Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ελληνικό Φεστιβάλ: Τι θα δούμε το καλοκαίρι σε Επίδαυρο και Ηρώδειο

Με έντονο το ελληνικό στοιχείο, τον Ολιβιέ Πυ, τον Ρομέο Καστελούτσι, αλλά και τους Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Γιαν Τίρσεν και IMANY, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού.

«Κι αν πέρυσι πρόλαβε με πέντε εβδομάδες προετοιμασίας κι έδωσε το στίγμα του -νεανικό, εναλλακτικό, πολιτικό- εφέτος είναι η χρονιά της πραγματικής πρεμιέρας και των εγκαινίων» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς, παρουσία δημοσιογράφων, συνεργατών και καλλιτεχνών, με καθυστέρηση σχεδόν 50 λεπτών, έως ότου φτάσει και η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Πολυποίκιλο, με πτυχές, πρόγραμμα που στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες, πλούσιο εκπαιδευτικό έργο, διεθνές προφίλ και με δράσεις που εμπεριέχουν κοινωνικό χαρακτήρα και απλώνονται σε όλη την πόλη, δραστηριοποιείται φέτος το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η χρονιά των εγκαινίων

Αυτό το καλοκαίρι για το Φεστιβάλ, θα λέγαμε πως είναι η χρονιά των εγκαινίων, με πρεμιέρα για το Λύκειο Επιδαύρου, νέους χώρους, συνεργασίες και δράσεις σε μη θεατρικές σκηνές, αλλά και παραδοσιακό γλέντι στην Επίδαυρο.
Η ταυτότητα του Ηρωδείου θα είναι μουσική, η Επίδαυρος θα φιλοξενήσει 7 παραστάσεις, στη Μικρή Επίδαυρο κυριαρχεί το εναλλακτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τον αιρετικό ηθοποιό, ποιητή και σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ, που επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικετίδων του Αισχύλου.

Παράλληλα, οι δράσεις στην πόλη της Αθήνας, απλώνονται ως τον Πειραιά και φτάνουν στην Ελευσίνα.

Γιαν Τίρσεν και IMANY στο Ηρώδειο

Το Ηρώδειο ξεκινά με δύο παραστάσεις της Λυρικής,  «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα και την «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Στέφανο Πόντα.

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948), αριστούργημα και ορόσημο στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, που θεωρείται ως το πληρέστερο δημιούργημα στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου, θα προβληθεί στο Ηρώδειο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττκού μια μουσική βραδιά με τη Μάρτα Άργκεριχ, έναν ζωντανό μύθο του πιάνου και ηγετική προσωπικότητα των τεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα.

Η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Γιούρι Τεμιρκάνοφ, προσκαλεί το κοινό σε δύο ξεχωριστές βραδιές κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. 6 και 7 Ιουλίου.

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος, πιανίστας με σημαντική διεθνή καριέρα, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Για μια ακόμη χρονιά, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στις 21 Ιουνίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

Στο Ηρώδειο θα παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Κρήτης, στον Μανώλη Ρασούλη, τις μουσικές της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, αλλά και συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Θάνου Μικρούτσικου.

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ο συνθέτης της Amelie Γιαν Τίρσεν, αλλά και η Imany.

Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη.

1η Ιουνίου ξεκινάνε οι παραστάσεις στο Πειραιώς 260 και αφορούν κυρίως σε ελληνική δραματουργία, χορό, εικαστικά, αλλά και μουσική.

30 Ιουνίου αρχίζει η Επίδαυρος

Επτά επί Θήβας του Αισχύλου [30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου]
Σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) κ.ά.

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή [7 – 8 Ιουλίου]
Στον ομώνυμο ρόλο ο Κώστας Καζάκος. Μετάφραση:Δημήτρης Δημητριάδης • Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης, Μουσική: Μίνως Μάτσας
Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Κώστας Καζάκος (Οιδίπους), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένυ Κόλλια (Ισμήνη), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας),Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης), και 8μελής χορός ηθοποιών.

Βάκχες του Ευριπίδη ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας [14 – 15 Ιουλίου]
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου. Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας.

Ειρήνη του Αριστοφάνη [21- 22 Ιουλίου]
Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Κυπουργό τη μουσική σύνθεση και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη και τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου, συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Παίζουν: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος).
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Μαρία Νίκα, Μαρίνα Σάττι, Γιωργής Τσουρής, Αντιγόνη Φρυδά.

Άλκηστη του Ευριπίδη [28- 29 Ιουλίου]
Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ηρακλής), Μαρία Κίτσου (Άλκηστη), Γιάννης Φέρτης (Φέρης), Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Δημήτρης Παπανικολάου (Δούλος). Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος. Συμμετέχουν πέντε μουσικοί επί σκηνής.

Μήδεια του Ευριπίδη [4- 5 Αυγούστου]
Η βαρβαρότητα του έρωτα
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Συμμετέ-
χουν τέσσερις μουσικοί. Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Πέρσες του Αισχύλου [11-12 Αυγούστου]
Ο νεότατος Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης.
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονισήφορος Ονισηφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

Παραδοσιακό γλέντι στην Επίδαυρο

Το φεστιβάλ Επιδαύρου ρίχνει αυλαία 19 Αυγούστου με μια ξεχωριστή γιορτή, ένα παραδοσιακό γλέντι με τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό!» με πάνω από 250 καλλιτέχνες επί σκηνής και αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια της Πελοποννήσου.
Καλλιτεχνική – Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Συνεργασία: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Αφήνουμε τα παιδιά μας να παίξουν την ώρα της παράστασης

Συνεχίζεται και φέτος η δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο, που θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά πέρυσι, με μεγάλη επιτυχία. Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 12 ετών, που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε άμεση συνάρτηση με τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους να παρακολουθούν τις παραστάσεις απερίσπαστοι, ενώ τα παιδιά απασχολούνται προσεγγίζοντας τις έννοιες και το περιεχόμενο των έργων μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

22 Μαΐου προ-φεστιβάλ

Τη φετινή διοργάνωση θα ανοίξει μία προ-φεστιβαλική περίοδος από τις 22 έως και τις 28 Μαΐου με δύο φεστιβάλ. Το δημοφιλές Βοb Festival που προσφέρει βήμα
πειραματισμού σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, και την πλατφόρμα Sound Acts, που περιλαμβάνει ένα σύνολο από περφόρμανς σχετικά με την έμφυλη, φυλετική και σωματική ταυτότητα.

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και Ρομέο Καστελούτσι στο Ολύμπια

Με τη μεταφορά της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ το Φεστιβάλ δραστηριοποιείται και στο θέατρο Ολύμπια εκεί όπου μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.
Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι. Η σόλο παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή.

Το 1835 ο Γάλλος διπλωμάτης Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859) έγραψε ένα δίτομο δοκίμιο για την ανθούσα δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών με τίτλο Η δημοκρατία στην Αμερική. Το δοκίμιο του Τοκβίλ, ένα από τα πρώτα θεμελιώδη κείμενα που ανέλυσαν το αναδυόμενο μοντέλο δημοκρατίας, υποδεικνύει ένα νέο πολιτικό όραμα για τη Δύση, ενώ συγχρόνως διαβλέπει την παρακμή της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας και την κόπωση της Ευρώπης. Εμπνευσμένος από το έργο του Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελλούτσι,  θα επιχειρήσει να αναδείξει τις σκοτεινές πλευρές της «δημοκρατικής τυραννίας», η οποία, εν ονόματι της πλειοψηφίας, αδρανοποιεί τον πολίτη και περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες του. Ο Ιταλός δημιουργός φωτίζει το φαινόμενο της δημοκρατίας στην εποχή μας.

Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, 4 – 19 Ιουλίου
Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές κέντρο για την εφαρμοσμένη μελέτη του αρχαίου δράματος, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στην περιοχή της Επιδαύρου. Το Λύκειο Επιδαύρου απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες ακαδημιών θεάτρου, δραματικών σχολών και τμημάτων θεατρικών σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, καθώς και σε αποφοίτους ανάλογων σχολών από όλον τον κόσμο.

Το φετινό ποσό για την λειτουργία και ολοκλήρωση του Φεστιβάλ είναι τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και μία προοπτική χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Το δάκρυ της μαστίχας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΛΟΥ Το δάκρυ της μαστίχας Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Απριλίου | 7μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί...

Η προίκα της κόρης της Μπουμπουλίνας που προκάλεσε εμφύλια διαμάχη

Η Ελένη Μπούμπουλη έγινε πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που λίγο έλειψε να τινάξει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον αέρα. Κολοκοτρώνης και Γρίβας έφτασαν στα...

Παύλος Βρέλλης: Ο γλύπτης που έπλασε την ιστορία του έθνους μας σε κερί και...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον γλύπτη Παύλο Βρέλλη, που δημιούργησε ένα έργο ζωής, ένα έργο για όλη την Ελλάδα,...

Οι κοινοί στόχοι στον ιστό της ελληνικής γλώσσας!

– Eκκλησία – Σχολεία – Δημογέροντες – Δημοσιογραφία αποτέλεσαν στη Σμύρνη ένα ενιαίο, αδιάσπαστο σύνολο, αλληλοσυμπληρούμενο με κοινούς στόχους και προβληματισμούς και με αδιάρρηκτο...

Πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι τις εκλείψεις Ηλίου

Τα μηνύματα από τους θεούς, οι κακοί οιωνοί και η ιστορία του Ηροδότου για τον Θαλή Στις 8 Απριλίου 2024 η Βόρεια Αμερική θα γίνει...
Κνωσός: Ανακάλυψη «τεράστιας σημασίας»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαρτίου ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1900 Ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη Το 1964 Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κρήτη
Δήμος Αθηναίων: Με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς «ντύνεται» η πρωτεύουσα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα;

«Βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα», είχε πει ο διακεκριμένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2733), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...

Μαθεύτηκε 15 χρόνια μετά: Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Αντώνης Ρέμος χώρισε με τη Ζέτα Μακρυπούλια

Κεραυνός εν αιθρία ήταν ο χωρισμός του Αντώνη Ρέμου και της Ζέτας Μακρυπούλια, αφού...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ρε φίλε!! Ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα χαμογελώντας με υφάκι «θα σας σκίσω τώρα»

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για...