Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
19.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος προωθούν τον «Συνασπισμό Μεσογείου»

Τον «Συνασπισμό Μεσογείου» προωθούν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. Οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στη Λευκωσία, όπου οικοδόμησαν τα πρώτα επίπεδα επί των βάσεων που έχουν τεθεί εδώ κι έναν χρόνο.

Ήταν πριν από έναν χρόνο, εν μέσω της κρίσης με το Oruc Reis, που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο προώθησης της ενεργούς αμυντικής διπλωματίας πέτυχε να διεξαχθεί η άσκηση  στην Κύπρο, με την συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί είχαν μία φρεγάτα και Ελλάδα και Γαλλία τράνταξαν την μεγαλόνησο με τα Rafale και τα 8 «γαλάζια» F-16.

Η Άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ επαναλήφθηκε και φέτος, με την Ελλάδα να στέλνει εκτός από την φρεγάτα Κουντουριώτης και 4 F-16, μαζί με ένα ιπτάμενο Ραντάρ και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Η ΕΥΝΟΜΙΑ, λοιπόν, αποτέλεσε την βάση για να οικοδομηθεί ο «Συνασπισμός Μεσογείου» και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, συμμετείχε στην 1η Τετραμερή Συνάντηση Διευθυντών Πολιτικής Εθνικής Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας όπου διεξήχθη στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2021 στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Στρατιωτικής Πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο (East Mediterranean Coordinated Military Initiative – EMCMI), μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς άσκησης, που διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 4 έως 7 Οκτωβρίου.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ομάδας εργασίας Ελλάδας – Κύπρου, όπου στο πλαίσιό της, οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Κασσίνης ΠΝ και Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν συνεχεία, ο κος Μπαλωμένος μαζί με τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Εθνικής Φρουράς και επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις αναδυόμενες Γεωστρατηγικές /Γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρώτη ημέρα της Τετραμερούς Συνάντησης ολοκληρώθηκε με δείπνο εργασίας, κατά το οποίο ζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και έγινε ενημέρωση από την Κυπριακή πλευρά για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της στην περιοχή.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, έλαβαν χώρα – στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Λευκωσία – οι εργασίες της Τετραμερούς Συνάντησης της Πρωτοβουλίας (Quadripartite Cooperation) στην οποία συμμετείχαν και ο Κύπριος ομόλογός του Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Κασσίνης ΠΝ, ο Γάλλος αξιωματούχος κ. Guillame Ollagnier και ο Ιταλός Υποστράτηγος Giovanni Iannucci (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που ακολούθησαν, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και της προόδου που συντελέστηκαν στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Επιπλέον, τονίστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό της προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής επίσης, εξέτασαν την διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας τους σε θέματα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης υποδέχθηκε τους Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, και εξήρε τον ρόλο της τετραμερούς πρωτοβουλίας, ως σημαντικό εργαλείο αμυντικής διπλωματίας για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνασπισμός Μεσογείου Κωνσταντίνος Μπαλωμένος

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τετραμερούς Συνάντησης, ακολούθησε διμερής συνάντηση του Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με τον ομόλογό του, Γάλλο αξιωματούχο κ. Guillaume Ollagnier, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, υπό το φως της νέας χαρασσόμενης πορείας μετά την κύρωση της Στρατηγικής Εταιρικής Συμφωνίας (Strategic Partnership for the Cooperation in the Defence and Security) των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι από κοινού δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως στην περίπτωση της EMASoH (European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz), το κοινό όραμα για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Πυξίδας κ.λπ.

Τέλος, η ελληνική αντιπροσωπεία, έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής, Αντιπλοίαρχου Δημήτριου Κασσίνη ΠΝ, επισκέφτηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου (ΚΚΣΕΔ), όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου, καθώς και τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την εκτέλεση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόλος: Θάνατος 34χρονης από κορωνοϊό - Τρεις οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Βόλος: Πέθανε ανεμβολίαστη μητέρα δύο παιδιών από Κορωνοϊό

Μία γυναίκα, μόλις 44 ετών άφησε την τελευταία της πνοή, τα ξημερώματα, από κορωνοϊό, στην κλινική covid του Νοσοκομείου Βόλου όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Οι πρώτες εικόνες από τα ελληνικά Μ1117 (φωτό-βίντεο)

Ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τα ελληνικά Μ1117. Από χθες, όπως πληροφορηθήκατε τα πρώτα θωρακισμένα οχήματα Μ1117, βρίσκονται στην Ελλάδα....

Τα μέτρα της Ελλάδας και της ΕΕ για τη νέα παραλλαγή “Όμικρον” από τη...

Τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποτροπή του κινδύνου από τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, αναφορικά...

Τσίπρας: Αν δεν ληφθούν μέτρα θα κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα

«Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι δραματική. Ζούμε για άλλη μία φορά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία πολεμική κατάσταση" δήλωσε...

Βέλγιο: Η νέα αφρικανική παραλλαγή έφτασε στην Ευρώπη – Γυναίκα ανεμβολίαστη το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού καταγράφηκε στο Βέλγιο. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου...
Κορωνοϊός: 1.134 νέα κρούσματα, 46 θάνατοι και 564 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 630 διασωληνωμένοι – 6.602 νέα κρούσματα – 86 θάνατοι

Νέα αύξηση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνώσεων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.602 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού (χθες 6.565). Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή...

Αποκλειστικό: Έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Μ1117

Τα ξημερώματα έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 50 θωρακισμένα οχήματα Μ1117. Αυτό που γράφαμε πριν από μερικές εβδομάδες ως πλήρως επιβεβαιωμένη είδηση για δρομολογημένη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: Κανένα κρούσμα της μετάλλαξης “Όμικρον” προς το παρόν στη χώρα μας

Ο επανέλεγχος 40.000 θετικών δειγμάτων από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού δεν έχει...

Αποκλειστικό: Έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα Μ1117

Τα ξημερώματα έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 50 θωρακισμένα οχήματα Μ1117. Αυτό που γράφαμε...

Κομισιόν: Πράσινο φως σε Eurogroup για εκταμίευση

Για περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κάνει λόγο η Κομισιόν αναφορικά με...

Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ελλάδα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλεί ανησυχία Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση του...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή