Ένας μήνας προθεσμία για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα

36
Υποψήφιος ο Τσακαλώτος για τη θέση της Λαγκάρντ - Ποια άλλα ονόματα ακούγονται για επικεφαλής του ΔΝΤ

Νέα λίστα με «ανοιχτά» ζητήματα και «λογαριασμούς» σχετικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς και το ποιοι θα εισπράξουν το «κοινωνικό μέρισμα αφήνουν πίσω τους οι θεσμοί.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών του 2018, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ σε αγκάθι φαίνεται να εξελίσσονται τα ενεργειακά θέματα της ΔΕΗ.
Σπριντ για τις εκκρεμότητες

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Το σημερινό τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς περιλαμβάνει συζήτηση για τις αγορές προϊόντων και σύνοψη για την πορεία των Δημοσιονομικών.

Την ίδια στιγμή, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η υστέρηση που παρατηρείται στα φετινά φορολογικά έσοδα, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες να επιτευχθούν οι στόχοι.

Διαβάστε επίσης:  ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 8-9-2020

Το θέμα παραπέμπεται για τα επόμενα ραντεβού με την τρόικα, μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οι ως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενό 0,3% ως 0,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Να σημειωθεί ότι το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών. Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.