ΕΝΦΙΑ: Νωρίτερα η καταβολή το 2018

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως τον Μάρτιο

37
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή

Στο υπουργείο οικονομικών υπολογίζουν τα έσοδα από το φόρο ακινήτων για το 2018 προετοιμάζοντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την καταβολή του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα σε σχέση με εφέτος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια και η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί  έως το τέλος του 2018.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επιφυλάσσει φουσκωμένα εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικά στις φθηνές περιοχές, δεδομένου ότι ο εισπρακτικός στόχος, παρά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις χαμηλές εμπορικές τιμές των ακινήτων, παραμένει στα 2,6 δισ. ευρώ για το 2018.

Στο δίλημμα αυτό η υφυπουργός κ. Παπανάτσιου επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.

Διαβάστε επίσης:  Η "μάχη" του κατώτατου μισθού

Έως τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές

Εν τω μεταξύ η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προκήρυξε χθες την πρόσληψη των πιστοποιημένων εκτιμητών που θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι εκτιμητές που θα προσληφθούν, θα λάβουν αμοιβή 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης και έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για όλες τις περιφέρειες της χώρας.Οι εκτιμητές θα πρέπει εντός 20 ημερών από την επιλογή τους να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης χωρίς, όμως, αυτές να είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ.

Οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018, δεδομένου ότι στο χρονοδιάγραμμα αυτό έχουν συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής των Θεσμών, να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε επίπεδα που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.