Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ενισχύσεις έως και 400.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν ζημιές τον Ιανουάριο

Ποσό που αγγίζει τα 400.000 ευρώ

μπορούν να διεκδικήσουν ως ενίσχυση επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους μέσα στον Γενάρη.

Πέρα από τα χρήματα που θα λάβουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν και τις δόσεις ρυθμισμένων χρεών τους, ενώ έχουν και το δικαίωμα να βάλουν σε αναστολή τους υπαλλήλους τους.

«Πάγος» και στην εξόφληση οφειλών των εργαζομένων σε δραστηριότητες που έχουν πληγεί από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

μέτρα -εργαζόμενοι

«Πακέτο» 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU, θα «μοιράσει» το Κράτος σε επαγγελματίες που ανήκουν σε κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά αυτό τον πρώτο μήνα της χρονιάς. Μάλιστα τα ποσά που έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει κάθε επιχείρηση μπορούν να φτάσουν –υπό προϋποθέσεις- και τα 400.000 ευρώ.

κρούσματα - κορονοϊός - μέτρα

Ποσά έως 400.000 € σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

Για να μπορεί να ενταχθεί κάποιος σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί μία τουλάχιστον βασική προϋπόθεση: Ο τζίρος να έχει μειωθεί μεταξύ 2019 και 2020 περισσότερο του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 8% επί του τζίρου του 2019 με ανώτατο όριο τις 400.000 ευρώ. Βεβαίως η ενίσχυση αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που περιόρισαν τις δραστηριότητές τους τον τρέχοντα μήνα.

Ενδεικτικά, οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν:

  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • Οργάνωση εκδηλώσεων
  • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • Σχολές χορού
  • Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων και την καταβολή της ενίσχυσης, όπως βεβαίως και η εξειδίκευση των προϋποθέσεων θα γίνει γνωστή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης των εργαζομένων

Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως και άλλες που υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την δραστηριότητά τους τον Ιανουάριο, έχουν το δικαίωμα να θέσουν τους υπαλλήλους τους σε αναστολή σύμβασης.

Συγκεκριμένα:

Α. Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Νυχτερινά κέντρα και Μπαρ
  • Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Β. Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Τέχνες του θεάματος και θέατρα
  • Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
  • Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
  • Παιδότοποι.

Γ. Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Εστίαση
  • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • Ξενοδοχεία
  • Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
  • Κινηματογράφοι
  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • Γυμναστήρια
  • Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
  • Σχολές χορού
  • Φυσική ευεξία
  • Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
  • Καζίνο.

«Πάγος» στις δόσεις της εφορίας

«Πάγος» μπαίνει στην αποπληρωμή συγκεκριμένων χρεών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και των υπαλλήλων θα τεθούν σε αναστολή. Συγκεκριμένα:

  • Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές...

Μεγάλες προσπάθειες αρμόδιων φορέων και κατοίκων για την αποκατάσταση των ζημιών σε Βόλο, Β. Εύβοια, Λάρισα, Καρδίτσα

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Βόλου μετά την...

Κακοκαιρία Elias: Σοβαρές ζημιές σε περιοχές της Αιγιάλειας από την χαλαζόπτωση 

Πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος χαλαζόπτωση έπληξε χθες περιοχές των Καλαβρύτων, όπως Μάνεσι, Τρεχλό,...

Δήμος Αχαρνών: Ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο για την καταγραφή των ζημιών

Ανοιχτή και σε πλήρη λειτουργία θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο η Κοινωνική Υπηρεσία του...