Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
10.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Έλληνας καθηγητής στις ΗΠΑ δηλώνει …σε 18 χρόνια ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Άρη

Ο άνθρωπος θα πατήσει το πόδι του στον Άρη σε λιγότερο από 18 χρόνια, δήλωσε ο πυρηνικός φυσικός Καθηγητής Θανάσης Οικονόμου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος σχεδίασε πάμπολλα διαστημικά εργαλεία και οχήματα που στάλθηκαν στο διάστημα και τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι πιο γνωστές υπηρεσίες διαστήματος στον κόσμο.

Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα γίνει στα μέσα τις δεκαετίας του 2030, είπε ο κ. Οικονόμου σε διάλεξη που έδωσε στη Λευκωσία με τίτλο “Αποστολή στον Άρη”. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Οικονόμου είπε ότι πρέπει ακόμη να αναπτύξουμε την τεχνολογία προκειμένου οι αποστολές αυτές να είναι δυνατές.

“Είναι επίσης το ζήτημα τροφής, νερού, οξυγόνου, που χρειάζονται οι αστροναύτες. Επίσης τα καύσιμα που θα χρειαστούν για να επιστρέψει το διαστημόπλοιο από την επιφάνεια στην τροχιά και από την τροχιά στη Γη. Γίνονται πολλές μελέτες και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα. Για τα καύσιμα, πχ, ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε από ύλη στον Άρη, νερό, υδρογόνο, οξυγόνο και να ετοιμάσουμε τα καύσιμα προτού έρθουν οι πρώτοι αστροναύτες, ούτως ώστε να είναι έτοιμα για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να επιστρέψουν στη Γη”, είπε.

Ένα άλλο πρόβλημα, ανέφερε, “είναι η ακτινοβολία που θα υποστούν οι αστροναύτες σε αυτό το διάστημα και στον Άρη. Εμείς στη Γη είμαστε προστατευμένοι από την ατμόσφαιρα ενώ ο Άρης δεν έχει ατμόσφαιρα και εάν κάτι σοβαρό συμβεί στον Ήλιο ή στο διάστημα μπορεί και να σκοτώσει τους αστροναύτες. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προστασίας”.

Με τη σημερινή τεχνολογία το ταξίδι στον Άρη έχει διάρκεια 7-8 μηνών. Οι αστροναύτες θα πρέπει μετά να παραμείνουν στον πλανήτη για ένα χρόνο αναμένοντας τον συγχρονισμό της τροχιάς του Άρη με τη Γη προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν κάνοντας ξανά ένα ταξίδι 7-8 μηνών.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τη θέση ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα ήταν καλό να γίνει υπό μορφή συνεργασίας και όχι μεμονωμένα από μια χώρα.

Σημείωσε ότι τον Μάη θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον όπου θα συζητηθούν πολλά από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού σταλεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Τέτοια προβλήματα δεν αφορούν μόνο το τεχνικό επίπεδο, αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες τόσο καθ`οδόν όσο και όταν φθάσουν στον αφιλόξενο πλανήτη.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος συνεργάζεται με τη ΝΑΣΑ και είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος, είπε ότι ο Άρης ομοιάζει με τη Γη περισσότερο από τους άλλους στέρεους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (δηλαδή τον Ερμή και την Αφροδίτη) και ότι στο παρελθόν κυριαρχούσαν συνθήκες παρόμοιες με τη Γη, με τρεχούμενο νερό ενώ είχε αρχίσει η εξέλιξη της ζωής. “Κάτι φαίνεται ότι συνέβη στον Αρη και σταμάτησε η εξέλιξη ζωής”, είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους των αποστολών στον πλανήτη είναι η διακρίβωση των συνθηκών εκείνων που οδήγησαν στην αλλαγή του πλανήτη.

Αυτό είπε, είναι σημαντικό και για μας, προκειμένου να κατανοήσουμε το τι συνέβη και προφανώς να προλάβουμε κάποια παρόμοια εξέλιξη και στον δικό μας πλανήτη. Υπενθυμίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου κάτω από την επιφάνεια του Άρη, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι στον Άρη υπάρχουν τα ίδια πετρώματα με τη Γη αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Ανάμεσα στα πολλά ρομποτικά μηχανήματα που έχει σχεδιάσει, συγκαταλέγεται το «Opportunity» και το “Spirit” που χρησιμοποιούνται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη.

Στις άγνωστες περιοχές που εξερευνούν τα δύο αυτά ρόβερ έχουν δοθεί και ονόματα ελληνικών νησιών καθώς και ονόματα εμπνευσμένα από την επέτειο του “ΟΧΙ”. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, όταν ανακαλύφθηκε μια περιοχή στον Άρη, στις 28 Οκτωβρίου του 2005, ο ίδιος ζήτησε από τους συναδέλφους του να δώσουν ελληνικά ονόματα που σχετίζονται με την αντίσταση.

“Επίσης, πολλά ονόματα δώσαμε τώρα τελευταία και σε πολλά ελληνικά νησιά” είπε. Η αποστολή του “Opportunity”, που έφθασε στον Άρη το 2004 για να παραμείνει αρχικά μόνο για τρεις μήνες, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και σήμερα. Στόχος είναι η αναζήτηση ενδείξεων ζωής στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη.

Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ρόβερ είναι η απόδειξη ότι στο παρελθόν τουλάχιστον μια περιοχή του Άρη ήταν υγρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να ήταν κατάλληλες για τη διατήρηση μικροβιακής ζωής. Το “Spirit”, το οποίο επίσης έφθασε στον Άρη το 2004, έκανε χιλιάδες ανακαλύψεις. Μεταξύ αυτών βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Άρης κάποτε ήταν πολύ πιο υγρός από ό, τι είναι σήμερα και συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των ανέμων που επικρατούν στον πλανήτη.

Η αποστολή του έληξε το 2011, δηλαδή διήρκεσε χρόνια ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική αποστολή των 90 ημερών. Ο κ. Οικονόμου έδειξε στο κοινό πολλές φωτογραφίες από τον πλανήτη Αρη, τα ρόβερ, καθώς και μια φωτογραφία από ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη, όπου ο ήλιος φαίνεται καθαρά μικρότερος από ότι στη Γη, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του Αρη από το άστρο μας.

Σε ερώτηση γιατί να πάμε στον αφιλόξενο Αρη, όπου επικρατούν αμμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, κοσμική ακτινοβολία, ο κ. Οικονόμου είπε: “Ο άνθρωπος είχε και θα έχει για πάντα την περιέργεια να εξερευνήσει το διάστημα. Είναι περισσότερο αυτή η επιθυμία να μαθαίνει”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας...
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος

«Η δημοκρατία νίκησε», δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία...
Μαδρίτη: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο – Διαλύθηκε πολυκατοικία

Μαδρίτη: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο – Διαλύθηκε πολυκατοικία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο Calle Toledo, έναν δρόμο σε μια περιοχή στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και σχεδόν ισοπέδωσε...

Κοσσυφοπέδιο: Το δημοψήφισμα για ένωση με την Αλβανία και οι σερβικές αντιδράσεις

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, , αντέδρασε σήμερα στο λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στη δήλωση του...

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Με Lady Gaga και Τζένιφερ...

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών...

Κορωνοϊός: Το “θαυματουργό” σιρόπι τους βγήκε… ξινό στη Σρι Λάνκα

Το υποτιθέμενο θαυματουργό φίλτρο ενός "ιερού" άνδρα της Σρι Λάνκα κατά του κορωνοϊού τούς βγήκε ξινό αφού ένας υπουργός που το ήπιε δημοσίως μεταφέρθηκε...
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 400.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 400.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν ένα ακόμη θλιβερό φράγμα στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, την παραμονή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τουλάχιστον 400.000...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέθανε ο διακεκριμένος καθηγητής Αστροφυσικής, Γιάννης Σειραδάκης

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης...

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής προβλέπει και σοκάρει – «5000 κρούσματα τις επόμενες 15 ημέρες»

Ο κορονοϊός σαρώνει την Ευρώπη και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι...

Κορωνοϊός: Οι επόμενοι δύο μήνες είναι τόσο κρίσιμοι που θα τους θυμόμαστε για πάντα, λέει Έλληνας καθηγητής

Το γιατί οι επόμενοι δύο μήνες προβλέπονται κρίσιμοι για την εξέλιξη του κορωνοϊού εξηγεί...

Έκτακτο: Αυτοκτόνησε καθηγητής του ΑΠΘ μέσα στο γραφείο του

Τέλος στη ζωή του έδωσε την Τρίτη ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή