνομικοί των οποίων προέβαιναν σε παρόμοιες… τηλεφωνικές διαβιβάσεις.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο πρώτος νεκρός που εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι εντοπίστηκε στις 21:44. Εως τις 23:40, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 16…

«Στις 22:10 πήγε στο Αγία Σοφία το βρέφος των 6 μηνών»

Επικαλούμενος το βιβλίο καταγραφής νεκρών του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» είπε στις 22:59 έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο το νεκρό βρέφος, το οποίο «αεροβαπτίστηκε, πήρε όνομα και πήγε στο νεκροθάλαμο».

Κατά τον κ. Γιαννάκο που επικαλέστηκε και το βιβλίο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το βρέφος έφτασε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφίας στις 22:10 το βράδυ της Δευτέρας.

«Στις 22:10 προσήλθε στο νοσοκομείο άγνωστο βρέφος από την περιοχή Μάτι και από κάτω γράφεται η λέξη θάνατος. Στο βιβλίο νεκρών έχει καταγραφεί ότι ότι προσεκομίσθη ένα βρέφος 6 μήνων άσφυγμο, απνοϊκό με συνοδεία διασωστών από την περιοχή της Νέας Μάκρης . Εκλήθη η ομάδα από τις ΜΕΘ που κάνει τις διασωληνώσεις και επί μισή ώρα προσπάθησε να το επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα» είπε ο κ. Γιαννάκος.

Τις πληροφορίες του κ. Γιαννάκου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημοσθένης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είπε στο «ΘΕΜΑ 104,6» πως «το παιδί που κατέληξε ήρθε γύρω στις 10 το βράδυ». Όπως είπε από τις 18:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας ερχόντουσαν παιδιά από το Μάτι με την πρώτη διακομιδή, ένα παιδί με εγκαύματα, να έχει γίνει στις 20:00».

Στις 19:08 το σήμα του Λιμενικού για ανεύρεση σορών

Όπως προκύπτει από έγγραφα-ντοκουμέντα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», το Λιμενικό είχε ενημερώσει για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι από τις 19:08 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 4,5 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη της σύσκεψης παρουσία του πρωθυπουργού στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα προκύπτει, δε, ότι στις 22:30 της Δευτέρας ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, τέλος, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Σημειώνεται βέβαια πως τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, όσο και το ίδιο το Λιμενικό Σώμα και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιχείρησαν να διαψεύσουν τα παραπάνω στοιχεία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φίτσο, Σλοβακία,

Φίτσο: Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάσταση υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει σοβαρή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας, Ζουζάνα Ντολίνκοβα, μετά την απόπειρα...
πρώτη,ληστεία,Ελληνικού, τραίνου

Μαγνησία: Ξανά στις ράγες το τρενάκι του Πηλίου

Η παγκόσμια σιδηροδρομική μοναδικότητα, το περίφημο τρένο του Πηλίου, επανεκκίνησε τα δρομολόγιά του στις στενές ράγες, ανηφορίζοντας όπως πάντα στις πλαγιές του πανέμορφου βουνού...
Ακίνητα: Έρχεται φορο-μπόνους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Ακίνητα: Μισθοί 12 ετών μιας οικογένειας γιά ένα δυαράκι 60 τ.μ. στην Αθήνα

Μισθούς 12 χρόνων εργασίας θα πρέπει να καταβάλλει πλέον μια οικογένεια στην Αθήνα ώστε  να αποκτήσει ένα δυαράκι μόλις 60τ.μ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε  έρευνα της...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – “Αλλάξτε γραμμή”

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε το Ναύπλιο 18 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Ο Νικηταράς νικάει τους Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας. Από τη μάχη...

Συντάξεις Ιουνίου: Σε ποιους πιστώνονται τα ποσά στις 27 Μαΐου 2024

Το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου 2024 θα πιστωθούν τα πρώτα ποσά των συντάξεων μηνός Ιουνίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. υτό αφορά τους ασφαλισμένους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Επανεξέταση της υπόθεσης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δρομολόγησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, καθώς άσκησε...

Νότια Αφρική: 7 νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου

Αγωνία για τους παγιδευμένους Σωστικά συνεργεία ενέτειναν χθες Τρίτη τις προσπάθειές τους για να βρουν...

Νότια Αφρική: Κατάρρευση κτιρίου – Τέσσερις νεκροί, 24 τραυματίες, 51 αγνοούμενοι

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Μαΐου κουκουλοφόροι πετούν βόμβες Μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 2010...Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα...