Επεισοδιακή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Λέρο

33
μεταφορά, προσφύγων, Λέρο,

Έως τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τετάρτης, 159 μετανάστες και πρόσφυγες, 120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο, στο σύνολο τους Ιρακινοί, μεταφέρθηκαν, ομολογουμένως περιπετειωδώς, με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ» στη Λέρο.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των hot spots των δύο νησιών όπου συνολικά στις δομές τους ζουν εγκλωβισμένα 4.500 άτομα, 3.000 στο hot spot της Μόριας και 1.500 στο hot spot της Χίου.

Άλλοι 1.500 ζουν σε δομές εκτός hot spot. Στη Μυτιλήνη στη δομή του Καρά Τεπέ και στη Χίο στη δομή της Σούδας και σε υπαίθριο χώρο κοντά στο κάστρο της πόλης.

Στη Χίο η επιχείρηση αφορούσε 200 άτομα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Μεστών, από όπου επιβιβάσθηκαν στο «Τέρα τζετ». Όμως, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, επτά αλλοδαποί που δήλωναν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο, γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.

Δύο από τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πόλη της Χίου. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι του γειτονικού στο hot spot χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο, καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του κέντρου και συνολικά την παρουσία του κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, όταν οι πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, έχοντας ήδη επιβιβασθεί στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν γιατί θα τους μετέφεραν στην Τουρκία. Οι Αρχές συνδυάζουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων. Τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.

Η πτέρυγα των ανηλίκων

Τέλος, χθες, άρχισε η αποσυμφόρηση των πτερύγων όπου διαμένουν ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Μεταφέρθηκαν 11 στη δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, ενώ σήμερα 22 θα μεταφερθούν στη δομή της οργάνωσης «Ηλιακτίδα» στη Μυτιλήνη.

Στους χώρους των ανηλίκων, οι οποίοι προχθές το βράδυ εξεγέρθηκαν, βρίσκονται από σήμερα 102 άτομα. Όμως, οι υπεύθυνοι του hot spot δηλώνουν ότι τουλάχιστον άλλοι 50 ανήλικοι, οι οποίοι δήλωσαν ψευδώς ενήλικες, βρίσκονται μέσα στο hot spot και διαμένουν με άλλους ενήλικες.