Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2021
11.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878...

ΕΛΠΕ: Ο διαγωνισμός απέτυχε το «ασημικά» σώθηκαν

Την δυσμενέστερη εξέλιξη για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει η κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% της εταιρείας, κηρύσσονται άγονη την πρώτη διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας.

Η αξιολόγηση εξάλλου της έκβασης του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Παρασκευή στο  Βουκουρέστι θα θέσει και τις βάσεις των σχεδιασμών της επόμενης ημέρας.

Επί του παρόντος στο επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ επικρατεί αμηχανία παρ’ ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είχαν διαφανεί από την τελευταία εβδομάδα.

Οι δύο όψεις

Την ίδια ώρα από την μία αναδεικνύεται η επενδυτική απροθυμία για μια κερδοφόρα εταιρία με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και καταγράφεται μεν από μια πλευρά ως αρνητική εξέλιξη για την δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις.

Από την άλλη υπάρχει η ικανοποίηση του ελληνικού λαού που ένα «ασημικό» της χώρας μας σώθηκε έστω και προς ώρας και  το δημόσιο διατήρησε μια τόσο κερδοφόρα και πολλά υποσχόμενη συμμετοχή..

Ήδη μέχρι τώρα έχουν πουληθεί κατ’ επιταγή των δανειστών, ένα σωρό σημαντικά κομμάτια από την Ελληνική περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία, αφού οι σημερινοί κυβερνώντες αδυνατούν να πράξουν τα δέοντα ή ενδεχομένως κάνουν τα στραβά μάτια για να δώσουν τα «ασημικά» σε δικούς τους ανθρώπους ντόπιους ή ξένους. Έδωσαν κάθε δημόσια περιουσία, μαζί και περίπου 2.500 αρχαιολογικούς χώρους και εκατοντάδες σχολικά κτίρια, στο ταμείο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Με αποτέλεσμα Γερμανογάλλοι και άλλα φιλικά προσαρτήματα του ευρωπαϊκού άξονα να αγοράζουν ό,τι ελληνικό δημόσιο πλούτο απέμεινε, σχεδόν τζάμπα.

Άγονος διαγωνισμός στα ΕΛΠΕ

Τελικά άγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός στα ΕΛΠΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:«Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα».

Τα δύο υποψήφια κοινοπρακτικά σχήματα ήταν από τη μία πλευρά η ελβετικών συμφερόντων Glencore με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Carlyle και από την άλλη η ολλανδική Vitol με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας Sonatrach. Αρμόδιες πηγές, που παρακολούθησαν από κοντά τις διαδικασίες του διαγωνισμού και τις διαπραγματεύσεις των διεκδικητών με την ελληνική πλευρά, αποδίδουν και στις δύο κοινοπραξίες διαφωνία σε σχέση με όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών που είχαν να κάνουν με την εμπορική διαχείριση των πετρελαιοειδών προϊόντων.

Αναφορικά με το δεύτερο επενδυτικό σχήμα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως «τα τελευταία γεγονότα στην Αλγερία με το λεγόμενο “βελούδινο πραξικόπημα” δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή της Sonatrach και άρα και της Vitol στον διαγωνισμό». Πάντως, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ υπογραμμίζουν ότι στους συμβατικούς όρους για τη μεταβίβαση των μετοχών είχε ληφθεί υπόψη η διασφάλιση κρίσιμων ζητημάτων που είχαν να κάνουν με την άσκηση δικαιωμάτων βέτο σε στρατηγικής σημασίας θέματα, τη μη μεταφορά της έδρας των ΕΛΠΕ, τη συνέχιση της λειτουργίας των διυλιστηρίων, αλλά ακόμη και της εκπροσώπησης των μετόχων της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο.

Η διαγωνιστική διαδικασία των Ελληνικών Πετρελαίων ξεκίνησε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, όταν τον Ταμείο δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εμφανίστηκαν πέντε επενδυτικά σχήματα, με τις Glencore και Vitol να προκρίνονται για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Δύο μεγάλα εμπόδια τρέναραν την πώληση:

Το πρώτο ήταν η διχογνωμία, πέρυσι το φθινόπωρο, ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το αν θα έπρεπε της πώλησης να ακολουθήσει και η διαδικασία υποβολής δημόσιας πρότασης των μετόχων, καθώς και η αλλαγή της στάσης του Δημοσίου που θέλησε την αύξηση του ποσοστού ελέγχου της θυγατρικής των ΕΛΠΕ για τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων. Περί τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο προαναφερόμενοι επενδυτές συνέπραξαν με την Carlyle και Sonatrach αντίστοιχα. Έπειτα ακολούθησαν διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τα κοινοπρακτικά σχήματα για τους όρους της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, μια και πρόκειται και για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων της, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε αποφάσεις των δύο μετόχων, δηλαδή του Εληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις και τα γεγονότα και αναλόγως θα αποφασίσουν, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα απαιτηθεί και συνεννόηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Πάντως, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων ήταν εκ των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να σημειωθεί δε πως ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση κατά την οποία δεν προσήλθαν στην τελική φάση τέτοιας πώλησης οι υποψήφιοι επενδυτές.

Συμπερασματικά ο άγονος διαγωνισμός είναι ένα απορριπτικό μήνυμα της αγοράς προς τους θεσμούς όσον αφορά την επιβολή πώλησης ενός ελληνικού διυλιστηρίου σαν μια “δήθεν” διαρθρωτική αλλαγή και παράλληλα  αποτυχημένη στρατηγικά επιλογή, στον βαθμό που ακολούθησε και άλλες αντίστοιχες με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είτε την εξυγίασνη των τραπεζών.

ΝΔ: Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, την αποτυχία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

«Ο κ. Τσίπρας κομπάζει ότι η οικονομία είναι το μεγάλο του ατού, την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν ενθαρρύνει αλλά υπονομεύει όλες τις μεγάλες επενδύσεις.

Στα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζει στο Ελληνικό, την Cosco, την Κασσιόπη και τις Σκουριές, τώρα προστέθηκε και το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων», ανέφερε με δήλωσή της η κ. Ζαχαράκη.

«Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει άλλο την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται επενδύσεις και νέες δουλειές, τις οποίες μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΛ.ΒΟ.: Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης στην PLASAN-SK GROUP

ΕΛ.ΒΟ.: Υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης στην PLASAN-SK GROUP

Στην κοινοπραξία PLASAN-SK GROUP ισραηλινών συμφερόντων περιήλθε από σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους και...
Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους Οι επιχειρήσεις, των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής από τις 11 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου (6:00πμ) και...
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αγωγή ακύρωσης της πρόσφατης γενικής συνέλευσης

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αγωγή ακύρωσης της πρόσφατης γενικής συνέλευσης

Με μια κίνηση - ρελάνς οι εφοπλιστές Καυμενακης και Μπακος δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν απλοί θεατές στις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ … οι...
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά την γενική συνέλευση εμφανίστηκαν οι εκλεκτοί "συγγενείς"

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά την γενική συνέλευση εμφανίστηκαν οι εκλεκτοί “συγγενείς”

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στα πρακτικά της γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ και αρχίσαν να αποκαλύπτονται οι υπόγειες διαδρομές και οι … εκλεκτικές...
Γερμανικό εργοστάσιο θα κατασκευάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας

Γερμανικό εργοστάσιο θα κατασκευάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χώρα μας

Μετά την επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, μια ακόμη γερμανική εταιρεία κατασκευής οχημάτων επενδύει στη χώρα μας, με την κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας συναρμολόγησης...
Αναστολή συμβάσεων εργασίας: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Επιχειρήσεις: Μέχρι την Παρασκευή δηλώνουν τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης

Έως την Παρασκευή καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται ή προτίθενται να θέσουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Φεβρουάριο, καθώς -σύμφωνα...
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά την γενική συνέλευση εμφανίστηκαν οι εκλεκτοί "συγγενείς"

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανατροπή πριν την ώρα μηδέν

Νέα τροπή έλαβε πριν από λίγη ώρα η μάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ ... οι Έλληνες εφοπλιστές κ.κ. Καυμενακης και Μπάκος κατέθεσαν αίτηση...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλος φωτογραφικός διαγωνισμός για την ανάδειξη των περιοχών Natura 2000

Το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA, σας καλούν να...

Κοζάνη: Οι μαθητές την μετατρέπουν σε «Έξυπνη Πόλη»

Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Κοζάνη: Έξυπνη Πόλη», διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας...

ΕΛ.ΑΣ.: Προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 800 Συνοριακών Φυλάκων

Η Προκήρυξη για την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αποκλειστικά στα...

Έρχεται διαγωνισμός για 1.000 μόνιμους υπαλλήλους σε δήμους

Προκήρυξη για τον νέο μεγάλο διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αφορά την πρόσληψη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή