Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens

Ένας σπόρος τους άλλαξε τη ζωή: Το ελληνικό χωριό που έχει έναν περιζήτητο θησαυρό στα χωράφια του(φωτό)


Ένα μικρό θαύμα στην ορεινή Φθιώτιδα
Κόντρα στην σύγχρονη λογική που ο καθένας από εμάς έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι καταναλώνει προϊόντα από άγνωστους και απρόσωπους παραγωγούς, που καλύπτονται από την φίρμα μια μεγάλης (ακόμη και πολυεθνικής) εταιρείας, ένα χωριό της Φθιώτιδας δίνει την δική του εναλλακτική πρόταση και πρωτοπορεί.

Στην Παλαιοβράχα και τα διπλανά χωριά οι κάτοικοι γνώριζαν εδώ και αιώνες μια συγκεκριμένη ποικιλία φασολιού η οποία είχε «μεγαλώσει» και είχε εξελιχθεί μαζί τους, μαθαίνοντας –όπως κι αυτοί- να προσαρμόζεται στον καιρό, τις κλιματολογικές συνθήκες και στα «χούγια» της γης της Φθιώτιδας. Σταδιακά, όμως, καθώς οι συνθήκες και οι προτεραιότητες του κόσμου άλλαξαν και οι τοπικοί πληθυσμοί άφηναν πίσω τους την γεωργία, έκαναν το ίδιο και με τον δεδομένο τρόπο ζωής.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν ξανά…

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται ξανά στις βιολογικές καλλιέργειες και στους μικρούς, πιο οικείους παραγωγούς, γεγονός που οδήγησε πολλούς νέους στον δρόμο της επιστροφής και στους τόπους από τους οποίους ξεκίνησαν όλα. Η Παλαιοβράχα τελικά εξελίχθηκε σε ένα πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και αποδείχθηκε ένα στοίχημα που κόντρα ίσως και στα προγνωστικά ή ενδεχομένως τις δυσμενείς προβλέψεις, είναι επιτυχημένο.

Η ποικιλία του συγκεκριμένου φασολιού ήταν γνωστή στους κατοίκους, η παραγωγή και η καλλιέργειά του όμως είχε περιοριστεί στις αυλές του καθενός, αποκλειστικά για ατομική και προσωπική κατανάλωση. Με την συνεργασία και άλλων περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων φορέων, όπως είναι η Greenpeace, έγινε η απόπειρα διάσωσης του σπόρου και θωράκισής του ώστε να επιστρέψει δυναμικά σε καλλιέργειες μεγαλύτερης κλίμακας, σε ορίζοντα τριετίας.

Ένας σπόρος τους άλλαξε τη ζωή: Το ελληνικό χωριό που έχει έναν περιζήτητο θησαυρό στα χωράφια του (Pics)

Την ίδια ώρα συστάθηκε και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Παλαιοβράχα», ένα «τέκνο» του Συλλόγου Απανταχού Παλαιοβραχινών που αποφάσισε ότι οι δραστηριότητές της δεν θα σταματούσαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά θα ήταν δυνατό σε αυτές να ενταχθεί και η γεωργία. Άλλωστε, όπως τονίζουν και τα στελέχη της, πολιτισμός είναι και η διατροφή…

Από τις συντονισμένες ενέργειές τους, με πολλή μεράκι, κέφι αλλά και εθελοντική εργασία, το φασόλι της Παλαιοβράχας βρήκε ξανά την θέση του στα χωράφια της ημιορεινής Φθιώτιδας και έδεσε ξανά αρμονικά με το περιβάλλον. Παράλληλα έδωσε νέο κίνητρο στους κατοίκους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ένα έξτρα εισόδημα και αποδεικνύοντας ότι καμιά φορά ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι έννοιες αντίθετες, αλλά μπορούν να γίνουν σχεδόν ταυτόσημες και να προσφέρουν ένα εναλλακτικό μοντέλο, στη βάση του σεβασμού της φύσης αλλά και των αναγκών των καταναλωτών για προϊόντα πολύ πιο ασφαλή για όλους.

Ο στόχος της διάθεσης των προϊόντων σε μεγαλύτερη κλίμακα επετεύχθη και δεν περιορίστηκε μόνο στα φασόλια. Σταδιακά προστέθηκαν το δίκοκκο σιτάρι, οι φακές, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια, ενώ το πρότζεκτ δεν σταμάτησε εκεί. Ακολούθησαν συνεργασίες με άλλους ντόπιους παραγωγούς που προσέφεραν μέλι βελανιδιάς, αμύγδαλα, φιστίκια, ενώ η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Μετά από σχετικό αίτημα το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τον δήμο Μακρακώμης, εξασφαλίστηκε σχετική άδεια για την δημιουργία ενός εργαστηρίου μεταποίησης και τυποποίησης κυρίως χυμού ντομάτας (αλλά και κρασιού και ζυμαρικών) σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί ότι οι ευκαιρίες για εναλλακτικές επιχειρηματικές προτάσεις δεν σταματούν όταν τα προϊόντα φύγουν από τα χωράφια.

Το παράδειγμα της Παλαιοβράχας ελπίζει να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αρκεί ο κάθε τόπος να θυμηθεί τα προϊόντα που συνήθιζαν να παράγουν για αιώνες οι πρόγονοι των σημερινών νέων που διψούν για επιστροφή στη γη τους, θέλοντας όμως να προσφέρουν μια διαφορετική πρόταση, χωρίς ο κόσμος να τους αντιμετωπίζει ως… τρελούς, αλλά να μπορέσει να πειστεί ότι η δική τους πρόταση είναι το μέλλον. Και φυσικά η μόνη απάντηση στην άκρατη εκβιομηχάνιση που απειλεί –αν δεν το έχει πετύχει ήδη- να κρατήσει τον καταναλωτή άβουλο και αποξενωμένο από τα προϊόντα που βάζει στο τραπέζι του χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση για το τι ακριβώς είναι το καθένα από αυτά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 29-9-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 14/7/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 14/7/2024 (αριθμός κλήρωσης 2779), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 11/7/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 11/7/2024 (αριθμός κλήρωσης 2778), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Τζόκερ: Έπαιξε 3 ευρώ και κέρδισε 1.200.000 ευρώ!

Σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην Καρδίτσα εντοπίστηκε το τυχερό δελτίο του Τζόκερ που έκανε πλουσιότερο κατά 1,2 εκατ. ευρώ τον μεγάλο τυχερό της κλήρωσης...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 19-5-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 7/7/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 7/7/2024 (αριθμός κλήρωσης 2776), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο

Αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο. Είναι ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο γεύμα ή...

Πρέπει να πίνεις την μπύρα με αφρό ή χωρίς;

Αν απολαμβάνεις την μπύρα σου με λάθος τρόπο τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθεις διαρκώς φούσκωμα. Ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος που κάνει τη διαφορά Έχεις...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-4-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 4/7/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 4/7/2024 (αριθμός κλήρωσης 2775), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι...

Κι όμως αυτή ήταν ερ@τική ζωή των ηρώων του 1821! – Ποιοι ήταν οι «άτακτοι» και γυναικάδες και ποιοι… πιστοί σύζυγοι;

H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά...

Η αμαρτία έχει μέσα της ζωή που λέγεται ηδονή και η μετάνοια έχει ζωή που λέγεται Πνεύμα Άγιο

– Τα πολλά δάκρυα, που δεν είναι δάκρυα μετανοίας (συναισθηματικά δάκρυα), αντί να θεραπεύσουν...

Τι θα πάρουμε μαζί μας στην άλλη ζωή

Αναρωτιόμαστε άραγε ποια είναι τα πολύτιμα στη ζωή μας; Ο Μέγας Αντώνιος, ασκητής του...