Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΕΛΠΕ: Ο διαγωνισμός απέτυχε το «ασημικά» σώθηκαν

Την δυσμενέστερη εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει η κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της εταιρείας, κηρύσσονται άγονη την πρώτη διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας.

Η αξιολόγηση εξάλλου της έκβασης του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Παρασκευή στο  Βουκουρέστι θα θέσει και τις βάσεις των σχεδιασμών της επόμενης ημέρας.

Επί του παρόντος στο επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ επικρατεί αμηχανία παρ’ ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είχαν διαφανεί από την τελευταία εβδομάδα.

Οι δύο όψεις

Την ίδια ώρα από την μία αναδεικνύεται η επενδυτική απροθυμία για μια κερδοφόρα εταιρία με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και καταγράφεται μεν από μια πλευρά ως αρνητική εξέλιξη για την δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις.

Από την άλλη υπάρχει η ικανοποίηση του ελληνικού λαού που ένα «ασημικό» της χώρας μας σώθηκε έστω και προς ώρας και  το δημόσιο διατήρησε μια τόσο κερδοφόρα και πολλά υποσχόμενη συμμετοχή..

Ήδη μέχρι τώρα έχουν πουληθεί κατ’ επιταγή των δανειστών, ένα σωρό σημαντικά κομμάτια από την Ελληνική περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία, αφού οι σημερινοί κυβερνώντες αδυνατούν να πράξουν τα δέοντα ή ενδεχομένως κάνουν τα στραβά μάτια για να δώσουν τα «ασημικά» σε δικούς τους ανθρώπους ντόπιους ή ξένους. Έδωσαν κάθε δημόσια περιουσία, μαζί και περίπου 2.500 αρχαιολογικούς χώρους και εκατοντάδες σχολικά κτίρια, στο ταμείο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Με αποτέλεσμα Γερμανογάλλοι και άλλα φιλικά προσαρτήματα του ευρωπαϊκού άξονα να αγοράζουν ό,τι ελληνικό δημόσιο πλούτο απέμεινε, σχεδόν τζάμπα.

Άγονος διαγωνισμός στα ΕΛΠΕ

Τελικά άγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός στα ΕΛΠΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:«Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα».

Τα δύο υποψήφια κοινοπρακτικά σχήματα ήταν από τη μία πλευρά η ελβετικών συμφερόντων Glencore με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Carlyle και από την άλλη η ολλανδική Vitol με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας Sonatrach. Αρμόδιες πηγές, που παρακολούθησαν από κοντά τις διαδικασίες του διαγωνισμού και τις διαπραγματεύσεις των διεκδικητών με την ελληνική πλευρά, αποδίδουν και στις δύο κοινοπραξίες διαφωνία σε σχέση με όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών που είχαν να κάνουν με την εμπορική διαχείριση των πετρελαιοειδών προϊόντων.

Αναφορικά με το δεύτερο επενδυτικό σχήμα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως «τα τελευταία γεγονότα στην Αλγερία με το λεγόμενο “βελούδινο πραξικόπημα” δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή της Sonatrach και άρα και της Vitol στον διαγωνισμό». Πάντως, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζουν ότι στους συμβατικούς όρους για τη μεταβίβαση των μετοχών είχε ληφθεί υπόψη η διασφάλιση κρίσιμων ζητημάτων που είχαν να κάνουν με την άσκηση δικαιωμάτων βέτο σε στρατηγικής σημασίας θέματα, τη μη μεταφορά της έδρας των ΕΛΠΕ, τη συνέχιση της λειτουργίας των διυλιστηρίων, αλλά ακόμη και της εκπροσώπησης των μετόχων της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο.

Η διαγωνιστική διαδικασία των Ελληνικών Πετρελαίων ξεκίνησε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, όταν τον Ταμείο δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εμφανίστηκαν πέντε επενδυτικά σχήματα, με τις Glencore και Vitol να προκρίνονται για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Δύο μεγάλα εμπόδια τρέναραν την πώληση:

Το πρώτο ήταν η διχογνωμία, πέρυσι το φθινόπωρο, ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν θα έπρεπε της πώλησης να ακολουθήσει και η διαδικασία υποβολής δημόσιας πρότασης των μετόχων, καθώς και η αλλαγή της στάσης του Δημοσίου που θέλησε την αύξηση του ποσοστού ελέγχου της θυγατρικής των ΕΛΠΕ για τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων. Περί τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο προαναφερόμενοι επενδυτές συνέπραξαν με την Carlyle και Sonatrach αντίστοιχα. Έπειτα ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τα κοινοπρακτικά σχήματα για τους όρους της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, μια και πρόκειται και για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων της, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε αποφάσεις των δύο μετόχων, δηλαδή του Εληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις και τα γεγονότα και αναλόγως θα αποφασίσουν, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα απαιτηθεί και συνεννόηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Πάντως, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων ήταν εκ των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί δε πως ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση κατά την οποία δεν προσήλθαν στην τελική φάση τέτοιας πώλησης οι υποψήφιοι επενδυτές.

Συμπερασματικά ο άγονος διαγωνισμός είναι ένα απορριπτικό μήνυμα της αγοράς προς τους θεσμούς όσον αφορά την επιβολή πώλησης ενός ελληνικού διυλιστηρίου σαν μια “δήθεν” διαρθρωτική αλλαγή και παράλληλα  αποτυχημένη στρατηγικά επιλογή, στον βαθμό που ακολούθησε και άλλες αντίστοιχες με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είτε την εξυγίασνη των τραπεζών.

ΝΔ: Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, την αποτυχία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

«Ο κ. Τσίπρας κομπάζει ότι η οικονομία είναι το μεγάλο του ατού, την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ενθαρρύνει αλλά υπονομεύει όλες τις μεγάλες επενδύσεις.

Στα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει στο Ελληνικό, την Cosco, την Κασσιόπη και τις Σκουριές, τώρα προστέθηκε και το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων», ανέφερε με δήλωσή της η κ. Ζαχαράκη.

«Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται επενδύσεις και νέες δουλειές, τις οποίες μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΑΛΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με...

Σούπερ μάρκετ: Κάνουν χρυσές δουλειές – Αυξήθηκε ο τζίρος τους κατά 9,5% το 2023

Την αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές...

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες περιοχές αφορά

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα (υφιστάμενα και νέα), εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός...

Θα είναι η Vodafone ο επόμενος στόχος της ΔΕΗ;

H εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ έχει νόημα μόνον αν η τελευταία μπει στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί τις...

H ΔΕΗ εξαγοράζει Κωτσόβολο

Την υπογραφή συμφωνίας με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να...

Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα από την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ και με την αιματοχυσία να συνεχίζεται, ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο...

Αλλάζει πρόσωπο η Ακτή Βάρκιζας – Πλάνο 15 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Γιαννακόπουλου

Η Ακτή Βάρκιζας πρόκειται να υπεκμισθωθεί σε εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με το πλάνο να περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λογοτεχνικός και ζωγραφικός διαγωνισμός με θέμα των Καραγκιόζη

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών προκηρύσσει λογοτεχνικό και ζωγραφικό διαγωνισμό με θέμα “Χρώματα κι...

ΑΣΕΠ: Κανονικά διεξάγεται ο μεγάλος διαγωνισμός με τη συμμετοχή 108.229 υποψηφίων

Κανονικά διεξάγεται από το πρωί, ο πρώτος μεγάλος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός που προκήρυξε το...

ΑΣΕΠ: Γραπτός διαγωνισμός – Οδηγίες προς τους υποψήφιους

Τις απαραίτητες οδηγίες προς τους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του...

Πως είχε καταλήξει ο διαγωνισμός φιάσκο του Παππά που ακυρώθηκε – Ποιοι είχαν πάρει άδεια και ποιοι είχαν μείνει εκτός…

Σε δύο χρόνια φυλακή με αναστολή για παράβαση καθήκοντος καταδικάστηκε χθες ο πρώην Υπουργός...