Με κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και πορεία στην Ερμού, εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο εμπόριο εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους στην τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να αποφασίζουν την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.
Την σημερινή κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την κατάργηση της τροπολογίας που δημιουργεί καθεστώς 7ημερης εργασίας και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα δίνει δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Είχε προηγηθεί, με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023), η παροχή δυνατότητας στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις περιοχές τους όσες Κυριακές του έτους επιθυμούν.
Οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν τελικά με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη στην είσοδο του υπουργείου.
Ο υπουργός μιλώντας στους διαδηλωτές υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι «υπέρ των εργαζομένων» αφού έρχεται να αντιμετωπίσει όπως είπε το καθεστώς της «μαύρης εργασίας και εξασφαλίσει ρεπό στους υπαλλήλους».
Επικαλούμενος τον τουρισμό και το γεγονός ότι σε μια σειρά περιοχές τα καταστήματα ήδη λειτουργούν Κυριακές και νύχτες, δήλωσε πως είναι προτιμότερο τα παραπάνω να γίνονται «σύμφωνα με τον νόμο».
«Ήταν ξεκάθαρος ο υπουργός. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να πάρει πίσω την τροπολογία. Η βρωμοδουλειά έγινε», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αμέσως μετά.
Οι εργαζόμενοι επέδωσαν και ψήφισμα στον υπουργό με τα αιτήματα τους.
Πέρα από την άρση της τροπολογίας επίσης διεκδικούν:
- Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
- 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
- Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
- Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.