Βάσει συμφωνίας που εξασφάλισε το Κατάρ, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 1,5 χρόνο ομηρίας 26 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και 11 μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Ήταν η επιτυχής κατάληξη της πιο πολύπλοκης και ευαίσθητης υπόθεσης ομηρίας τα τελευταία χρόνια, γράφει το AP.
Άτομα που γνώριζαν και ένα που είχε άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι η συμφωνία για τους ομήρους συνδέεται με μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πληθυσμού στη Συρία, στα έξι χρόνια του εμφυλίου της.Κεντρικό προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των εκκενώσεων των τεσσάρων πόλεων στη Συρία, ήταν η απελευθέρωση των πολιτών του Κατάρ. Η εξέλιξη ενέτεινε φήμες ότι το ενεργειακά πλούσιο Κατάρ, πλήρωσε λύτρα εκατομμυρίων δολαρίων σε ένοπλη ομάδα που έχει σχέση με την Αλ Κάιντα, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά προσφύγων στη Συρία και η συνακόλουθη απελευθέρωση των ομήρων στο Ιράκ.

Την ανταλλαγή πληθυσμών έχουν επικρίνει οργανώσεις δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι έτσι ανταμείβονται τακτικές πολιορκίας και ότι ισοδυναμούν με βίαιους εκτοπισμούς βάσει μισαλλόδοξων γραμμών.
Οι 29 που απελευθερώθηκαν, είχαν μπει νόμιμα στο Ιράκ για να κυνηγήσουν αετούς στη νότια επαρχία Μουθάνα, περίπου 370 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Εκεί έχουν έντονη παρουσία σιιτικές πολιτοφυλακές που φέρονται να συνεργάζονται με το Ιράν. Απήχθησαν στις 26 Δεκεμβρίου του 2015 από τις σκηνές τους μέσα σε έρημο. Το Κατάρ είχε πρωταγωνιστήσει και για τη διεξαγωγή συνομιλιών στην πρωτεύουσα Ντόχα, μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης. Επίσης, είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων στον εμφύλιο της Συρίας, περιλαμβανομένης εκείνης των 13 καλογραιών Ελληνορθόδοξου μοναστηριού.
Στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η χώρα μετέχει και στο λεγόμενο συνασπισμό, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία. Η «συμφωνία των τεσσάρων πόλεων» για την εκκένωση ισάριθμων πολιορκημένων πόλεων, φέρεται να συνδέεται και με μια άλλη συμφωνία, για την απελευθέρωση 750 πολιτικών κρατουμένων από τη συριακή κυβέρνηση.
Τα εκατομμύρια και η ενοχλημένη Ουάσιγκτον
Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση της ομάδας του Κατάρ είχαν γίνει στη Βηρυτό, μεταξύ Ιράν, Κατάρ και της Χεζμπολά του Λιβάνου, ανέφερε Ιρακινός αξιωματούχος. Και αυτός, κάνει λόγο για πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων σε σουνιτικές και σιιτικές ομάδες.

Η απελευθέρωση των ομήρων ήταν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ, δήλωσε ο Ντέιβιντ Γουάινμπεργκ, συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών. Το ΑΡ είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μέλος της οικογένειας που κυβερνά τη χώρα, είχε πληρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωση. Ο Γουάινμπεργκ, που κατέθεσε και στο αμερικανικό Κογκρέσο για τα εικαζόμενα τεράστια ποσά που πλήρωσε το Κατάρ σε ομάδα φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, ανέφερε ότι αυτό το γεγονός, δημιουργεί κίνητρο για μελλοντικές ομηρίες.

Πρόσωπο που ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις μίλησε για ποσά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που πληρώθηκαν σε σιιτικές ομάδες και στην Επιτροπή Απελευθέρωσης του Λεβάντ, που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, καθώς και στην Αχράμ αλ Σαμ, οργάνωση που μετέχει στις εκκενώσεις συριακών πόλεων που είναι σε εξέλιξη στη Συρία. Και οι δύο ομάδες, μετέχουν στην ένοπλη αντίσταση που εκδηλώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, την οποία πήραν υπό τον έλεγχό τους το 2015. Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η ομάδα του Κατάρ κρατούνταν από την ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Κατά –εμπ Χεζμπολά, η οποία ωστόσο έχει αρνηθεί πως είχε σχέση με τις απαγωγές.
“Πάνω απ΄ το μπόι του”
Το Κατάρ, είπε ο Γουάινμπεργκ, συνεχίζει να ενεργεί «πάνω από το μπόι του», με τρόπους που ανησυχούν ορισμένους στην Ουάσιγκτον.«Αυτό που έγινε θέτει στη νέα κυβέρνηση Τραμπ στην Ουάσιγκτον ένα σοβαρό ερώτημα. Αν θα πιέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Κατάρ να μην πληρώνει λύτρα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον». Οι φιλόδοξες προσπάθειες εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ, δεν ήταν πάντα επιτυχείς. Οι γείτονές της από χώρες του Κόλπου απέσυραν τους πρέσβεις τους το 2014, για την υποστήριξη του Κατάρ στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, όταν ανατρέπηκε ο πρόεδρος Μόρσι. Ωστόσο το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να συνομιλεί με ομάδες από τις οποίες πολλές κυβερνήσεις θέλουν να κρατούν αποστάσεις, δήλωσε ο Αϊχάμ Κάμελ, της ομάδας συμβούλων για πολιτικούς κινδύνους, Eurasia Group.