Η ρίγανη, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρτυματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας με υπέροχο άρωμα και τεράστια διατροφική αξία, ίσως αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Μια ερευνητική ομάδα από τη Δανία διερευνά την ικανότητα της ρίγανης να περιορίσει τις εκπομπές μεθανίου -του ισχυρότερου αερίου του θερμοκηπίου- από το πεπτικό σύστημα των μοσχαριών.
Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάνος (λαμπρότητα), φυτό, δηλαδή, που λαμπρύνει το βουνό.
Στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι, αν κάποιο τραυματισμένο κατσίκι από βέλος κυνηγού, έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. Οι κυνηγοί μέχρι και σήμερα συνηθίζουν, όταν σκοτώσουν ένα θήραμα, να βάζουν στην κοιλιά του μερικά κλωνάρια ρίγανη, για να μη μυρίσει μέχρι να φθάσουν σπίτι.