Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
13 C
Athens

Έλλειψη μαγνησίου-Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις

Η ανεπάρκεια μαγνησίου, επίσης γνωστή ως υπομαγνησιαιμία, είναι ένα πρόβλημα υγείας που συχνά παραβλέπεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να υποδιαγνωστεί, καθώς τα προφανή σημάδια συνήθως δεν εμφανίζονται προτού τα επίπεδά σας να γίνουν πολύ χαμηλά.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας μαγνησίου ποικίλλουν. Κυμαίνονται από ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη, έως απώλεια μαγνησίου από το σώμα.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ανεπάρκεια μαγνησίου περιλαμβάνουν διαβήτη, κακή απορρόφηση, χρόνια διάρροια και κοιλιοκάκη. Τα άτομα με αλκοολισμό διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό το άρθρο απαριθμεί 7 συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου.

Μυϊκές συσπάσεις και κράμπες από ανεπάρκεια μαγνησίου

Συσπάσεις, τρέμουλο και μυϊκές κράμπες είναι σημάδια για ανεπάρκεια μαγνησίου. Στο κακό σενάριο, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις, ή σπασμούς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από μια μεγαλύτερη ροή ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, η οποία υπερδιεγείρει τα μυϊκά νεύρα.

Αν τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών συσπάσεων και των κραμπών σε άτομα με ανεπάρκεια μαγνησίου, μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για τις μυϊκές κράμπες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

Λάβετε υπόψη ότι οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες, όπως το άγχος και η υπερβολική καφεΐνη. Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή σύμπτωμα μιας νευρολογικής νόσου, όπως η νόσος του κινητικού νευρώνα.

Αν και οι περιστασιακές συσπάσεις είναι φυσιολογικές, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Διαταραχές ψυχικής υγείας

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι μια άλλη πιθανή συνέπεια από την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Αυτές περιλαμβάνουν την απάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από “ψυχικό μούδιασμα”, ή “έλλειψη συναισθήματος”. Η επιδεινωμένη ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παραλήρημα και κώμα. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν επίσης ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προάγει το άγχος, αλλά λείπουν άμεσα στοιχεία.

Μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να ωφελήσουν ένα υποσύνολο ατόμων με αγχώδεις διαταραχές, αλλά η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι κακή. Απαιτούνται μελέτες υψηλότερης ποιότητας προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των νεύρων και να προάγει καταστάσεις ψυχικής υγείας σε μερικούς ανθρώπους.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αδύναμα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, όπως:

προχωρημένη ηλικία

έλλειψη άσκησης

κακή διαιτητική πρόσληψη βιταμινών D και K

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά άμεσα, αλλά μειώνει επίσης τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, που είναι το κύριο δομικό στοιχείο των οστών.

Μελέτες σε αρουραίους επιβεβαιώνουν ότι η διατροφική εξάντληση μαγνησίου οδηγεί σε μειωμένη οστική μάζα. Αν και δεν έχουν γίνει τέτοια πειράματα σε ανθρώπους, μελέτες έχουν συσχετίσει την κακή πρόσληψη μαγνησίου με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Κόπωση και μυϊκή αδυναμία από ανεπάρκεια μαγνησίου

Η κόπωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική, ή πνευματική εξάντληση, ή αδυναμία, είναι ένα άλλο σύμπτωμα έλλειψης μαγνησίου.

Λάβετε υπόψη ότι όλοι κουράζονται από καιρό σε καιρό. Συνήθως, σημαίνει απλώς ότι πρέπει να ξεκουραστείτε. Ωστόσο, η σοβαρή ή επίμονη κόπωση μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος υγείας.

Δεδομένου ότι η κόπωση είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα, η αιτία της είναι αδύνατο να εντοπιστεί, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ένα άλλο πιο συγκεκριμένο σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία, γνωστή και ως μυασθένεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία προκαλείται από την απώλεια καλίου στα μυϊκά κύτταρα, μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Επομένως, η έλλειψη μαγνησίου είναι μια πιθανή αιτία κόπωσης ή αδυναμίας.

Υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση)

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αν και λείπουν άμεσα στοιχεία στους ανθρώπους, αρκετές μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν, ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ή η κακή διατροφική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Τα ισχυρότερα στοιχεία για τα οφέλη του μαγνησίου προέρχονται από ελεγχόμενες μελέτες. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε ενήλικες με υπέρταση.

Με απλά λόγια, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία, με την σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να γίνει πλήρως κατανοητός ο ρόλος του μαγνησίου στην υγεία της καρδιάς.

Άσθμα

Ανεπάρκεια μαγνησίου παρατηρείται μερικές φορές σε άτομα με σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, τα επίπεδα μαγνησίου τείνουν να είναι χαμηλότερα σε άτομα με άσθμα από ό,τι σε άτομα που δεν έχουν την πάθηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στους μύες που επενδύουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Αυτό με την σειρά του προκαλεί συστολή των αεραγωγών, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη.

Μερικές φορές χορηγείται μια συσκευή εισπνοής με θειικό μαγνήσιο σε άτομα με σοβαρό άσθμα, για να χαλαρώσει και να επεκτείνει τους αεραγωγούς τους. Για όσους έχουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, οι ενέσεις είναι η προτιμώμενη μέθοδος λήψης μαγνησίου. Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων μαγνησίου σε άτομα με άσθμα είναι ασυνεπή.

Εν ολίγοις, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να είναι σύμπτωμα ανεπάρκειας μαγνησίου σε μερικούς ανθρώπους, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος του.

Καρδιακή αρρυθμία από ανεπάρκεια μαγνησίου

Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, είναι από τα πιο σοβαρά συμπτώματα στην ανεπάρκεια μαγνησίου.

Τα συμπτώματα της αρρυθμίας είναι ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις. Συχνά, δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει παύσεις μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνουν:

-ζαλάδα

δυσκολία στην αναπνοή

πόνος στο στήθος

λιποθυμία

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η αρρυθμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αιτία γι’ αυτά είναι η ανισορροπία των επιπέδων καλίου εντός και εκτός των καρδιακών μυϊκών κυττάρων, μια κατάσταση που σχετίζεται με την ανεπάρκεια μαγνησίου.

Μερικοί άνθρωποι με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία έχει αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από άτομα που δεν έχουν την πάθηση.

Η θεραπεία με ενέσεις μαγνησίου βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς αυτών των ασθενών. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα με αρρυθμία.

Πώς να πάρετε αρκετό μαγνήσιο

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) ή την επαρκή πρόσληψη (AI) για άνδρες και γυναίκες.

Αν και πολλοί δεν φθάνουν στην RDA για μαγνήσιο, υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο για να διαλέξετε.

Το μαγνήσιο βρίσκεται ευρέως τόσο σε φυτικές, όσο και σε ζωικές τροφές. Οι πιο πλούσιες πηγές είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης σχετικά πλούσιες πηγές.

Παρακάτω είναι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο σε 100 γραμμάρια από μερικές από τις καλύτερες πηγές:

αμύγδαλα: 286 mg

πασατέμπος: 535 mg

μαύρη σοκολάτα: 152 mg

φιστίκια: 168 mg

ποπ κορν: 144 mg

Για παράδειγμα, μία μερίδα (28 γραμμάρια) αμύγδαλα παρέχουν το 20% της RDA για μαγνήσιο.

Άλλες εξαιρετικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν:

λιναρόσπορος

ηλιόσπορος

σπόροι chia

κακάο

καφές

κάσιους

φουντούκια

βρώμη

Το μαγνήσιο προστίθεται επίσης τεχνητά σε πολλά δημητριακά πρωινού και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εάν έχετε μια κατάσταση υγείας που προκαλεί το σώμα σας να χάνει μαγνήσιο, όπως ο διαβήτης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, ή να παίρνετε συμπληρώματα.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τη δημιουργία ενός σχεδίου για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου.

Πηγή: iatropedia

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παρουσίαση του παραμυθιού “Ο Μπαλωματούλης”

Αναφέρεται στην διάγνωση και ανακοίνωση της νόσου στους μικρούς ασθενείς με Νευροϊνωμάτωση Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Νευροϊνωμάτωση σας προσκαλεί στην παρουσίαση του παραμυθιού “Ο...

Σοκ: Διπλασιάστηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα, τετραπλασιάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά!

Τα ψυχοφάρμακα αναδεικνύονται σε μεγάλους πρωταγωνιστές της φαρμακευτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία, ακόμη και σε ανηλίκους. Ψυχοτρόπα και ψυχοαναληπτικά (αντικαταθλιπτικά) σκευάσματα καταλαμβάνουν...

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Αυτοκτονίας: Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Αυτοκτονίας είναι η 19η Νοεμβρίου και αφιερώνεται στους πενθούντες/ούσες, που έχουν χάσει συγγενικό, φιλικό ή οικείο πρόσωπο από αυτοκτονία. Περισσότεροι από 500...
Πολλοί υγειονομικοί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Κόντρα γιατρών και φαρμακοποιών για την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Κόντρα ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έχει ξεσπάσει λόγω της επικείμενης κατάργησης της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου που προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας...

Παιδική κακοποίηση: Σε παγκόσμια κλίμακα το 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική βία

Παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η κακοποίηση του παιδιού με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου...

Βάφετε τα νύχια σας: Τι συμβαίνει στο σώμα σας 10 ώρες μετά

Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν πρέπει να βάφουμε τα νύχια μας πολύ συχνά, γιατί ξεραίνονται και κιτρινίζουν. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο καλλυντικό μπορεί να...
Αυτά τα σημεία του σώματός μας αποθηκεύουν το στρες

Αυτά τα σημεία του σώματός μας αποθηκεύουν το στρες

Πολλοί από εμάς αναζητούμε θεραπεία για διάφορους χρόνιους πόνους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικές φορές αδυνατούμε να εντοπίσουμε την πρωταρχική αιτία του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ψηφιακά η άδεια πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας.  Σύμφωνα...

Τσελέντης: Περιμένω μεγάλο σεισμό σε βάθος 5ετίας στις Αλκυονίδες

Έντονη ανησυχία για έναν μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες εκφράζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου...

Σκόπελος: Κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Με απόφαση του Δημάρχου Σκοπέλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και ...

Κιβωτός του Κόσμου: Στο στόχαστρο το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

Ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της ΜΚΟ...