Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021
17.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Οκτωβρίου ανακαλύφθηκε το Ασκληπιείο της Κω

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1902.... Ο γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρτικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω, έπειτα από τριετείς ανασκαφές.

Έπεσαν οι υπογραφές για Turkish Stream από Πούτιν-Ερντογάν

Βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ ‘Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream».

Σημειώνεται ότι το θέμα του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία «Gazprom» και η τουρκική «Botas». Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε.

Οι Πούτιν και Ερντογάν έκαναν δηλώσεις και δεν δέθηκαν ερωτήσεις. «Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για σχέσεις που περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί το διμερές Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η μεικτή Ρωσοτουρκική Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή». Είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Πούτιν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. «Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών. Ως προς την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream» ο Ερντογάν είπε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, πράγμα που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί ενέργειας».

Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο ‘Ακουγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρία, ο Ερντογάν είπε πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και τόνισε «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε σήμερα μια απόφαση με βάση την οποία θα αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους τούρκους συνεταίρους μας». Σημείωσε επίσης ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 ήταν αυτό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας ο Πούτιν είπε πως θα συνεχιστεί το έργο στο ‘Ακουγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου διακόσιοι Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια. Ως προς τον αγωγό «Tursktream» ο Πούτιν είπε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέxθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το διάστημα» είπε ο Πούτιν.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατό.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι, ο Πούτιν είπε οι Αμερικανοί «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της Συριακής κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου στρατού από την περιοχή αυτή και επεσήμανε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να είναι ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη».

Τέλος ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Πούτιν είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Νόμπελ Ειρήνης,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Οκτωβρίου Νόμπελ Ειρήνης στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1964...το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον αμερικανό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Δεχτήκαμε τη θεωρία της Αθήνας, χάνουμε τη Γαλάζια Πατρίδα»- τούρκικο δημοσίευμα

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε πάλι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ανακοίνωσε σχετικό Navtex την προηγούμενη μέρα, γράφει η τουρκική Sözcü. Ωστόσο,...

Κίνα: λήξη πανδημίας. Για 5η συνεχόμενη ημέρα μηδέν κρούσματα. Σε 1,5 δις πληθυσμό 0...

Πανηγυρική νίκη της παραδοσιακής ιατρικής έναντι της πειραματικής αφού η Κίνα χρησιμοποίησε τα κλασικά εμβόλια παραδοσιακής τεχνολογίας κι όχι mRNA!!!Η Κίνα μεταφέρει ότι για...

Μυστήριο με παράξενα ραδιοκύματα που φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή(βίντεο)

Παράξενα ραδιοκύματα έρχονται από το κέντρο του γαλαξία μας, όπως γνωστοποίησαν αστρονόμοι. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Ενεργοποιούνται...
Τουρκία: Σαρώνει ο κορωνοϊός - 13.373 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας

Τουρκία: Πάνω από 30.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν ακόμη 30.563 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 355.015 τεστ, με τις...
Πήρε την ανηφόρα η αγορά πετρελαίου μετά την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Πετρέλαιο: Σε υψηλά πολλών ετών οι τιμές – Πάνω από τα 84 δολάρια το...

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2 δολάρια σήμερα, συνεχίζοντας τα κέρδη τους καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες εν...
Κέρκυρα: Σεισμός 4,2 Ρίχτερ

Αλάσκα: Σεισμός 6,8 ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή της Χερσονήσου της Αλάσκα, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το αμερικανικό Σύστημα Προειδοποίησης για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 2.665 κρούσματα – 368 διασωληνωμένοι – 27 νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 2.665 (χθες 2.601) κρούσματα. Μέσα σε μία ημέρα έχασαν...

Το φρούτο που καθυστερεί την εμφάνιση των λευκών μαλλιών

Και ποιος δεν ξέρει ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C; To ξέρεις...

Εξασθενεί τις επόμενες ώρες ο “Μπάλλος” στην Αττική

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε...

Τουρκία: Εντάλματα για 224 ύποπτους για τρομοκρατία

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία εξέδωσαν την Παρασκευή εισαγγελείς στην Τουρκία. Οι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή