Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
18.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Ελλάδα – Γαλλία: Μια αμυντική συμφωνία με δύο προεκτάσεις

Αναμφίβολα, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που προβλέπει την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική προστασία τους και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής που θα δυσκολεύει την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού.

Που στοχεύει η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας και υπογράφηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο κρατών, σήμερα στο Παρίσι , έχει δύο σκέλη, αλληλοσυμπληρούμενα ή ακριβέστερα δύο ενότητες, που η μία νοηματοδοτεί την άλλην. Είναι το αμιγώς στρατιωτικό – επιχειρησιακό σκέλος και το διεθνοπολιτικό και διπλωματικό.

Στον αμυντικό- βιομηχανικό τομέα, έχουμε την απόκτηση 3 γαλλικών φρεγατών τύπου Μπελάρα (Belharra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι οι πρώτες ψηφιακές φρεγάτες. Και είναι εξοπλισμένες με στρατιωτική τεχνολογία αιχμής, με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η γαλλική και ευρωπαϊκή Πολεμική Βιομηχανία.

Κάθε Φρεγάτα Belharra, αποτελεί ένα αυτόνομο και αυτάρκες οπλικό σύστημα , με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ο ανθυποβρυχιακός, ο αντιπλοϊκός, ο αντιαεροπορικός, ο ασύμμετρος, ο ηλεκτρονικός και κάθε μορφής κυβερνοπολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), που έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή μπορεί η φρεγάτα να ναυλοχεί κοντά στο Σούνιο και να πλήττει με ακρίβεια Στρατηγικούς στόχους στη ξηρά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Γαλλική αρμάδα ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη

Είναι εξοπλισμένες με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου A50 Sylver (32 κελιών για αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30 ή για τον συνδυασμό πυραύλων τύπου Aster 15/30 ή και VL MICA NG).

Δηλαδή έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιαδήποτε αεροπορική απειλή, να αναχαιτίσει … είτε μαχητικό αεροσκάφος, είτε πύραυλο. Ασφαλώς, διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες. Ενώ στα πλεονεκτήματα είναι το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων, ακόμη και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά.

ΟΛΑ αυτά, δηλαδή οι Φρεγάτες Belharra και η ετοιμοπόλεμη Μοίρα των 24 μαχητικών αεροσκαφών ΡΑΦΑΛ, παρέχουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα σημερινά δεδομένα, όχι σχετική, αλλά απόλυτη υπεροπλία, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, κάθε απειλή, σε βάρος της εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας ή έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.

Η Δεύτερη ενότητα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, που είναι μάλλον και η πεμπτουσία της συμφωνίας, είναι ασφαλώς, η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενεργός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, είτε θετικά , είτε αρνητικά. Η πρόσφατη Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, αποκαλύπτει τη μετατόπιση του Στρατηγικού Ενδιαφέροντος των αμερικανών από τη ανατ. Μεσόγειο, στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας έτσι ζωτικό χώρο σε περιφερειακές δυνάμεις, που θα ανήκουν ασφαλώς στον Δυτικό Κόσμο, όπως η Γαλλία, που τώρα θα έχει σημαντικό συμμαχικό εταίρο την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ απέσυραν το ενδιαφέρον τους, να προμηθεύσουν με αμερικανικές φρεγάτες τον ελληνικό στόλο, ανάβοντας έτσι, το «πράσινο φως», για την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Επίσης, Ελλάδα και Γαλλία, με την αμυντική συμφωνία του υπόγραψαν, ενδυναμώνουν και τη πολιτική προοπτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., οψέποτε αυτή, αποφασίσει να αποκτήσει Ενιαία εξωτερική και αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε, σημαντική γεωΣτρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα Belharra αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Πιθανόν και μία τέταρτη λίγο αργότερα. Το κόστος, συνολικά, θα ξεπεράσει τα 5 δις. ευρώ. Ωστόσο, έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Φαίνεται ότι οι νέες Φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία…. Αν αυτό συμβεί, τότε τα ελληνικά Ναυπηγεία, θα μπουν μάλλον σε περιπέτειες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από άλλον πλανήτη! Ramjet: Νέο βλήμα που καθιστά έναν στρατό πανίσχυρο

H Nammo συνεργάζεται με την Boeing για την παραγωγή νέας τεχνολογίας βλήματος-Ο στρατός θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο όπλο το επόμενο καλοκαίρι Ηυπερηχητική πτήση...

Ρωσία: 17 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών – Σοκάρουν οι εικόνες (βίντεο)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Ρωσία από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική...

Πτήση με Rafale του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ – Τον παρασημοφόρησε ο Γάλλος Αρχηγός (φωτό)

Ελλάδα και Γαλλία οριοθετούν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας προγραμματίζοντας ασκήσεις και ανάληψη δράσεων από κοινού. Όπως πρώτοι αποκαλύψαμε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί από...

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Με τις εξελίξεις γύρω από την παραλαβή των πρώτων Μ1117 αλλά και οχημάτων γενικής υποστήριξης να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όπως αποκαλύψαμε τις τελευταίες...

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτή είναι η διαθήκη του – Τι αφήνει στα παιδιά του και...

Σαφείς εντολές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και των περιουσιακών του στοιχείων δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τη διαθήκη του,...

Κορωνοϊος: 3.585 νέα κρούσματα – 348 διασωληνωμένοι – 36 νεκροί

Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.585 νέες λοιμώξεις (χθες 3.407). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 36...
Γερουλάνος: Από τις 26 και μετά κάνουμε την έκπληξη, ανατροπή

Γερουλάνος: Όχι σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση των απαραίτητων υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός, επικεφαλής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τζον Φ. Κένεντι: Αναβάλλεται ο αποχαρακτηρισμός των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του

Για έναν χρόνο αναβάλλεται ο αποχαρακτηρισμός των νέων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του...

Σαν σήμερα το 1963 η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη (1900 – 1971)

Σαν σήμερα το 1963 η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων...

Νέα Ερυθραία: Όπλα και σπαθιά στο σπίτι του δράστη της δολοφονίας

Όπλα και σπαθιά βρέθηκαν στο σπίτι του 40χρονου δράστης της δολοφονίας στη Νέα Ερυθραία...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή