Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις στον Βαρνάβα, αλλά και στις υπόλοιπες περιαστικές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που σαρώθηκαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, σβήνοντας από τον χάρτη μεγάλο κομμάτι του εναπομείναντα δασικού πλούτου στο Λεκανοπέδιο.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υλοποίηση της αναδάσωσης, με τη συνδρομή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα, ο οποίος παραδέχθηκε την μεγάλη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να χαθεί το 1/3 των δασών της Αττικής, την τελευταία επταετία.
Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη «Η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες εκτάσεις του Βαρνάβα, θα είναι έτοιμη έως τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υλοποίηση της αναδάσωσης με τη συνδρομή και του θεσμού του αναδόχου. Ιδιωτικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν οικονομικά την κρατική προσπάθεια. Όπως έγινε και στην Πάρνηθα, όπου πολύ γρήγορα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πριν το τέλος του 2023 την αναδάσωση στο ύψος Τελεφερίκ, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι φωτιές του Αυγούστου».
ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ
Τι συμβαίνει όμως και δεν μπορούμε να τα πάμε καλά στην πυροπροστασία ή στην αντιπυρική πρόληψη; Γιατί κάθε δύο, τρία ή πέντε χρόνια μία μεγάλη φωτιά καίει την Πεντέλη ή την Πάρνηθα; Με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ξανά θεατές στο ίδιο εφιαλτικό έργο και μέχρι να αποκατασταθεί το περιβάλλον, έρχεται η επόμενη πύρινη λαίλαπα να καταστρέψει ό,τι έχει αποκατασταθεί ή ό,τι έχει απομείνει.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΤΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Δίνοντας μια τάξη μεγέθους για την αποψίλωση των δασών στην Αττική τα τελευταία χρόνια, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι κάηκε το 33% των πνευμόνων πρασίνου σε Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα, Σούνιο, Ωρωπό, Πεντέλη και Πάρνηθα.
Διευκρίνισε επιπρόσθετα πως παραδόθηκαν στις φλόγες το 17,2% του πρασίνου της Αττικής και το 35% των χαμηλών δασικών της εκτάσεων. «Καταστράφηκαν κυρίως χαμηλές δασικές εκτάσεις, κυρίως φρυγανώδεις, χορτολιβαδικές περιοχές με πετρώδη και βραχώδη εδάφη. Γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση εδαφών και οικοσυστημάτων».
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα και πρόκληση, την έγκαιρη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.
Παράλληλα, επισήμανε: «Καταφέραμε μέσα στο 2023 να ολοκληρώσουμε όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα μετά τις τεράστιες φωτιές που κατάπιαν 940 χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο, στη Ρόδο και στην Πάρνηθα… Σε σύντομο χρονικό διάστημα – αν ξεπεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες – θα προχωρήσουμε και τώρα με ταχύτητα στην υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών έργων».