ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ: Fast Track μεταρρύθμιση στα εργασιακά με όπλο το «διαίρει και βασίλευε»

56
Ο Γάλλος πρόεδρος με τον ηγέτη του ρεφορμιστικού συνδικάτου CFDT

Αποσαφηνίζοντας τις προτεραιότητές του, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έχει αποδυθεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτύχει τον διακηρυγμένο του στόχο, τη μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Την περασμένη Τρίτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, είχε ανά μία ώρα συναντήσεις με ηγέτες συνδικάτων και εργοδοτικών ενώσεων στο Παλάτι των Ηλυσίων. Σε όλους, διεμήνυσε ότι επιδιώκει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όσο το δυνατόν πιο σύντομα – ει δυνατόν αμέσως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου . Κατά την Politico, ο Μακρόν υπολογίζει να πετύχει τους στόχους του και λόγω των διχονοιών που υπάρχουν μεταξύ των συνδικάτων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις αναμένουν διακαώς τις αλλαγές, που θα τους επιτρέπουν να απολύουν και να προσλαμβάνουν ευκολότερα, ενώ τα περισσότερα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει πως θα αντιταχθούν και στις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, όπως και σε εκείνες του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ, τον περασμένο χρόνο.

Το συνδικάτο CFDT είναι γενικά υπέρ των «αποκεντρωμένων» εργατικών σχέσεων. Το ρεφορμιστικό συνδικάτο θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, αν η κυβέρνηση φανεί ανοιχτή σε ορισμένες προτάσεις της. Ιδιαίτερα, την ανησυχεί προτεινόμενο όριο αποζημίωσης για εργάτες που βάσει αποφάσεων δικαστηρίων, απολύθηκαν αδίκως. Κυβερνητικός σύμβουλος υποσχόταν ότι όλα θα γίνουν για να υποχωρήσουν οι ανησυχίες της CFDT.

Διαβάστε επίσης:  Το Σαρλ ντε Γκολ στέλνει η Γαλλία στη Μέση Ανατολή

Με «ορντινάτσες» – εκτελεστικά διατάγματα

Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής της CGT, του συνδικάτου που οργάνωσε τις μαχητικές διαδηλώσεις του περασμένου χρόνου κατά των σχεδίων εργασιακής μεταρρύθμισης του Ολάντ, θεωρεί πως οι διαβουλεύσεις δεν θα γίνουν όσο βεβιασμένα έδειχνε να επιθυμεί ο Μακρόν

Ο νέος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, επέμενε στις αρχές της εβδομάδας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν γρήγορα. Για να γίνει αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία που είναι γνωστή ως «ordinances», βάσει της οποίας η κυβέρνηση μπορεί να περνά νόμους χωρίς να προηγηθεί κοινοβουλευτική συζήτηση. Συνδικαλιστές έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θεωρούν τη διαδικασία αντιδημοκρατική. Οι ordinances είναι απολύτως απαράδεκτες, κατά τον Φιλίπ Μαρτίνεζ, ηγέτη της ισχυρής ένωσης CGT που στηρίζει το κομμουνιστικό κόμμα. Το πρόβλημα του Μακρόν, κατά την Politico, είναι ότι αντίθετα στην εργασιακή μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο τα συνδικάτα. Και θα χρειαστεί ψηφοφορία πριν και μετά τις ordinances, για να επικυρωθούν. «Το πλάνο τακτικής του Μακρόν μοιάζει αρκετά απλό: συμφωνία με την CFDT για να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει, στη χειρότερη περίπτωση, ουδέτερη και αντιμετώπιση πιθανών διαδηλώσεων»