Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
28 C
Athens

Ελλάδα – Γαλλία: Μια αμυντική συμφωνία με δύο προεκτάσεις

Αναμφίβολα, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που προβλέπει την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική προστασία τους και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής που θα δυσκολεύει την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού.

Που στοχεύει η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας και υπογράφηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο κρατών, σήμερα στο Παρίσι , έχει δύο σκέλη, αλληλοσυμπληρούμενα ή ακριβέστερα δύο ενότητες, που η μία νοηματοδοτεί την άλλην. Είναι το αμιγώς στρατιωτικό – επιχειρησιακό σκέλος και το διεθνοπολιτικό και διπλωματικό.

Στον αμυντικό- βιομηχανικό τομέα, έχουμε την απόκτηση 3 γαλλικών φρεγατών τύπου Μπελάρα (Belharra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι οι πρώτες ψηφιακές φρεγάτες. Και είναι εξοπλισμένες με στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η γαλλική και ευρωπαϊκή Πολεμική Βιομηχανία.

Κάθε Φρεγάτα Belharra, αποτελεί ένα αυτόνομο και αυτάρκες οπλικό σύστημα , με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ο ανθυποβρυχιακός, ο αντιπλοϊκός, ο αντιαεροπορικός, ο ασύμμετρος, ο ηλεκτρονικός και κάθε μορφής κυβερνοπολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), που έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή μπορεί η φρεγάτα να ναυλοχεί κοντά στο Σούνιο και να πλήττει με ακρίβεια Στρατηγικούς στόχους στη ξηρά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Γαλλική αρμάδα ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη

Είναι εξοπλισμένες με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου A50 Sylver (32 κελιών για αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30 ή για τον συνδυασμό πυραύλων τύπου Aster 15/30 ή και VL MICA NG).

Δηλαδή έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιαδήποτε αεροπορική απειλή, να αναχαιτίσει … είτε μαχητικό αεροσκάφος, είτε πύραυλο. Ασφαλώς, διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες. Ενώ στα πλεονεκτήματα είναι το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων, ακόμη και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά.

ΟΛΑ αυτά, δηλαδή οι Φρεγάτες Belharra και η ετοιμοπόλεμη Μοίρα των 24 μαχητικών αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, παρέχουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα σημερινά δεδομένα, όχι σχετική, αλλά απόλυτη υπεροπλία, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, κάθε απειλή, σε βάρος της εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας ή έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.

Η Δεύτερη ενότητα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, που είναι μάλλον και η πεμπτουσία της συμφωνίας, είναι ασφαλώς, η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενεργός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, είτε θετικά , είτε αρνητικά. Η πρόσφατη Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, αποκαλύπτει τη μετατόπιση του Στρατηγικού Ενδιαφέροντος των αμερικανών από τη ανατ. Μεσόγειο, στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας έτσι ζωτικό χώρο σε περιφερειακές δυνάμεις, που θα ανήκουν ασφαλώς στον Δυτικό Κόσμο, όπως η Γαλλία, που τώρα θα έχει σημαντικό συμμαχικό εταίρο την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ απέσυραν το ενδιαφέρον τους, να προμηθεύσουν με αμερικανικές φρεγάτες τον ελληνικό στόλο, ανάβοντας έτσι, το «πράσινο φως», για την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Επίσης, Ελλάδα και Γαλλία, με την αμυντική συμφωνία του υπόγραψαν, ενδυναμώνουν και τη πολιτική προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., οψέποτε αυτή, αποφασίσει να αποκτήσει Ενιαία εξωτερική και αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε, σημαντική γεωΣτρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα Belharra αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Πιθανόν και μία τέταρτη λίγο αργότερα. Το κόστος, συνολικά, θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ. Ωστόσο, έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Φαίνεται ότι οι νέες Φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία…. Αν αυτό συμβεί, τότε τα ελληνικά Ναυπηγεία, θα μπουν μάλλον σε περιπέτειες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Ανδρουλάκης στην ΕΡΤNews: Θα διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ όσους χρησιμοποιούν τοξικό λόγο

«Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης (…) Αν ο κόσμος θέλει κάτι άλλο θα το επιλέξει (…)...

Iνστιτούτο Τσίπρα: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ....

Ο Παππάς αδειάζει την ηγεσία Κασσελάκη: Κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό

Πρόταση η οποία είναι απέναντι στην λογική του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μιλώντας...

Συντάξεις Ιουλίου: Η ημερομηνία πληρωμής λόγω του Αγίου Πνεύματος

Καθορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου και αποφασίστηκε μερίδα των απόμαχων της εργασίας να δει τα χρήματά της στους τραπεζικούς...

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο του ΕΛΚ και το άτυπο Ευρωπαϊκό...

Περί τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά, σε συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών –άτυπη Σύνοδο Κορυφής – η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών,...

Tιμολόγια ρεύματος: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για να μειωθούν οι τιμές

Νέα μέτρα με στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά τα μπλε,...

Καύσωνας διαρκείας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και η μάχη...

Οι αναταράξεις που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και η μάχη των ινστιτούτων. Η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Θεοχαρόπουλο – Ακολουθεί ο Ραγκούσης

Με εντολή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην διευθυντής της...

Ο Ανδρουλάκης στην ΕΡΤNews: Θα διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ όσους χρησιμοποιούν τοξικό λόγο

«Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης (…)...

Iνστιτούτο Τσίπρα: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη...

Νέος προπονητής της Εθνικής ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Ο Μάκης Γκαγκάτσης ήρθε σε προφορική...