Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
0.8 C
Athens

Ελεύθερη πρόσβαση από το σπίτι σε 22 μουσεία του κόσμου

Σε μία περίοδο που όλες μας οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες ακυρώνονται ή αναβάλλονται, τα ταξίδια που ίσως είχαμε προγραμματίσει σίγουρα θα πρέπει να περιμένουν αρκετά, μαζί και οι επισκέψεις σε μουσεία.

Το διαδίκτυο όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε εκθέσεις και μουσεία του κόσμου, με τη βοήθεια των υπολογιστών, κινητών και τάμπλετ, σαν εικονικοί τουρίστες.

Οι εικονικές περιηγήσεις (virtual museum tours) ήταν αρκετά δημοφιλείς και πριν τον περιορισμό κίνησης αλλά τώρα μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Με τη βοήθεια βίντεο και φωτογραφιών είναι πλεόν δυνατή μία προσομοίωση περιήγησης σε μουσεία. Μερικά μουσεία δίνουν τη δυνατότητα να δεις τρισδιάστατη εικόνα των χώρων με δυνατότητα 360°, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εκθεμάτων, ενώ κάποια άλλα παρουσιάζουν φωτογραφίες των έργων Τέχνης που φιλοξενούν, οι οποίες συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα.

Τα σπουδαιότερα μουσεία που προσφέρουν διαδικτυακές περιηγήσεις

Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο)
Το Βρετανικό Μουσείο, αφιερωμένο στην ανθρώπινη ιστορία, τις Τέχνες και τον πολιτισμό, πειραματίζεται με εικονικές περιηγήσεις από το 2015. Με τη βοήθεια της πλατφόρμας Google Arts & Culture, μπορούμε να δούμε όλο το μουσείο σε 3 διαστάσεις.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν – Smithsonian National Museum (Ουάσινγκτον)
Tο Smithsonian παρέχει τη δυνατότητα να δούμε περισσότερες από μία περιηγήσεις. Η μόνιμη, η τρέχουσα αλλά και εκθέσεις του παρελθόντος, όπως επίσης οι σταθμοί έρευνας και το κέντρο υποστήριξης, είναι διαθέσιμα ψηφιακά.

Λούβρο (Παρίσι)
Το Λούβρο, μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε μέσω της εικονικής πραγματικότητας, τη Μόνα Λίζα, τη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, αλλά και να δούμε το Λούβρο τον Μεσαίωνα σαν φρούριο.

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη)
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art ή The Met) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης του κόσμου και οι συλλογές του έχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης με ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων, πανοπλιών και μουσικών οργάνων. Έξι από τις συλλογές βρίσκουμε στα 2 ξεχωριστά διαδικτυακά τουρ που μας προσφέρει το μουσείο.

Μουσείο των Ανακτόρων (Πεκίνο)
Το κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι (από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ), δημόσιο μουσείο που φιλοξενεί μεγάλη συλλογή κινέζικης τέχνης, στις μέρες μας, προσφέρει διαδικτυακή περιήγηση σε 15 εκθέσεις του.

Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (Νέα Υόρκη)
Το Μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ ή απλούστερα Μουσείο Γκούγκενχαϊμ Νέας Υόρκης (Solomon R. Guggenheim), φιλοξενεί στη μόνιμη συλλογή του έργα διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων (ιμπρεσιονισμού, μεταϊμπρεσιονισμού και Μοντέρνας τέχνης), αλλά και ειδικές περιοδικές εκθέσεις. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να περιηγηθούμε στους χώρους του.

Γκαλερί Ουφίτσι (Φλωρεντία)
Το Ουφίτσι (Uffizi) είναι ανάκτορο της Φλωρεντίας, που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.
Το μουσείο, σε συνεργασία με την πλατφόρμα Google Arts & Culture προσφέρει τρισδιάστατη περιήγηση στη συλλογή του.

Μουσείο Γκεττύ – J. Paul Getty Museum (Λος Άντζελες)
Το μουσείο, και αυτό σε συνεργασία με το Google Arts and & Culture, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μία εικονική επίσκεψη και να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή συλλογή του με σημαντικές αρχαιότητες και αριστουργήματα των Βαν Γκογκ, Ρέμπραντ και Τιτσιάνο, μεταξύ άλλων.

Μουσείο Βαν Γκογκ (Άμστερνταμ)
Το Μουσείο Βαν Γκογκ (Van Gogh Museum), φιλοξενεί κυρίως έργα του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ αλλά και άλλων σύγχρονών του καλλιτεχνών. Παράλληλα φιλοξενούνται και έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, όπως του Εντουάρ Μανέ, του Πωλ Γκωγκέν, καθώς και ένα γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν. Το μουσείο, προσφέρει απομακρυσμένα, εικονική περιήγηση 360°.

Μουσεία Βατικανού (Ρώμη)
Τα Μουσεία Βατικανού, τα οποία στεγάζονται εντός του Βατικανού στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων του κόσμου, μετρούν εκατομμύρια τουριστών ετησίως και διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, διάσημα αγάλματα του αρχαίου κόσμου και αριστουργήματα της Αναγέννησης και του σήμερα. Οι διαδικτυακές περιηγήσεις είναι 360° και περιλαμβάνουν την Καπέλα Σιστίνα καθώς και την οροφή της που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος.
Μεγαλύτερη διευκόλυνση στην περιήγηση προσφέρει ο οδηγός που βρίσκουμε, εδώ.

Εθνική Πινακοθήκη (Λονδίνο)
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (The National Gallery of Art), ιδρύθηκε το 1824 και στεγάζει σήμερα μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων παγκοσμίως. Από την άνεση του σπιτιού μας επιτρέπει να ξεναγηθούμε στους χώρους του μέσω του Google & Culture.

Κέντρο διαστημικών πτήσεων Γκόνταρντ (Γκρήνμπελτ)
Η NASA σε συνεργασία με το YouTube, προσφέρουν 360° περιηγήσεις στο Hubble Space Telescope Center, όπου μπορούμε να δούμε εκθέματα εξοπλισμού που έχει βρεθεί στο διάστημα, το Επιχειρησιακό Κέντρο και η αίθουσα υποστήρικης.

Θέατρο Μουσείο του Νταλί (Φιγέρας)
Το Θέατρο Μουσείο του Νταλί (Teatro-Museo Dalí), είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί και βρίσκεται στην πόλη Φιγέρας της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης. Στους χώρους του βρίσκεται μια κατακόμβη με τον τάφο του. Η τρισδιάστατη περιήγηση μας δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουμε διαδικτυακά στους χώρους του, αλλά δεν περιλαμβάνει όλα τα έργα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών – National Women’s History Museum (Αλεξάντρια, Βιρτζίνια, ΗΠΑ)
Μία διαφορετική, διαδραστική προσέγγιση στην διαδικτυακή περιήγηση παρέχει το National Women’s History Museum, με εκθέματα που αναδεικνύουν αθλήτριες, γυναίκες της NASA, γυναίκες πολιτικούς. Μαθαίνουμε για τον ρόλο που έπαιξαν σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες στην αμερικανική ιστορία μέσα από σχεδόν 30 online εκθέσεις.

Μουσείο Φυσικών Επιστημών (Χιούστον, Τέξας)
Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον (Houston’s Museum of Natural Science), στην τρισδιάστατη περιήγησή του, στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, παρουσιάζει δεινόσαυρους και γενικά το ζωικό βασίλειο, με πληθώρα πληροφοριών. Μία διαδικτυακή επίσκεψη κατάλληλη και για παιδιά.

Εθνολογικό Μουσείο και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Λισαβόνα)
Τα μουσεία Εθνολογίας και Λαϊκής Τέχνης της Πορτογαλίας (Museum of Ethnology & Museum of Popular Art), με 40 χιλιάδες εκθέματα να εκπροσωπούν 380 πολιτισμούς 80 χωρών και 4 ηπείρων, δίνουν τη δυνατότητα τρισδιάστατου τουρ, μέσω διαδικτύου.

Κρατικό Μουσείο Ολλανδίας – Rijksmuseum (Άμστερνταμ)
To Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, είναι αφιερωμένο στις τέχνες και την ιστορία. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή στη ζωγραφική (17ος αιώνας), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Γιαν Στέιν, ο Βέρμεερ, καθώς και την εκτεταμένη του συλλογή ασιατικής τέχνης. Λόγω του τεράστιου όγκου έργων Τέχνης, το μουσείο έχει δημιουργήσει 8 διαφορετικές τρισδιάστατες περιηγήσεις, με τη βοήθεια της πλατφόρμας Google Arts & Culture.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – MoMA (Νέα Υόρκη)
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) βρίσκεται στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης και θεωρείται πως έχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο (Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Νταλί, Τζάκσον Πόλοκ). Με το πάτημα ενός κουμπιού και τη βοήθεια του Google Arts & Culture ξανά, μερικές από τις συλλογές διάσημων έργων Τέχνης, εμφανίζονται στην οθόνη μας.

Μουσείο Τίσεν – Μπορνεμίτσα (Μαδρίτη)
Το Μουσείο Τίσεν – Μπορνεμίτσα (Thyssen-Bornemisza Museum) και τα έργα από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα που φιλοξενεί, είναι προσβάσιμα από τον υπολογιστή μας, μέσω του Google Arts & Culture.

The National Museum of Computing (Λονδίνο)
Ο παλαιότερος ηλεκτρονικός υπολογιστής, σε λειτουργία, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα είναι προσβάσιμα στην περιήγηση που προσφέρει διαδικτυακά του μουσείο του Λονδίνου.

Μάουντ Βέρνον – George Washington’s Mount Vernon (Βιρτζίνια)
Μία διαδικτυακή περιήγηση στη ζωή και το σπίτι του πρώτου αμερικανού Προέδρου, Τζωρτζ Ουάσινγκτον, μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε στα δωμάτια του εντυπωσιακού κτηρίου και να μάθουμε περισσότερα για τον Ουάσινγκτον.

Κάζα Μπατλό – Casa Batlló (Βαρκελώνη)
Το Κάζα Μπατλό (Casa Batlló) είναι ένα περιβόητο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί. Το κτίριο που προυπήρχε, επανασχεδίασε ο Γκαουντί το 1904 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε. Το τοπικό όνομα του κτιρίου είναι Casa dels ossos (Το σπίτι των οστών), λόγω της οργανικής σκελετώδους εμφάνισής του. Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και το εσωτερικό του κτιρίου, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό των τουριστών που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη.

Πηγή: tiqets.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

4 δημοσιογράφοι – «Αυτόπτες Μάρτυρες» εκθέτουν 84 φωτογραφίες για καλό σκοπό

Καθημερινές στιγμές των τελευταίων χρόνων της Θεσσαλονίκης «εγκλωβίστηκαν» από τη φωτογραφική ματιά τεσσάρων δημοσιογράφων και παρουσιάζονται σε μια κοινή έκθεση για καλό σκοπό. Οι 80...
σαν σήμερα, Στοά Αττάλου,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά τις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες της Αρχαιολογικής Εταιρίας σε συνδυασμό...

Σαν σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του στις 18 Ιανουαρίου το 1984 πεθαίνει ο Βασίλης...

Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ου αιώνα. Ο Βασίλης Τσιτσάνης...

Πέθανε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του,...

Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Ενέκρινε το σχέδιο προστασίας και διαχείρισης της μυκηναϊκής Ακρόπολης του Γλα

Το σχέδιο-πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της μυκηναϊκής Ακρόπολης του Γλα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με στόχο να αναδειχθεί...

Κάποτε… Τα νερά που χάθηκαν από τη Λίμνη Λαψίστας Ιωαννίνων

Η λίμνη της Λαψίστας, που κάποτε κάλυπτε χιλιάδες στρέμματα στα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, δεν υπάρχει πια... Η χαριστική βολή στο οικοσύστημά της δόθηκε το 1954,...
σαν σήμερα, Αγγελόπουλος, Πρεμιέρα, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Ιανουαρίου η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1992... Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μια 19χρονη έκανε μόνη τον γύρο του κόσμου με μηχανοκίνητο αεροσκάφος

Μια βρετανοβελγίδα έφηβη έγινε η νεότερη γυναίκα που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνη...

Η εξάπλωση της όμικρον στον κόσμο…

Πάνω από 7.000 πτήσεις ματαιώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων,...

Κι όμως! Υπάρχει το χειρότερο χρώμα στον κόσμο και είναι αυτό

Πολλές φορές συνηθίζουμε να ρωτάμε κάποιον ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα. Μια νέα...

Πετρέλαιο: Σε υψηλά πολλών ετών οι τιμές – Πάνω από τα 84 δολάρια το μπρεντ

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2 δολάρια σήμερα, συνεχίζοντας τα κέρδη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή