Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

ΕΝΦΙΑ πυρόπληκτων: Με αίτηση στην εφορία η απαλλαγή

Σε νέα ταλαιπωρία θα μπουν οι πυρόπληκτοι που είδαν τις περιουσίες του να καταστρέφονται στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, καθώς η εφορία τους έστειλε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν γίνει στάχτη.

Υπενθυμίζεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί για την αρωγή και την υποστήριξη των πυρόπληκτων τους εξαιρούσε από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η συγκεκριμένη ΠΝΠ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού».

Ωστόσο, αν και τα ακίνητα των πυρόπληκτων δηλώθηκαν στις αρχές δεν κατέστη δυνατή η εξαίρεση τους από τη βάση δεδομένων τους Taxis και έτσι έτρεξε και για αυτά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και βεβαιώθηκε ο αντίστοιχος φόρος.

Πλέον οι πυρόπληκτοι δεν έχουν άλλη επιλογή για να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ παρά να επισκεφτούν την εφορία τους.

Η διαδικασία που έχει ορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπει πως αρμόδιος για τη χορήγηση της απαλλαγής είναι ο προϊστάμενος της εφορίας όπου εκδίδεται το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ κάθε έτους. Για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η υποβολή αίτησης στον προϊστάμενο της εφορίας, η οποία επέχει θέση δήλωσης.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.

Εφόσον η αίτηση θα γίνει αποδεκτή από τον προϊστάμενο της εφορίας θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ το οποίο και θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου. Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται ο φορολογούμενος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η προθεσμία για την υποβολή Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου για την υποβολή...

Πού θα κάνετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Πώς θα πληρωθεί

Περίπου 1,2 εκατ. ευάλωτοι καταναλωτές εκτιμάται πως θα ωφεληθούν από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης...

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων επιδότησης ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές στο arogi.services.gov.gr Σε...

Έβρος: Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για...