Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας του πρωθυπουργού

Έντονη κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τα εργασιακά και τον τουρισμό.

O ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τον πρωθυπουργό ότι «εμφάνισε επιτέλους» το «περιβόητο σχέδιο» μετά από δυο μήνες ανυπαρξίας.

Για τις επιχειρήσεις αναφέρει ότι απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ανεπαρκές, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μένει εκτός των προγραμμάτων εγγυοδοσίας ενώ για τη μείωση προκαταβολής φόρου δεν προσδιορίστηκε πόσους και ποιους θα αφορά.

Για τα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια και πως η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις «προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών». «Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.

Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση. Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον τουρισμό και την εστίαση, σημειώνεται ότι «τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό» και για τον πρωτογενή τομέα «δεν ακούστηκε ούτε λέξη».

«Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των “λεφτόδεντρων”, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως ανεπαρκή ανεπεξέργαστα και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ «η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», ενώ επισημαίνεται ότι κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις επικρίσεις του όπως:

Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.

Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.

Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή, τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα.

Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!

«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής .

Σκληρή κριτική στα κυβερνητικά μέτρα και από το ΚΚΕ, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, «με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Για τον τουρισμό τονίζει ότι το σχέδιο αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων, «θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αναφέρει ότι ουσιαστικά ακυρώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ειδικά στις μεταφορές ενώ δίδονται αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Για τους εργαζόμενους, το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα μέτρα «δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη». Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας», τονίζει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε πως «όταν ζητάς από το λαό να πληρώνει φόρους, ενώ δεν έχει έσοδα, είναι σα να λες σε κάποιον που είναι διασωληνωμένος, να σηκωθεί και να τρέξει. Πολλά λόγια, πολλά ‘θα’, πολλές υποσχέσεις με ημερομηνία λήξεως τις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβριο».

Η κυβέρνηση ξοδεύει το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν πριν καν συμφωνηθεί σχολίασε το ΜέΡΑ25 με εμφανή ειρωνική διάθεση για την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση που ξοδεύει «με προνοητικότητα και σύνεση» τους διαθέσιμους πόρους «προκειμένου να μην εξαντληθούν» αποφάσισε να αρχίσει να ξοδεύει από το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν που, πρώτον, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και δεύτερον, ακόμα κι όταν συμφωνηθεί δεν θα πάει στην κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο πρωθυπουργός σήμερα αρκέστηκε στο να μεταφέρει τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται μετά το Σεπτέμβριο , δηλαδή μετά τις εκλογές!» σχολίασε η «Ελληνική Λύση».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση...

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...