Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων- Πακίων Ελαιουργικός

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου από την Ο.Ε.Φ. Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων- Πακίων Ελαιουργικός σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΓΡΟΣΤΗΡΙΞΗ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος εργασίας της Ο.Ε.Φ. για την περίοδο 2021-2022 για την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος.

Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τζιβελέκης, Αν. Γενικός Διευθυντής & Διευθυντής Ενημέρωσης «ΑΘΗΝΑ 9,84» και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού, γεωπόνοι της εταιρείας ΑΓΡΟΣΤΗΡΙΞΗ, καθώς και εξέχοντες επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια της ελιάς και τον ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου.

Την ημερίδα άνοιξε ο διευθυντής του συνεταιρισμού Παναγιώτης Ντανάκας, τονίζοντας την πορεία του συνεταιρισμού μέχρι σήμερα, αναφέροντας ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους και ισχυρότερους της χώρας. Σήμερα, αριθμεί 446 μέλη και παράγει 2.300 τόνους εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στη συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων αναφέρθηκε ο Χρήστος Μπιτσάνης από την ΑΓΡΟΣΤΗΡΙΞΗ, που ξεκινά από το 2018, προσδιορίζοντας τρία επίπεδα: την υλοποίηση του προγράμματος της Ο.Ε.Φ., τη δράση με τους Γεωργικούς Συμβούλους (Μέτρο 2.1) καθώς και τη συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις για την κλιματική αλλαγή (Μέτρο 16). Επιπλέον, παρουσίασε τις υπηρεσίες για την προώθηση και ανάδειξη του τυποποιημένου ελαιολάδου του συνεταιρισμού που περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέου λογοτύπου και ετικετών, την επέκταση της βάσης ιχνηλασιμότητας, την οργάνωση των διαδικασιών που αφορούν τις εξαγωγές, καθώς και τη δημιουργία νέου κλιματικά ουδέτερου προϊόντος.

Ο Μιχάλης Κοράκης από την ΑΓΡΟΣΤΗΡΙΞΗ, παρουσίασε με τη σειρά του τις δράσεις του προγράμματος εργασίας του συνεταιρισμού, δίνοντας έμφαση στην προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων ελαιοκαλλιέργειας και στη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου. Η πιλοτική χρήση «έξυπνων παγίδων» για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς καθώς και η μελέτη για τις δυνατότητες επεξεργασίας
και αξιοποίησης του ελαιοπυρηνολύματος και των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής και Παραγωγικής Εντομολογίας, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Όπως υπογράμμισε, η απόσυρση δραστικών ουσιών, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα σκευάσματα καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγούν σε νέες μεθόδους καταπολέμησης. Με δεδομένο ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει αποσυρθεί το 50% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία, αναπτύσσονται πλέον εξελιγμένοι τρόποι αντιμετώπισης όπως η δημιουργία βάσεων γεωχωρικών δεδομένων που θα περιλαμβάνουν χάρτες επικινδυνότητας για την εισβολή από δάκο για την κάθε εποχή. Βασικό εργαλείο αποτελούν οι έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες παρακολούθησης του δάκου που επιτρέπουν την απομακρυσμένη συλλογή στοιχείων. Ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια των καλλιεργητών αποτελεί η χρήση drones για ψεκασμούς σε επικλινείς και δυσπρόσιτους ελαιώνες.

Η Κάτια Πετράκου (Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Δ.Σ. ΑΣ Μολάων – Πακίων) στην παρουσίασή της μίλησε για τα σχέδια εκσυγχρονισμού του ελαιοτριβείου στο πλαίσιο της μετάβασης σε βιώσιμες πρακτικές με έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων διφασικής λειτουργίας για την παραγωγή βιομάζας και στη συνέχεια κομπόστ, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στα μέλη του συνεταιρισμού.

Η γεωπόνος Έφη Χαμακιώτη από την ΑΓΡΟΣΤΗΡΙΞΗ στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις που αφορούν τη χρήση σύγχρονων εφαρμογών στην καλλιέργεια της ελιάς με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και της ανταγωνιστικότητάς της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ιχνηλασιμότητα, την πιστοποίηση και την προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημέρωση των παραγωγών για τα επιτρεπόμενα σκευάσματα φυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά οι εισροές των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο ελαιόλαδο.

Τέλος, ο Μανώλης Σαλιβαράς εξειδικευμένος αναλυτής στον κλάδο του ποιοτικού ελέγχου και της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και ιδρυτής της Multichrom.lab, σε μια εκτενή παρουσίαση ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και στους τρόπους που οι παραγωγοί μπορούν να αναβαθμίσουν το τελικό προϊόν. Πρακτικές όπως το σωστό κλάδεμα καθώς και ο προγραμματισμός της περιόδου συγκομιδής της ελιάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Όπως τόνισε δεν θα πρέπει να καθυστερεί το μάζεμα της ελιάς καθώς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Παράλληλα, ο κ. Σαλιβαράς υπογράμμισε τη σημασία τόσο των ορθών μέσων μεταφοράς των καρπών στο ελαιοτριβείο, όσο και το ρόλο που παίζει η σωστή αποθήκευσή τους, αναλύοντας τους κινδύνους από τη χρήση πλαστικών τσουβαλιών.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν πλήθος ελαιοκαλλιεργητών, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι από γνωστά μέσα ενημέρωσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η κόκκινη κλωστή στο χέρι μπορεί να μας προστατέψει από πολλά πράγματα

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε κάποια πράγματα τα οποία, ίσως, δεν γνωρίζατε για την κόκκινη κλωστή. Προλήψεις; Δεισιδαιμονίες; Πάντως δεν τα λες...

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι δικό σου! Με άλλα λόγια, σου λείπει η δύναμη να πεις:...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 9-4-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 11/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, τηνΠεμπτη 11/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2739), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-8-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 9/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τρίτη 9/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2738), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 12-11-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 7/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 7/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2737), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Να Χαμογελάω

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 8 λόγοι για να χαμογελάμε

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας*, Ψυχολόγος Ας μιλήσουμε για την θετική πλευρά της ζωής. Ας σταθούμε σε όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους το χαμόγελο,...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 7-2-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 4/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 4/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2736), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ηράκλειο: Πέθανε 39χρονος την ώρα που μάζευε ελιές

Τραγωδία το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. Ένας 39χρονος πέθανε ξαφνικά την ώρα...

Τέσσερις ελιές τη μέρα τον καρκίνο κάνουν πέρα

Και όμως, 4 ελιές την ημέρα, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες στην μάχη κατά...

Δήμος Αθηναίων: Αιωνόβιες ελιές στην Ιερά οδό για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συμμετέχοντας με έμπρακτο τρόπο στο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Δήμος Αθηναίων φυτεύει...

Απειλή Τραμπ για δασμούς σε ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του olivenews.gr ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας δύο κανάλια,...