Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022
24.5 C
Athens

«Επιχείρηση φθηνότερο ρεύμα» – Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζονται

Τα δύο νέα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δύο βασικά σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και να τους επαναφέρει στην προ κρίσης περίοδο.

Το ένα αφορά τη σταδιακή αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο με ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το άλλο σενάριο επιδοτήσεις όχι όμως στον λογαριασμό αλλά με χρήματα στο χέρι.

Μπορεί η κυβέρνηση να περιμένει τις οριστικές αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στο κυβερνητικό επιτελείο και στα συναρμόδια υπουργεία δεν αναζητούν λύσεις και δεν επεξεργάζονται σχέδια, αν δεν δοθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, όπως πιέζει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φυσικά, το «κλειδί» στον όλο σχεδιασμό, στην περίπτωση που η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιο με βάση το οποίο θα εκμεταλλευτεί εσωτερικούς πόρους, είναι το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν χωρίς να εκτροχιαστεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αφού η παρέμβαση που σχεδιάζει το Μαξίμου, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, απαιτεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή η συγκεκριμένη παρέμβαση θα είναι αποφασιστική και ουσιαστική, κάτι που δείχνει πως όχι μόνο θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος, αλλά θα έχει και μεγάλο χρονικό ορίζοντα, τουλάχιστον έξι μηνών. Παράλληλα, οι όποιες αποφάσεις μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ (αυτή ίσως είναι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει πιο γρήγορα πρωτοβουλίες), ενώ στο ενδιάμεσο περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λογαριασμοί ρεύματος

Εξίσωση

Στην κυβέρνηση αναζητούν εκείνη την εξίσωση βάσει της οποίας το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα εξαρτάται τόσο από το φυσικό αέριο, που αποτελεί τουλάχιστον το 45% του κόστους της παραγωγής του ρεύματος και συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο τελικό μείγμα το φυσικό αέριο θα έχει μικρότερη συμμετοχή. Παράλληλα, όμως, αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επιβολή πλαφόν με δύο τρόπους:

  • Είτε στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, με τη διαφορά προς τους παραγωγούς ενέργειας να την καλύπτει το κράτος.
  • – Είτε στην τιμή πληρωμής των παραγωγών ενέργειας για το ρεύμα που πουλούν στη χονδρεμπορική αγορά. Εάν επιλέγει αυτή η λύση, θα καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εσόδων για όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η επιπλέον διαφορά για κάποια κόστη θα καλύπτεται από το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, δεν θα απαιτείται η εκ των υστέρων φορολόγηση στα ενδεχόμενα υπερκέρδη των εταιρειών.
ρεύμα

Όσον αφορά το πλαφόν, φαίνεται πως θα επιλεγεί το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και είχε στείλει με επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του, με το οποίο ζητούσε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, ενός κοινού ταμείου για την ενεργειακή κρίση, το Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο:

  • Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανόνες που βασίζονται στην οριακή τιμή.
  • Τα κράτη-μέλη θα καθορίζουν ανώτατα όρια για την αποζημίωση της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας. Τα κράτη-μέλη θα υπολογίζουν, επίσης, το κόστος καυσίμου για κάθε τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Σε περίπτωση που το κόστος καυσίμου είναι ακριβότερο από την ανώτατη αποζημίωση, ο παραγωγός θα λαμβάνει τη διαφορά.
  • Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα εποπτεύονται από μηχανισμούς παρακολούθησης της αγοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν την έκπτωση που τους αντιστοιχεί.
  • Το κόστος της κρατικής επιδότησης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί από τον ECSF, σημείωνε η επιστολή, αλλά, αν αυτό δεν προχωρήσει, τότε θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους. Να σημειωθεί πως το σενάριο με το πλαφόν μπορεί να έχει και εναλλακτικές, με διαφορετική επιβολή ανώτατης τιμής για τις ΑΠΕ, διαφορετική στο φυσικό αέριο και άλλη, για παράδειγμα, στον λιγνίτη.

Ανάλογα με τις ανάγκες

Στο δεύτερο βασικό σενάριο των επιδοτήσεων, μια βασική σκέψη είναι να δίνονται πλέον χρήματα στους καταναλωτές για να καλύπτουν μεγάλο μέρος των λογαριασμών ρεύματος και όχι να επιδοτείται κατευθείαν ο τελικός λογαριασμός.

Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος των επιδοτήσεων θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ, όπως είναι φυσικό, θα μπουν κριτήρια και το ύψος των χρημάτων θα είναι ανάλογο με το εισόδημα κάθε νοικοκυριού ή τον τζίρο κάθε επιχείρησης. Μάλιστα, αν επιλεγεί αυτό το σενάριο, η επιδότηση θα αφορά όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού, αφού και σήμερα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος είναι οριζόντια.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ

Από σήμερα Πέμπτη, 26 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου. Αναλυτικά: Σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου καταβάλουν οι τέως...

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ-‘Βόμβα’: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ νέα λίστα-‘φωτιά’ με «ύποπτες» καταθέσεις ‘εκλεκτών’ Ελλήνων σε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη. Γεμάτα από λίστες με Ελληνες καταθέτες στο...
"Μάχη" με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού

Η Κομισιόν προτείνει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο δείχνει η 14η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη...

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν –...

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς. Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για...
Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6

Οι πληρωμές από το Υπ. Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, έως τις 27...

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και...

Αναδρομικά: Έρχονται τρία πακέτα για τους συνταξιούχους – Πότε ξεκινά η εκκαθάριση των συντάξεων

Αναδρομικά πενταετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης. Παράλληλα, τον...
Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη

ΜΜΜ: Θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου; Τι είπε ο Καραμανλής για τα νέα...

Για το εάν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου το επόμενο διάστημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συμφωνία με την Κομισιόν για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο...

Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της...

Ρεύμα: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό της επιστροφής – Δείτε τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για...

Γεραπετρίτης: Τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου η καταβολή αναδρομικών για την ενέργεια

Την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές θα αρχίζουν να βλέπουν χρήματα στον λογαριασμό τους στο...