Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
13.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Ελλάδα- Τουρκία: Γιατί άλλαξε στάση ο Ερντογάν

 Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Σημείο καμπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Συμφωνία του Ελσίνκι, με την οποία η Ελλάδα παραχώρησε τη συγκατάθεσή της για την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Δεκέμβριος 1999).

Είχε προηγηθεί η άρση του βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και η ελληνική διπλωματία αντάλλαξε αυτό το βέτο με τη σιωπηρή αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας της απρόσκοπτης πορείας της Κύπρου προς την Ε.Ε.
Και οι δύο αυτές κινήσεις ήταν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου, το οποίο, εξ όσων γνωρίζω, ήταν έμπνευσης του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ποιο ήταν το σχέδιο.
Το σχέδιο προέβλεπε από τη μια πλευρά την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. και από την άλλη την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
Δεδομένης της σταθερής βούλησης της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε., κυρίως για να εξουδετερώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει απέναντί της η Ελλάδα, με την είσοδό της στην ΕΟΚ, το 1981, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας η Αγκυρα θα υποχρεωνόταν να είναι πιο προσεκτική απέναντι στην Ελλάδα.
Εκτός αυτού, μέσω της διαδικασίας του ανοίγματος των 38 Κεφαλαίων θα υποχρεωνόταν να προβεί σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή πολιτικών σε ζητήματα ενδιαφέροντος της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ολη αυτή η στρατηγική συμπληρώθηκε από τη διαδικασία των «διερευνητικών επαφών», που άρχισε το 2002 και συνεχίζεται έως σήμερα, με αρκετά προβλήματα τα τελευταία δυο τρία χρόνια.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία είχε περιορίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και δεν είχαμε κάποια σοβαρή κρίση από το 1999 μέχρι σήμερα.
Τι άλλαξε και η Τουρκία έχει διαφοροποιήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Η Τουρκία, όταν ξέσπασαν οι ταραχές και εκδηλώθηκε η Αραβική Ανοιξη στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, ήταν με το πλευρό των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Σ. Αραβίας, που υποστήριζαν τη συριακή αντιπολίτευση.

Τότε η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ήταν σχεδόν οι μοναδικοί υποστηρικτές του Ασαντ.
Οταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 η Ρωσία άρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, εναντίον του Ι.Κ. αλλά και των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία αντέδρασε, φθάνοντας στο σημείο να καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό, στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, στην κυριολεξία άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Τότε οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να συσφίγξουν τις σχέσεις τους και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους της Συρίας, γεγονός που προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία και στον Ερντογάν, ο οποίος είδε ξαφνικά να δημιουργείται στα νότια σύνορα ένα δεύτερο κουρδικό κράτος, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται με τη φυσική παρουσία Αμερικανών στρατιωτών.
Το γεγονός αυτό ήταν που απώθησε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας από την πρώτη θέση ανάμεσα στους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα πρώτος στόχος ήταν να αποτραπεί η ίδρυση κουρδικού κράτους στη Συρία, γεγονός που έφερε την Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ και την έστρεψε προς τη Ρωσία.
Αρα, από τη στιγμή που η Ε.Ε. έχασε την ελκυστικότητά της για την Τουρκία, άρχισε να χάνει την αποτελεσματικότητά του και το σχέδιο της ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας μέσω Βρυξελλών.

Ο Ερντογάν, υπό τον φόβο να μείνει στην Ιστορία ως ο πρόεδρος που επέτρεψε την ίδρυση δεύτερου κουρδικού κράτους, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ομοσπονδοποίηση και της Τουρκίας, ριζοσπαστικοποιήθηκε, συγκρούστηκε με τις ΗΠΑ και έκανε ρηξικέλευθα βήματα για προσέγγιση με τη Ρωσία και το Ιράν.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή στάσης του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, τα 18 νησιά στα οποία η τουρκική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που ζητούν άσυλο, η ένταση στα Ιμια είναι παράγοντες που αυξάνουν την τουρκική επιθετικότητα.

Ομως, η στροφή και η ριζοσπαστικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής γενικώς, που επηρεάζουν και τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, οφείλονται στην αλλαγή προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της και στη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και πολυπαραμετρική και, εκτός του ότι απαιτούνται προσεκτική ανάλυση και ψύχραιμοι χειρισμοί, είναι επιτακτική η επαναχάραξη στρατηγικής στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Χθες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα κρούσματα πέφτουν, η χαλάρωση των μέτρων αργεί

Τα κρούσματα πέφτουν, η χαλάρωση των μέτρων αργεί

"Πέφτουν τα νούμερα των κρουσμάτων αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων. Υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν πέφτουν με...

Lockdown: Η πρόταση των λοιμωξιολόγων αλλάζει τα δεδομένα για την άρση του

Η πιο πιθανή ημερομηνία…Ηανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα για παράταση του lockdown επιβεβαίωσε αυτό που ήταν κοινό μυστικό. Ότι δηλαδή η επέλαση της...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα! Παρασκευή 27 Νοεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των...

Αίθριος καιρός με κρύο – Παγετός στα βόρεια

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα...

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή μετωπική σύγκρουση οχημάτων – Ένας νεκρός

Σφοδρή μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων σημειώθηκε πριν από λίγο στον δρόμο προς το νοσοκομείο Παπανικολάου, λίγο μετά το Ρετζίκι στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα...

Black Friday στην εποχή του κορονοϊού: Τα προϊόντα της… πρώτης γραμμής, οι ευκαιρίες και...

Η «Black Friday» θα είναι εφέτος… διαφορετική. Το καθιερωμένο «market event», το οποίο κάνει πρεμιέρα -ακολουθεί και η «Cyber Monday» στις 30...
Κορωνοιός: Δραματική αύξηση των θανάτων, έφτασαν τους 108 θανάτους - 522 οι διασωληνωμένοι και 2311 κρούσματα

Κορονοϊός – Βόλος: 58χρονος “έσβησε” 48 ώρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

Σοκ προκαλεί ο θάνατος ενός 58χρονου στον Βόλο από κορονοϊό, καθώς ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από δύο...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεοδωρικάκος: “Η Εκκλησία έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση”

Στο ζήτημα των μέτρων την περίοδο του Πάσχα αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών...

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τα μεσάνυχτα της Τρίτης

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και σε στάση εργασίας προχωρά η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως...

Στάση εργασίας στα τρόλεϊ την Τετάρτη

Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ ,για την ερχόμενη Τετάρτη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή