Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021
18.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό “Αβέρωφ”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Έλληνας καθηγητής στις ΗΠΑ δηλώνει …σε 18 χρόνια ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Άρη

Ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Άρη σε λιγότερο από 18 χρόνια, δήλωσε ο πυρηνικός φυσικός Καθηγητής Θανάσης Οικονόμου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος σχεδίασε πάμπολλα διαστημικά εργαλεία και οχήματα που στάλθηκαν στο διάστημα και τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι πιο γνωστές υπηρεσίες διαστήματος στον κόσμο.

Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα γίνει στα μέσα τις δεκαετίας του 2030, είπε ο κ. Οικονόμου σε διάλεξη που έδωσε στη Λευκωσία με τίτλο “Αποστολή στον Άρη”. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι πρέπει ακόμη να αναπτύξουμε την τεχνολογία προκειμένου οι αποστολές αυτές να είναι δυνατές.

“Είναι επίσης το ζήτημα τροφής, νερού, οξυγόνου, που χρειάζονται οι αστροναύτες. Επίσης τα καύσιμα που θα χρειαστούν για να επιστρέψει το διαστημόπλοιο από την επιφάνεια στην τροχιά και από την τροχιά στη Γη. Γίνονται πολλές μελέτες και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Για τα καύσιμα, πχ, ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε από ύλη στον Άρη, νερό, υδρογόνο, οξυγόνο και να ετοιμάσουμε τα καύσιμα προτού έρθουν οι πρώτοι αστροναύτες, ούτως ώστε να είναι έτοιμα για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να επιστρέψουν στη Γη”, είπε.

Ένα άλλο πρόβλημα, ανέφερε, “είναι η ακτινοβολία που θα υποστούν οι αστροναύτες σε αυτό το διάστημα και στον Άρη. Εμείς στη Γη είμαστε προστατευμένοι από την ατμόσφαιρα ενώ ο Άρης δεν έχει ατμόσφαιρα και εάν κάτι σοβαρό συμβεί στον Ήλιο ή στο διάστημα μπορεί και να σκοτώσει τους αστροναύτες. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προστασίας”.

Με τη σημερινή τεχνολογία το ταξίδι στον Άρη έχει διάρκεια 7-8 μηνών. Οι αστροναύτες θα πρέπει μετά να παραμείνουν στον πλανήτη για ένα χρόνο αναμένοντας τον συγχρονισμό της τροχιάς του Άρη με τη Γη προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν κάνοντας ξανά ένα ταξίδι 7-8 μηνών.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τη θέση ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα ήταν καλό να γίνει υπό μορφή συνεργασίας και όχι μεμονωμένα από μια χώρα.

Σημείωσε ότι τον Μάη θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον όπου θα συζητηθούν πολλά από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού σταλεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Τέτοια προβλήματα δεν αφορούν μόνο το τεχνικό επίπεδο, αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες τόσο καθ`οδόν όσο και όταν φθάσουν στον αφιλόξενο πλανήτη.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος συνεργάζεται με τη ΝΑΣΑ και είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος, είπε ότι ο Άρης ομοιάζει με τη Γη περισσότερο από τους άλλους στέρεους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (δηλαδή τον Ερμή και την Αφροδίτη) και ότι στο παρελθόν κυριαρχούσαν συνθήκες παρόμοιες με τη Γη, με τρεχούμενο νερό ενώ είχε αρχίσει η εξέλιξη της ζωής. “Κάτι φαίνεται ότι συνέβη στον Αρη και σταμάτησε η εξέλιξη ζωής”, είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους των αποστολών στον πλανήτη είναι η διακρίβωση των συνθηκών εκείνων που οδήγησαν στην αλλαγή του πλανήτη.

Αυτό είπε, είναι σημαντικό και για μας, προκειμένου να κατανοήσουμε το τι συνέβη και προφανώς να προλάβουμε κάποια παρόμοια εξέλιξη και στον δικό μας πλανήτη. Υπενθυμίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου κάτω από την επιφάνεια του Άρη, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι στον Άρη υπάρχουν τα ίδια πετρώματα με τη Γη αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Ανάμεσα στα πολλά ρομποτικά μηχανήματα που έχει σχεδιάσει, συγκαταλέγεται το «Opportunity» και το “Spirit” που χρησιμοποιούνται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.

Στις άγνωστες περιοχές που εξερευνούν τα δύο αυτά ρόβερ έχουν δοθεί και ονόματα ελληνικών νησιών καθώς και ονόματα εμπνευσμένα από την επέτειο του “ΟΧΙ”. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, όταν ανακαλύφθηκε μια περιοχή στον Άρη, στις 28 Οκτωβρίου του 2005, ο ίδιος ζήτησε από τους συναδέλφους του να δώσουν ελληνικά ονόματα που σχετίζονται με την αντίσταση.

“Επίσης, πολλά ονόματα δώσαμε τώρα τελευταία και σε πολλά ελληνικά νησιά” είπε. Η αποστολή του “Opportunity”, που έφθασε στον Άρη το 2004 για να παραμείνει αρχικά μόνο για τρεις μήνες, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και σήμερα. Στόχος είναι η αναζήτηση ενδείξεων ζωής στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη.

Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ρόβερ είναι η απόδειξη ότι στο παρελθόν τουλάχιστον μια περιοχή του Άρη ήταν υγρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να ήταν κατάλληλες για τη διατήρηση μικροβιακής ζωής. Το “Spirit”, το οποίο επίσης έφθασε στον Άρη το 2004, έκανε χιλιάδες ανακαλύψεις. Μεταξύ αυτών βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Άρης κάποτε ήταν πολύ πιο υγρός από ό, τι είναι σήμερα και συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των ανέμων που επικρατούν στον πλανήτη.

Η αποστολή του έληξε το 2011, δηλαδή διήρκεσε χρόνια ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική αποστολή των 90 ημερών. Ο κ. Οικονόμου έδειξε στο κοινό πολλές φωτογραφίες από τον πλανήτη Αρη, τα ρόβερ, καθώς και μια φωτογραφία από ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη, όπου ο ήλιος φαίνεται καθαρά μικρότερος από ότι στη Γη, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του Αρη από το άστρο μας.

Σε ερώτηση γιατί να πάμε στον αφιλόξενο Αρη, όπου επικρατούν αμμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, κοσμική ακτινοβολία, ο κ. Οικονόμου είπε: “Ο άνθρωπος είχε και θα έχει για πάντα την περιέργεια να εξερευνήσει το διάστημα. Είναι περισσότερο αυτή η επιθυμία να μαθαίνει”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σάλος στη Βρετανία με τις “βελόνες βιασμού” σε κλαμπ – Το ενέσιμο ναρκωτικό με...

Άνδρες θαμώνες σε κλαμπ της Βρετανίας τρυπούν με ενέσεις κοπέλες εν αγνοία τους προσπαθώντας να εγχύσουν το λεγόμενο "ναρκωτικό του βιασμού" Όλο και πιο συχνές...

Από άλλον πλανήτη! Ramjet: Νέο βλήμα που καθιστά έναν στρατό πανίσχυρο

H Nammo συνεργάζεται με την Boeing για την παραγωγή νέας τεχνολογίας βλήματος-Ο στρατός θα μπορούσε να δοκιμάσει το νέο όπλο το επόμενο καλοκαίρι Ηυπερηχητική πτήση...

Ρωσία: 17 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών – Σοκάρουν οι εικόνες (βίντεο)

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Ρωσία από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική...

Σύνοδος Κορυφής: Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» επενδύσεις

Η πλειοψηφία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας...

Nautical Geo: Στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ

Στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αναχώρησε χθες από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας. Το ερευνητικό πλοίο κατευθύνθηκε...

Halyna Hutchins: Ποια είναι η 42χρονη που έπεσε νεκρή από το όπλο του Άλεκ...

Η 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας, Halyna Hutchins έπεσε νεκρή όταν εκπυρσοκρότησε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το όπλο του Άλεκ Μπάλντουιν. Στο αιματηρό περιστατικό τραυματίστηκε και ο...

Τραγωδία στα γυρίσματα της ταινίας του Άλεκ Μπάλντουιν – Νεκρή η διευθύντρια φωτογραφίας

Σοκ έχει προκαλέσει το αιματηρό περιστατικό στα γυρίσματα της ταινίας του Άλεκ Μπάλντουιν. Ο γνωστός ηθοποιός πυροβόλησε και σκότωσε μέλος του συνεργείου, ενώ τραυμάτισε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ένα μικρό ψέμα στον καθηγητή…

H ιστορία εξελίσσεται στη Σκωτία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (σ.σ. μάλλον.). Είναι μια παρέα...

ΕΟΦ – AstraZeneca: Η απάντηση στις καταγγελίες του παραιτηθέντος καθηγητή Βλαχογιαννόπουλου για το εμβόλιο

Ο ΕΟΦ εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου νέα ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca...

Συνελήφθη 62χρονος καθηγητής για σεξουαλική κακοποίηση μαθητή

Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου έρχεται στο φως της δημοσιότητας με τη σύλληψη ενός...

Πέθανε ο διακεκριμένος καθηγητής Αστροφυσικής, Γιάννης Σειραδάκης

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή