Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Έντονη ανησυχία! Στους 56 οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 56 είναι οι νεκροί από την γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 6/2019 (04–10 Φεβρουαρίου 2019) καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4).

Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1). Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι – ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Γρίπη και παιδιά: Πώς θα τα προφυλάξουμε από τον ιό
Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και αντιγριπικό εμβολιασμό, έστω και τώρα, των παιδιών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, προτείνει με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεανώ Γεωργακοπούλου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος υπεύθυνη τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων γρίπης στον παιδικό πληθυσμό.

«Την περίοδο αυτή, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέσα στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη», αναφέρει η κ. Γεωργακοπούλου.

«Σημαντική η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από τον παιδίατρο για βρέφη και παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, καταρροϊκά φαινόμενα, πονόλαιμο, βήχα, αλλά και κοιλιακό άλγος και εμέτους» σημειώνει. Προσθέτει ότι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να παρατηρηθεί και στα σχολεία, όμως «δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση, ειδικότερα για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Η κ. Γεωργακοπούλου αναφέρει ότι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις σχολικές μονάδες θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης (όπως καλός αερισμός των χώρων, κλπ).Επίσης, τα παιδιά και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε σχολικές μονάδες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα μετάαπό τη χρησιμοποίησή του.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος ή χαρτομάντιλων με αλκοόλη.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη. Παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους, ανεμβολίαστα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (δηλαδή έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα) συνιστάται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα», καταλήγει η κ. Γεωργακοπούλου.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με...
Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με...