Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020
11.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1935.... Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο...

Εκτός ατζέντας Eurogroup προς το παρόν η Ελλάδα – Στον αέρα η έξοδος από την επιτήρηση

Το μέλλον της ΟΝΕ, η εκκαθάριση τραπεζών και η επιτήρηση της Ιρλανδίας μετά το πρόγραμμα, αποτελούν τα βασικά σημεία της συζήτησης του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της επιτήρησης και την εκταμίευση της δόσης να βρίσκονται προς το παρόν εκτός ατζέντας.

Η Κομισιόν είχε δια του Επιτρόπου Μοσκοβισί υποσχεθεί να προβεί σε σύσταση για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί στο τωρινό Eurogroup / Ecofin ή η απόφαση θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Επιπλέον, η υπόθεση της εκταμίευσης της ελληνικής δόσης έχει σκαλώσει στην ολοκλήρωση μιας σειράς προαπαιτούμενων, που δεν είχαν καταγραφεί ως ολοκληρωμένα στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης.

Μεταξύ αυτών είναι η αμνήστευση των τριών μελών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που διώκονται για πώληση ακινήτων, η πληρωμή των δικαστικών εξόδων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η οριστικοποίηση των περιοχών που θα ισχύσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις και άλλα.

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα παρουσιαστεί σε τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM την Πέμπτη. Αν αυτό δεν συμβεί, η επόμενη διάσκεψη θα διεξαχθεί πριν ή μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Το θέμα του στατιστικολόγου και της αποζημίωσής του για την δικαστική περιπέτεια λόγω των ψευδών και αβάσιμων καταγγελιών περί διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος (το ύψος του οποίου και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε πιστοποίησε αμετάκλητα η Eurostat και κατά συνέπεια το ζήτημα έχει πάψει να αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων), είναι θέμα κεντρικής σημασίας για τις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη, καθώς σε αυτό βασίζεται μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και των λοιπών μυθευμάτων που εμπόδιζαν κατά καιρούς την ιδιοποίηση του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές, αλλά και αλλοίωναν συστηματικά την κατανόηση των πολιτών επί των δημοσιονομικών ζητημάτων.

Σε σχέση με την κυρίως ατζέντα, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τη θεματική της συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας στη ζώνη του ευρώ, με επίκεντρο τις εθνικές εποπτικές πρακτικές και τα νομικά πλαίσια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η συζήτηση θα βασιστεί σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Τραπεζική Εποπτεία και σε ανασκόπηση από την Kομισιόν. Τα καλά λειτουργούντα πλαίσια αφερεγγυότητας είναι απαραίτητα για την ταχεία και αποτελεσματική μείωση των υπερβολικών χρεών και για τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση στην οικονομία.

Η συζήτηση αποτελεί συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2016, όταν οι υπουργοί εξέτασαν την απόδοση των κρατών μελών της ευρωζώνης όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τραπεζική Εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Συμβούλιο ενιαίας απόφασης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ.

Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 7ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα που πραγματοποίησε το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Δουβλίνο από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενημερώσει σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την Ιρλανδία βάσει του άρθρου IV.

Η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν κλείσει ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχουν κίνδυνοι που ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η επιτήρηση σταματά όταν η χώρα έχει αποπληρώσει τουλάχιστον το 75% του δανείου.

Στη συνέχεια το Eurogroup θα συζητήσει για τη δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2018, με βάση ένα σημείωμα της Κομισιόν σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ προετοιμάζουν τα προγράμματα αυτά κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου – της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

Η συζήτηση θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προετοιμασίας για τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2018 και στη σύσταση του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ το 2018.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Συμβουλίου (EFB), Niels Thygesen, θα παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του EFB που θα αναλύει τη γενική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η EFB συμβουλεύει την Κομισιόν για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα στοιχεία που απαιτούνται για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ιεράρχησης προτεραιοτήτων, της σειράς και της ομαδοποίησης. Η συζήτηση θα βασιστεί στο έγγραφο προβληματισμού που δημοσίευσε η Κομισιόν για το θέμα αυτό στις 31 Μαΐου 2017.

Πηγή: real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στα χέρια του Δημοσίου η Τράπεζα Πειραιώς…

Η ΕΚΤ επικύρωσε τη μετατροπή Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) σε κοινές μετοχές Πειραιώς και πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 61,34% της...

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Αρχίζουν σήμερα οι πληρωμές – Σε ποιους καταβάλλονται

Από σήμερα Τρίτη, 24 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 στους δικαιούχους. Αναλυτικά: Οι κύριες και...

“Κωδικός” προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό: Τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται

Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα...
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε τη λαμβάνουν οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε τη λαμβάνουν οι δικαιούχοι

420 εκατ. Ευρώ μπήκαν σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 79.004 δικαιούχων της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται και  δεύτερη...

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Απαντήσεις σε επτά ερωτήματα από την ΑΑΔΕ

Επτά κρίσιμες απαντήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε έναν χρήσιμο οδηγό που λύνει τις απορίες...
Από σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. ανοιχτές οι Εφορίες για το κοινό

Από σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. ανοιχτές οι Εφορίες για το κοινό

Ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 5 το απόγευμα είναι από σήμερα οι ΔΟΥ προκειμένου η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι συνεχής...
Aντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά σε κληρονόμους

Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Η απόφαση-βόμβα που ανοίγει τον δρόμο για πληρωμές

Απόφαση-βόμβα αναγνωρίζει αναδρομικά από Δώρα κύριων συντάξεων για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θεωρεί μεν αντισυνταγματική την...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική"...

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά...

Eurogroup: Τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία

Τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία του eurogroup κατατέθηκαν ενόψει της ψηφοφορίας της...

Εurogroup: Πράσινο φως για τη δόση

Επαρκή χαρακτήρισε το eurogroup την πρόοδο στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή