Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
31.4 C
Athens

Ενώπιος ενωπίω με τον ανακριτή αύριο ο Παπαντωνίου

Ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου θα βρεθεί αύριο ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε «δώρο» ύψους 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων για να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού από την γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτή. Το παράνομο χρήμα φαίνεται να κατευθύνθηκε προς τον Γ. Παπαντωνίου μέσω εξωχώριων εταιρειών συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την THALES στην Ελλάδα .

Το εν λόγω ποσό μάλιστα αποτελεί , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων, και που κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το όλο από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα.

Ο ίδιος βέβαια αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και συμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποστηρίξει ότι η επίμαχη σύμβαση δεν ζημίωσε το Δημόσιο. Όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο με τους λογαριασμούς του ή τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στη διαδρομή του παράνομου, κατα το κατηγορητήριο, χρήματος.

Οι δαιδαλώδεις διαδρομές των «δώρων»

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι εκτός απ’ τα 2,8 εκ. ελβετικά φράγκα, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» κι ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 2.250.000 ευρώ, το οποίο εμβάστηκε επίσης από την THALES μέσω off shore εταιρειών του Μπεκατώρου σε άγνωστους έως τώρα αποδέκτες.
Ο τρόπος νομιμοποίησης των «δώρων» εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα μεθοδικός και πολύ καλά οργανωμένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά κατά τρόπο τέτοιο , ώστε να αποκρύπτεται τόσο η προέλευσή τους όσο και η ταυτότητά του, ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών.

Η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου. Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία , από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων.

Τα ίχνη της ροής του χρήματος

Με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι προσπάθησε να διακόψει τα ίχνη της ροής του χρήματος που προοριζόταν για τον ίδιο , αφού αφενός τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμούς του έμπιστου φίλου του και συγκατηγορούμενού του στην υπόθεση, χωρίς να εμφανίζεται άμεση διατραπεζική τους σύνδεση με τους λογαριασμούς των κυπριακών εξωχώριων εταιρειών, αφετέρου ο Μπάρδης μετέφερε τα ποσά αυτά τμηματικά στην Ελβετία σε δικούς του λογαριασμούς. Έτσι κρυβόταν ο Γ. Παπαντωνίου καθώς, όπως σημειώνεται, «ήταν πολιτικώς εκτιθέμενο πρόσωπο και θα έπρεπε να δικαιολογήσει τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων του».

Σε εκτέλεση του παραπάνω σχεδίου νομιμοποίησης των παράνομων ωφελημάτων , ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών( σε πρώτη φάση βρέθηκαν 7 λογαριασμοί και 35 υπολογαριασμοί), μέσω των οποίων εκτελέστηκαν, καθ’ υπόδειξή του, εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες απέβλεπαν στο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτό.

Το «τρίτο» πρόσωπο

Εκτός από την Σταυρούλα Κουράκου, συγκατηγορούμενος του Γ. Παπαντωνίου είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μπάρδης
.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν στη Βουλή οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς καθώς και με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο του πρώην υπουργού ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να «διευκόλυνε» τον κ. Παπαντωνίου στην «λεύκανση» του παράνομου χρήματος. Του αποδίδεται ότι μέσω δικών του λογαριασμών κατέληξαν στα χέρια του Γ. Παπαντωνίου τα «ωφελήματα» που δόθηκαν από την THALES προκειμένου η γαλλική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πως από τον Α. Μπάρδη φαίνεται το 2002 η κ. Κουράκου να αγόρασε μέρος του οικοπέδου της Σύρου πληρώνοντας 100.941 ευρώ (τόση ακριβώς ήταν η αντικειμενική του αξία) ενώ στη συνέχεια ήταν ο ίδιος που πούλησε στα παιδιά της (από τον πρώτο της γάμο) το διπλανό με το πρώτο οικόπεδο αντί τιμήματος 75.000 ευρώ (επίσης στην αντικειμενική του αξία).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μαρκόπουλο: Ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο σπίτι που έγινε έκρηξη

Εργαστήριο ναρκωτικών φαίνεται ότι λειτουργούσε στη μονοκατοικία όπου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη χθες το βράδυ στη λεωφόρο Βραυρώνας στο Μαρκόπουλο Αττικής με συνέπεια να τραυματιστούν...

Αποτελεσματικό και αναγκαίο το εμβόλιο του κορωνοϊού και σε ασθενείς με κακοήθειες

Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με κακοήθειες αναλύουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού...

Η φωτογραφία της ημέρας: Καλημέρα από την πανέμορφη Πορτάρα Νάξου

Καλημέρα από την πανέμορφη Πορτάρα Νάξου 26 Μαΐου 2022

Φρίκη στην Κρήτη: Έδεσε το σκυλί του και το έσερνε με το εν κινήσει...

Σοκ έχει προκαλέσει το νέο αποτρόπαιο περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Κρήτη. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις κακοποίησης ζώων συντροφιάς, σε Χανιά και Ηράκλειο, και...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αλφαίος, Καρπός, Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία. Άγιος Αλφαίος ο Απόστολος Δεν υπάρχουν...

Καιρός: Μίνι καύσωνας – Στους 37 βαθμούς “σκαρφαλώνει” ο υδράργυρος

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα 26/5 με αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά και τα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά...

Πρώην παίκτης ριάλιτι συνελήφθη στη Ρόδο – Αγγλίδα τον κατήγγειλε για βιασμό

Ένας 30χρονος που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την συμμετοχή του σε δημοφιλές ριάλιτι αλλά και σε πρωινή εκπομπή, συνελήφθη, από αστυνομικούς στη Ρόδο,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Δευτέρας 23/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-5-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΠΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε 700.000 συντάξεις ΤΑ ΝΕΑ:...

Ο Τύπος της Δευτέρας 16/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-5-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 50% για...

Πανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης τα χαράματα της Δευτέρας

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο, θα λάβει...

Ο Τύπος της Δευτέρας 9/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 9-5-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ για νέα τετραετία ΤΑ...