Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Έπεσαν οι υπογραφές Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία

Σε στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία προχώρησαν η Ελλάδα και η Γαλλία, σε μία κίνηση που μεταβάλλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Η νέα ελληνογαλλική σχέση στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία και υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Ελλάδος, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Νίκο Δένδια, αντιστοίχως.

Ο δεύτερος είναι η οριστικοποίηση της προμήθειας γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Δείτε την τελετή των υπογραφών και τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην αγορά από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belh@rra με ανοιχτή την option της αγοράς και μίας τέταρτης και μάλιστα στην ίδια τιμή με τις υπόλοιπες (και «κλειδωμένη» για τα επόμενα δύο χρόνια).

Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που εξαίρουν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών είναι το εξαιρετικό πακέτο υποστήριξη (Follow on Support) που συνοδεύει την προμήθεια, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δύο από τις τρεις φρεγάτες θα μπορούν να παραδοθούν μέχρι το 2025 – στοιχείο που προκαλεί ανακούφιση στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η ταχύτητα αυτή ευνοείται από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, τα τρία σκάφη θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Naval Group, απεμπλέκοντας την υπόθεση από τη γάγγραινα της εξεύρεσης λύσης με κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας).

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και την απόκτηση τριών κορβετών Gowind που αποτελούν ιδανική λύση για το Αιγαίο.

To παρασκήνιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το «Βήμα», η Αθήνα και το Παρίσι έβαλαν ξανά μπροστά τις τελευταίες ημέρες -και ιδιαίτερα μετά από τις συνομιλίες που είχαν οι κκ. Μητσοτάκης και Μακρόν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψη (EUMED9) στην ελληνική πρωτεύουσα- την υπόθεση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας.

Ένας από τους κινητήριους μοχλούς ήταν αναμφίβολα η αιφνιδιαστική κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνάψουν αμυντική συμφωνία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS) που οδήγησε στην ακύρωση μίας κολοσσιαίας συμφωνίας πώλησης γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων στην Καμπέρα, καθώς η τελευταία θα αποκτήσει πυρηνινοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ένα κείμενο πολύ βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές του και ιδιαίτερα στο σημείο της αμοιβαίας συνδρομής (όπου στο παρελθόν υπήρχαν ορισμένες μάλλον άνευρες αναφορές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και στο Άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενισχυμένες αναφορές και στο καθαρά «στρατιωτικό σκέλος» της συνεργασίας, που όμως μένει να φανεί ποια τελική μορφή θα έχουν.

Γαλλία, Εκλογές, Μακρόν, συντριπτική πλειοψηφία,

Μακρόν: Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών 

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος στις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.

«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας», σημείωσε. Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας το 2020. Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».

Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός για τη συμφωνία.

Μητσοτάκης: Οι νέες φρεγάτες θωρακίζουν την πατρίδα μας

Την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

«Η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει, μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους: οι δύο χώρες μας έχουν ήδη αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Γαλλία «έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό, βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. «Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της».

«Στο πλαίσιο αυτής της νέας σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, μετά τα 24 μαχητικά Rafale, ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και 3 νέες γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει «εθνικό κίνητρο καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός...

Μητσοτάκης: “Πυρά” προς τρεις κατευθύνσεις

Είχε ήδη επιβεβαιωθεί ο… τριμέτωπος που επιλέγει ο Μητσοτάκης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και...