Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε η Κεραμέως για τα επεισόδια – Τρεις συλλήψεις, δυο τραυματισμοί

Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τα συνεχιζόμενα επεισόδια στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, ενώ το υπ. Παιδείας δήλωσε δια στόματος  του Γενικού  Γραμματέα  Αλέξανδρου Κόπτση ότι “η βία δεν είναι ανεκτή, το υπουργείο Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης και το σχολείο θα ανοίξει άμεσα”.

Από το πρωί , κουκουλοφόροι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης επιτέθηκαν εκ νέου με πέτρες, μπουκάλια ακόμη και βόμβες μολότοφ εναντίον  συγκέντρωσης αντιφασιστικών δυνάμεων που πραγματοποιείται έξω από το σχολείο.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει:

Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», τόνισε ο κ. Κόπτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ . Ο ίδιος  διαβεβαίωσε  ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες».

Κατά τα σημερινά επεισόδια οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης ενώ προέβησαν σε τρεις συλλήψεις  κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια.  Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τα σημερινά επεισόδια και δύο απ’ αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Τα σημερινά επεισόδια , σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεκίνησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τα χθεσινά. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι βγήκαν έξω από το σχολείο και πέταξαν πέτρες , μολότοφ ακόμη και καδρόνια με ξύλα, εναντίον φοιτητών που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Πρόκειται , σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, για αγνώστους εξωσχολικούς που μπαινοβγαίνουν από την πίσω πόρτα και δημιουργούν ταραχές. Εντός του σχολείου υπάρχουν μαθητές, εγκλωβισμένοι στις τάξεις, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μάθημα. Οι καθηγητές έχουν ζητήσει να εκκενωθεί το σχολείο και να συνεχιστούν τα μαθήματα με ασφάλεια με τηλεκπαίδευση μέχρι να επικρατήσει ηρεμία.

Γονέας μιλώντας στη ρεπόρτερ της ΕΡΤ Λία Χριστάρα είπε πως έφερε την κόρη του μαθήτρια της Α Λυκείου για μάθημα και καθώς απομακρυνόταν με το ΙΧ του πληροφορήθηκε για τα επεισόδια και επέστρεψε. “Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο. Ακούσαμε ότι μπαίνουν άλλοι μέσα και όλα αυτά γίνονται από την αυλή. Τα παιδιά είναι καλά” είπε. «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση Έχει ευθύνη η διεύθυνση του σχολείου και η αστυνομία που τα επιτρέπει αυτά. Άγνωστοι που κάνουν τους μαθητές, ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή, όπως μας είπαν οι ίδιοι όταν τους ρωτήσαμε το γιατί, μπαίνουν πάνω από τα κάγκελα και πετούν βόμβες μολοτοφ, πέτρες, προς γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από το σχολείο. Μας είπαν “είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να διώξουμε τους διαδηλωτές” είπε ο Θανάσης Κοκωνάς πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Συλλαλητήριο στις 18:30 στην Πλ. Τερψιθέας στην Σταυρούπολη, διοργανώνουν μέλη της ΚΝΕ, της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και φοιτητικών συλλόγων που δέχθηκαν χθες επίθεση από ακροδεξιούς εξωσχολικούς. Καλούν τους μαθητές των σχολείων της περιοχής να διαμαρτυρηθούν για την μισαλλόδοξη δράση των συγκεκριμένων ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι  το επονομαζόμενο «Μέτωπο Νεολαίας» Χρυσής Αυγής εξέδωσε χθες  ανακοίνωση με την οποία τάσσεται στο πλευρό των κουκουλοφόρων ” μαθητών”  για τα χθεσινά αντίστοιχα επεισόδια. Σύμφωνα  με τον τοπικό τύπο στο κτίριο του  1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έχουν βρει καταφύγιο ομάδες ακροδεξιών  του οποίους ” φιλοξενούν” ακροδεξιοί μαθητές του συγκεκριμένου ΕΠΑΛ.

Εν τω μεταξύ, σε συλλαλητήριο προχωρούν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων και μαζικοί φορείς, με την συμμετοχή του ΠΑΜΕ στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, αντιδρώντας στα όσα συμβαίνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

«Ανάφλεξη» και στη Βουλή

Τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, προκάλεσαν «ανάφλεξη» στη Βουλή.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «να καταδικάσει τη δράση των φασιστικών συμμοριών που χρησιμοποιούν τα σχολεία ως ορμητήρια», ενώ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ενημέρωσε ότι «τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε μαθητές».

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ανέφερε ότι «το υπουργείο καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων», όμως η απάντησή της δεν ικανοποίησε τον κ. Φίλη. «Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση που γίνεται με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής», είπε απευθυνόμενος στην υφυπουργό και πρόσθεσε: «Τόσο πολύ προσδεδεμένοι είστε στο άρμα της ακροδεξιάς και αφήνετε την Χρυσή Αυγή να αλωνίζει; Ντροπή, ντροπή, ντροπή».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού, είπε ότι « δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή των μαθημάτων, αλλά για επίθεση φασιστικών ομάδων σε μαθητές και φοιτητές».
Στη δευτερολογία της, η κ. Μακρή επέμεινε ότι η καταδίκη της είναι απερίφραστη, « όχι όμως με λέξεις που θα θέλατε εσείς», όπως είπε στον κ. Φίλη.
«Είμαι σίγουρη ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχει εμένα ως αποδέκτη», τόνισε η υφυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες

Tροχαίο με το… καλημέρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Πειραιά, με ανατροπή οχήματος. Ήταν λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν ο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέες αποκαλύψεις! Αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου εμπλέκονται με τα επεισόδια στον Ρέντη και τον ξυλοδαρμό του Τζήλου

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα επεισόδια στον Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο...

Ρέντη: Ταυτοποιήθηκαν 25 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τα επεισόδια στον Ρέντη που οδήγησαν στον πολύ σοβαρό τραυματισμό...

Επεισόδια στον Ρέντη: Εκλάπησαν φωτοβολίδες από σκάφη πριν τα επεισόδια

Τα κομμάτια του παζλ με τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια του Ρέντη προσπαθεί να συνθέσει...

Επεισόδια στον Ρέντη: Αλλάζει υπερασπιστική γραμμή ο 18χρονος

Τη συμμετοχή του στα επεισόδια έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη παραδέχτηκε...