ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕ 57%: Ηχηρό Ναι των Ιρανών στον Ρουχανί

55

Ιδιαίτερα υψηλό, περίπου 70%, ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του Ιράν. Ο 68χρονος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί εξασφάλισε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας σχεδόν 23 εκατομμύρια ψήφους, σε σύνολο 49 εκατομμυρίων.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην Τεχεράνη μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Νεαροί τραγουδούσαν και χόρευαν στην κεντρικό πλατεία Βάλι Ασρ, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να τους διαλύσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τον εξτρεμισμό και θέλουν περισσότερους δεσμούς με τον έξω κόσμο, δήλωσε ο Ρουχανί, μετά την επανεκλογή του με 57% . Στην τηλεοπτική του δήλωση, ο  Ρουχανί προφανώς αψηφώντας απαγόρευση αναφοράς του ονόματος στα ΜΜΕ,  ευχαρίστησε τον μεταρρυθμιστή πρώην πρόεδρο, Μοχάμεντ Χαταμί.

Ο μετριοπαθής Χασάν Ρουχανί είναι πρόεδρος του Ιράν από το 2013 και άνοιξε το δρόμο για την πυρηνική συμφωνία του 2015, που έβαλε τέλος σε σημαντικές κυρώσεις προς την Τεχεράνη. Ο αντίπαλός του, συντηρητικός κληρικός Ραίσι, είχε τη στήριξη του κατεστημένου ασφαλείας ενώ είναι στενός σύμμαχος και πρώην μαθητής του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Ο αντίπαλός του, πρώην εισαγγελέας, Εμπραχίμ Ραίσι, έλαβε 15,7 εκατομμύρια ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,55%. Με ανάρτησή του στο twitter, o ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, ανέφερε πως οι εκλογές έδειξαν την «αυξανόμενη πρόοδο του ιρανικού έθνους» και ότι το Ιράν, «θα επιδείξει εθνική αξιοπρέπεια και σοφία, στις σχέσεις με άλλες χώρες».

Ιρανές ψηφίζουν στην πόλη Κομ

Οικονομία και… Τραμπ

Το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει ο Χαταμί, είναι η ανάταξη της οικονομίας. Ο μέσος Ιρανός δεν έχει ακόμη αισθανθεί τα οφέλη από την άρση των διεθνών κυρώσεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας του 2015. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, όπως και η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Το δεύτερο σημαντικό, είναι οι σχέσεις με τη να κυβέρνηση των ΗΠΑ, που με τις ενέργειές της στις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ στην εξουσία, έδειξε πως το δόγμα των ΗΠΑ περί «άξονα του κακού» – Συρία, Ιράν, Βόρεια Κορέα- δεν έχει μεταβληθεί στο ελάχιστο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία και την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ - κορωνοϊός: Βρέφος 6 εβδομάδων πέθανε στο Κονέκτικατ από τον ιό

Η “εκδίκηση” των Ιρανών

Ο Κάσρα Νάτζι της περσικής υπηρεσίας του BBC, μεταδίδει πως οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις τους για να πάρουν και το τελευταίο κέντρο εξουσίας στο Ιράν που δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. Διαισθανόμενοι την τάση αυτή, οι υποστηρικτές του Ρουχανί απάντησαν με επίσης μαζική προσέλευση στις κάλπες και η συμμετοχή ήταν πρωτόγνωρη. Μόνο στην Τεχεράνη, ψήφισαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, διπλάσιοι σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013.

Ο τιμηθείς με Όσκαρ Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί, υποστηρικτής του Ρουχανί, ψήφισε στις Κάννες, όπου παρακολουθεί το ομώνυμο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

«Ήταν η εκδίκηση του λαού κατά των σκληροπυρηνικών που τους ταπείνωσαν, φυλάκισαν, εκτέλεσαν, τους οδήγησαν στην εξορία, τους εκδίωξαν από τις θέσεις εργασίας τους και επέβαλαν διακρίσεις κατά των γυναικών», τονίζει ο Νάτζι. Το ηχηρό Ναι των Ιρανών στον Ρουχανί, περιμένει δικαίωση μέσω της υλοποίησης των προεκλογικών υποσχέσεων που δόθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας, να επεκταθούν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και να ληφθούν μέτρα ώστε να λογοδοτούν όλα τα κέντρα εξουσίας, όπως οι Φρουροί της Επανάστασης.