Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Ελλάδα και Βουλγαρία θα δίνουν αέριο και ρεύμα στην Αν. Ευρώπη

Μία ισχυρή πύλη εισόδου φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις βαλκανικές χώρες αλλά και την Ανατολική Ευρώπη χτίζουν Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η αρχή έγινε από το καλοκαίρι του 2022 με τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και η συνέχεια έρχεται με τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς. Πολύ νωρίτερα, όμως, η δίοδος φυσικού αερίου που ανοίγουν οι δύο χώρες προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη μεγαλώνει από τα δύο FSRUs (πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNG) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Επίσης εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (Νέα Σάντα – Μαρίτσα) δίνοντας τη δυνατότητα περισσότερων εξαγωγών ρεύματος από τις νέες μονάδες (υπό κατασκευή) ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Τα προαναφερόμενα έργα ενισχύουν τις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης των χωρών της βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας δυναμώνουν περαιτέρω μετά τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν στις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρούμεν Ράντεφ.

Φυσικό αέριο

Η πύλη εισόδου φυσικού αερίου, άνοιξε τον Ιούλιο του 2022 με τον διασυνδετήριο αγωγό IGB μήκους 182 χλμ.

Ο IGB διακινεί 3 δις. κυβικά μέτρα αερίου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 2,5 δις. κυβικά μέτρα και κατευθύνθηκαν στο σύνολο τους προς τη Βουλγαρία, ενώ μέρος τους κάλυψε και ανάγκες ακόμα και της Μολδαβίας. Οι ενεργειακές ανάγκες καλύφθηκαν ως επί το πλείστον από αεριοποιημένο LNG το οποίο έφτασε από ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία με δεξαμενόπλοια στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

O IGB από το Φθινόπωρο του 2025 θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων ποσοτήτων αερίου με τη δυναμικότητα του να αυξάνεται στα 5 δις. κυβικά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό θα είναι εφικτή και η διακίνηση ποσοτήτων και από τον αγωγό TAP, o οποίος προς το 2028 θα είναι σε θέση να μεταφέρει διπλάσιες ποσότητες 22 δις. κ.μ. προς Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και Ιταλία.

Στις 25 Νοεμβρίου θα έχει φτάσει ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και η πλωτή υποδομή αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG. Το FSRU Αλεξανδρούπολης της GASTRADE θα εφοδιάζει μέσω του IGB και με συνδετικό κρίκο τη Βουλγαρία ακόμη και τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Το FSRU κατασκευάζεται στα ναυπηγεία Κέπελ της Σιγκαπούρης και αφού φτάσει τον Νοέμβριο υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης θα είναι σε θέση να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2024.

Σε φάση ανάπτυξης από την ίδια την εταιρεία βρίσκεται και το δεύτερο FSRU, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα εφοδιασμού των αγορών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας μέσω διασυνδετήριων αγωγών της Βουλγαρίας. Σε λειτουργία εκτιμάται να τεθεί περίπου το 2025.

Ηλεκτρική ενέργεια

Εντός του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το έργο το τρέχει ο ΑΔΜΗΕ και η νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 151 χλμ θα ξεκινάει από το ΚΥΤ Ν. Σάντας μέχρι τον Υποσταθμό της Μαρίτσα.

Με το έργο αυτό αυξάνεται η μεταφορικότητα εξαγωγών ρεύματος στη Βουλγαρία στα 1.400 Μεγαβάτ και των εισαγωγών στην Ελλάδα σε 1.700 Μεγαβάτ.

Η ενίσχυση των γραμμών θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW και από τη ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 840 MW να εξάγουν με μεγαλύτερη άνεση ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Πετρέλαιο

Στη φάση της σύστασης της κοινής εταιρείας από ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις που θα τρέξουν τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, βρίσκονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Για το έργο που υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η κατασκευή του χερσαίου αγωγού μήκους 260 χλμ. που θα ξεκινά από το λιμάνι της Θράκης και θα καταλήγει στο λιμάνι της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα. Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά 10 εκατ. τόνων πετρελαίου προς τα διυλιστήρια της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου και μηδενίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή: ot.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Chiquita συνεργάζεται με τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Romero Britto και λανσάρει την καμπάνια...

Η Chiquita λανσάρει τη νέα της καμπάνια “Pop by Nature” και προσκαλεί όλους τους φανατικούς θαυμαστές της, να συμμετάσχουν σ’ ένα μαγικό ταξίδι, μια ζωντανή σύνθεση τέχνης και...
ΚΑΛΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με...

Σούπερ μάρκετ: Κάνουν χρυσές δουλειές – Αυξήθηκε ο τζίρος τους κατά 9,5% το 2023

Την αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές...

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες περιοχές αφορά

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα (υφιστάμενα και νέα), εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός...

Θα είναι η Vodafone ο επόμενος στόχος της ΔΕΗ;

H εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ έχει νόημα μόνον αν η τελευταία μπει στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί τις...

H ΔΕΗ εξαγοράζει Κωτσόβολο

Την υπογραφή συμφωνίας με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να...

Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα από την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ και με την αιματοχυσία να συνεχίζεται, ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα το  “Panic Button” 

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Μαΐου ο Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1963...Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την οικονομία,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Μαΐου οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1866.... Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση...