Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.4 C
Athens

Ελλάδα – Ινδία: Προωθείται ο νέος άξονας στρατιωτικής συνεργασίας

Η εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η επιλογή της Ινδία η χώρα μας να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχό της στο πλαίσιο της ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι Αθήνα και Νέο Δελχί εξετάζουν τρόπους διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μέσω διακλαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διακλαδικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς επίσης και ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ινδική πλευρά παρουσίασε συνοπτικά της δυνατότητες της χώρας τους στην αμυντική βιομηχανία και στον αμυντικοτεχνικό τομέα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος με τον Ινδό ομόλογό του κ. Somnath Ghosh (Joint Secretary of International Affairs/Ministry of Defence, India) στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας.

Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από Αντιπροσωπεία Σπουδαστών του National Defence College της Ινδίας με επικεφαλής τον Διοικητή του Lieutenant General Manoj Kumar Mago σε Υπηρεσίες και Μονάδες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείτο από 18 Ανώτατους Αξιωματικούς και Αξιωματούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους από την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, την Μυανμάρ και την Τανζανία, επισκέφθηκε τις ακόλουθες Μονάδες και Υπηρεσίες και ενημερώθηκε για την λειτουργία και την αποστολή τους:

  • Τη Δευτέρα 06 Ιουνίου, την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
  • Την Τρίτη 07 Ιουνίου, το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
  • Την Τετάρτη 08 Ιουνίου, την Αεροπορική Βάση Τατοΐου.
  • Την Πέμπτη 09 Ιουνίου, το Στρατηγείο της 5 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (Α/Μ ΤΑΞ), τον Ναύσταθμο Κρήτης και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Διοικητής του Κολλεγίου επίσης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κέλλη, τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Γεώργιο Καμπουράκη ΠΝ και τον Υπαρχηγό ΓΕΑ Υποπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, η επίσκεψη εντάσσεται στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ, που έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της Χώρας μας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία

Κοινά συμφέροντα 

Ελλάδα και Ινδία έχουν εμμέσως πολλά κοινά συμφέροντα. Ή για την ακρίβεια, έχουν πολλά που τις ενώνουν και μία Τουρκία που τις φέρνει πιο κοντά.

Γεωστρατηγικά, η Ινδία έχει προβλήματα με το Πακιστάν. Μία διαμάχη που κρατά από τον Αύγουστο του 1947 κι έχει να κάνει με τα εδάφη του Κασμίρ. Το μεγαλύτερο τμήμα, μετά από αιματηρές μάχες πέρασε στον έλεγχο της Ινδίας ενώ ένα μικρό τμήμα της κοιλάδας βρίσκεται υπό την κατοχή του Πακιστάν. Εδώ και 70 χρόνια η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Το όραμα για την ενωμένη Ινδία ήταν του μεγάλου ηγέτη και μεταρρυθμιστή της χώρας, που εδραίωσε την δημοκρατία, Μαχάτμα Γκάντι. Ένα όραμα που υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε.

Στην επίσκεψη του Ινδού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα τον Ιούνιο, πέρυσι το καλοκαίρι, εκτός του ότι έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε και άλλη μία υψηλού συμβολισμού κίνηση από την ελληνική πλευρά. Αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας.

Τότε, ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar)  συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια.

Επρόκειτο για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, κάτι που «διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος» όπως είχε επισημανθεί στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ινδό ομόλογό του έθεσε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και τις προοπτικές των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στο στρατηγικό κι αμυντικό πεδίο.

Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία
Ελλάδα Ινδία στρατιωτική συνεργασία

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Πόθεν έσχες: Δείτε τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) των πολιτικών που αφορούν στη χρήση του 2020 και...

Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

Με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για την πλήρη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα. Eδώ και...

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το δικαστήριο της Χάγης

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στη διαρκή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά

Στοιχεία σοκ από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους θανάτους...

Κορωνοϊός: Άνοδος με 12.537 νέα κρούσματα – 14 θάνατοι

Εκτοξεύονται και πάλι τα κρούσματα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537 νέα κρούσματα κορωνοϊού και...

Μήνυμα της ΕΕ σε Ερντογάν: “Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας”

Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα θα απευθύνουν...

Προκλητικός ο Ερντογάν θα καταγγείλει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για… παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στρατιωτικοποίηση νησιών

Προκαλεί για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς σκοπεύει να θέσει το...