Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Επελαύνει ο “Φίλιππος” – Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη

Η νέα κακοκαιρία «Φίλιππος» επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το πρωί, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρές κατά τόπους βροχές νοτιότερα, καθώς και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Κύρια αιτία εκδήλωσης των φαινομένων και της επικράτησης χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι οποίες θα υποχωρήσουν περισσότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τη Βορειοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται αύριο, Πέμπτη.

Στον Αθήνα 9.84 μίλησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος τόνισε ότι αύριο Πέμπτη , μέσα στην ημέρα θα χιονίζει στο σύνολο της Αττικής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. «Θα έχουμε χιονοπτώσεις μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, ίσως παρατηρηθούν και χιονοστρώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ δεν αποκλείεται να το στρώσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα επανέλθουμε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ αναλόγως της εξέλιξης της κακοκαιρίας, και ειδικά για την Αττική, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη σήμερα για περαιτέρω αξιολόγηση των καιρικών φαινομένων.

Λόγω των χιονοπτώσεων , αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ελαστικά χιονιού διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται .

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Εξάλλου σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σήμερα κλειστά τα σχολεία λόγω χιονιού.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Κακοκαιρία προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε πεδινές περιοχές Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 05 με 08 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 08 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Από το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο και από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια κυρίως στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με...
Αυξάνονται οι ημέρες καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ένα Boeing 737 της εταιρείας Transavia που εκτελούσε την πτήση από Αθήνα στο Παρίσι «Ελ. Βενιζέλος – Ορλύ» στις 15:00 και απογειώθηκε στις 15:20 χρειάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Aκτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια: Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για το Πάσχα

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους το Πάσχα, με μειωμένες τιμές. Με...

Απαιτεί η Γερμανία διακοπή ερευνών για ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Αυτό που έκαναν οι Γερμανοί αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή επί της ουσίας και στην πράξη ΔΕΝ υφίσταται Έλληνας.....

Η φωτογραφία της ημέρας

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την πρωτεύουσα 24 Απριλίου 2024

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Σκόνη, λασποβροχές και ισχυροί άνεμοι σήμερα – Πότε υποχωρεί η… «πορτοκαλί ομίχλη»

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση...

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες με θυελλώδεις ανέμους τύπου Foehn και αφρικάνικη σκόνη

Με θυελλώδεις ανέμους, αρκετές λασποβροχές και με αισθητή την παρουσία της σαχαριανής σκόνης στην...

Ο ρόλος του Στυλιανού Παττακού που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα (Βίντεο)

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην Κρήτη. Το 1934 εισήλθε...

Άστατος ο καιρός: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου. Αναμένονται τοπικές βροχές στο βόρειο...