Έντονη δραστηριότητα τουρκικών αεροσκαφών – 39 παραβιάσεις και επτά εμπλοκές στο Αιγαίο

41
εκπομπή, ενόπλων δυνάμεων,

Αγνοώντας ένα από τα βασικά ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας που έχουν συνομολογηθεί και υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, ότι στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές θα αποφεύγονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία σήμερα Μ. Τετάρτη ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Έτσι 28 μαχητικά αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία τα 6 ήταν οπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους, προέβηκαν σε 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Μάλιστα τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν για αρκετή ώρα εντός του ελληνικού εναερίου χώρου, παρά τις υποδείξεις των ελληνικών μαχητικών να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και 7 εμπλοκές , δηλαδή σκληρές εικονικές αερομαχίες.

Διαβάστε επίσης:  Γιούνκερ για την Τουρκία: Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπέρπτηση που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 άνωθεν ν. Ρω την 14:44 στα 27.500 πόδια. Η υπερπτήση έγινε ενώ στη νήσο Ρω ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, για να ευχηθεί στο προσωπικό του στρατιωτικού φυλακίου για το Πάσχα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από ελληνικά μαχητικά.