Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021
21.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1902...Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

Επίδειξη πυγμής από τον Ερντογάν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί, αποτελεί και επίδειξη ισχύος, με στόχο την αύξηση του διεθνούς κύρους της Τουρκίας, ως περιφερειακής δύναμης.

Και επιπλέον, ο Τ. Ερντογάν,  διέγνωσε σωστά τις διεθνείς αντιδράσεις, που είναι μάλλον ήπιες, ενώ υπάρχουν και ηχηρές σιωπές (Τράμπ, Πούτιν, Μέρκελ,)…..

Ασφαλώς η Αγία Σοφία, δεν είναι διμερές ελληνοτουρκικό θέμα. Αφορά τον Οικουμενικό  χαρακτήρα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου  Κωνσταντινούπολης ,  ένα  Θρησκευτικό δόγμα παγκόσμιας ακτινοβολίας. Άρα,  η απόφαση του Τ. Ερντογάν,  είναι και απόφαση ρήξης της Ισλαμικής  Τουρκίας με την Δύση και τον Δυτικό πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν,  με ανάρτησή του στο Τwitter(!),  κοινοποίησε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Ο τηλαυγής φάρος της ορθοδοξίας,  το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, αποτελεί  προσβολή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO. Η απόφαση του Τ. Ερντογάν, είναι πράξη ιερόσυλη, αφού προσβάλει τα ιερά και τα όσια του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος.  Η απόφαση του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας,   ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας,  δια της μετατροπής της σε Μουσείο.

Η απόφαση του  Τ. Ερντογάν,  είναι  μια απειλή για το σύνολο του χριστιανικού πολιτισμού και συνιστά προκλητική  αδιαφορία για τις ελληνικές αντιδράσεις, τις οποίες φαίνεται να εκτιμά, ότι είναι ακίνδυνες,  γι αυτό και επιδεικτικά τις περιφρονεί. Αναμφίβολα, η απόφαση του Τ. Ερντογάν, ικανοποιεί τους φανατικούς μουσουλμάνους, όμως περιέχει και πολιτικά μηνύματα με πολλούς διεθνείς αποδεκτές. Μάλιστα στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, υπογράμμισε, ότι αποτελεί «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», προσθέτοντας,  πως θα ερμηνεύσει κάθε κριτική,  ως επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Η ιστορία

Τα εγκαίνιά του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, έγιναν  στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφώνησε το « Νενίκηκά σε, Σολομών!», θέλοντας έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του,  για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον περίφημο Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.

Στο σημείο όπου χτίστηκε ο περικαλλής ναός της ορθοδοξίας, είναι ένα  ξεχωριστό γεωγραφικό σημείο,  που επιβλέπει τα στενά του Βοσπόρου και χωρίζει φυσικά,  αλλά και συμβολικά,  την Ασία από την Ευρώπη.

Η Μεγάλη Εκκλησία της Βασιλεύουσας,  επιβλέπει αγέρωχα την Προποντίδα εδώ και 1.500 χρόνια.

Η  Αγία Σοφία  αποτελούσε  το απόλυτο κέντρο της ορθοδοξίας  για  χίλια και πλέον χρόνια, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ, το 1453.

Βέβαια, η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε το 1204 από τους Λατίνους μισθοφόρους, κατά τη Δ΄ Σταυροφορία. Οι ιππότες της Δύσης και οι στρατιώτες τους, καθώς και οι Λατίνοι μοναχοί και ηγούμενοι, έλαβαν και αυτοί μέρος στη λεηλασία . Τίποτα δεν έμεινε σεβαστό: οι εκκλησίες, τα λείψανα, τα μνημεία τέχνης, ούτε φυσικά και η Αγία Σοφία. 

Εκεί λοιπόν, στην ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ,  σε αυτή την εκκλησία,   πενθούσαν τις εθνικές τραγωδίες, εκεί θρηνούσαν τις συμφορές και εκεί πανηγύριζαν τους θριάμβους τους, οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί θα ακουστεί, για τελευταία φορά,  η στερνή ορθόδοξη λειτουργία στις 29 Μαΐου 1453, όταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος  Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε δίπλα στον λαό,  έφυγε για τα τείχη της πόλης,  όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος, υπερασπιζόμενος αξίες και αρετές, μεταξύ αυτών και την αίγλη του Βυζαντίου, του Πατριαρχείου και του ελληνο-ορθόδοξου βυζαντινού πολιτισμού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58% στη διάρκεια του 2021

Ο Πρόεδρος του Τουρκο-Λιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Μορτέζα Καρανβίλ, ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη ανήλθαν σε 826 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 58% κατά...

Τσιπ που εισάγεται στο σώμα μέσω ένεσης

Ερευνητές στο Columbia Engineering αναφέρουν πως δημιούργησαν αυτό που, όπως λένε, είναι το μικρότερο σύστημα μεμονωμένου τσιπ (single-chip system), όγκου κάτω του 0,1 κυβικού...

NYT: Εξωγήινα άτομα πλουτωνίου στον βυθό του ωκεανού

Επιστήμονες που μελετούσαν ένα δείγμα ωκεάνιου φλοιού που ελήφθη από τον βυθό του Ειρηνικού, σε βάθος 1 μιλίου, ανακάλυψαν ίχνη σπάνιου ισότοπου πλουτωνίου, του...

Σκόπια: 1500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ελλάδα σε άσκηση στο Κρίβολακ

Τρόποι άμυνας σε περίπτωση επίθεσης - ανασυγκρότηση και αντεπίθεση, είναι το κύριο σενάριο των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων με τις ειδικές μονάδες που θα...

Αργεντινή: Ένας 64χρονος πέθανε… για λίγα λεπτά από κορωνοϊό

Την εμπειρία που έζησε περιγράφει Norberto Di Natale  ο οποίος υποστήριξε ότι πέθανε για λίγα λεπτά από επιπλοκές του κορωνοϊό. Η επικρατέστερη θεωρία για το τι...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ξεκίνησε και χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών με αποτέλεσμα μια πολεμική σύρραξη παίρνουν σάρκα και οστά, με...
Χίτλερ: Τι αναφέρει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την σεξουαλικότητά του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Εκτελείται στο Βερολίνο ο Ελβετός φοιτητής, Μορίς Μποβόντ, επειδή σχεδίασε τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γενοκτονία των Αρμενίων: Εν αναμονή της ιστορικής κίνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν

Η αντίδραση Ερντογάν όταν ο Μπάιντεν τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του Εν αναμονή της...

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Εντογάν με Δένδια

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ...

Γιατί η “κόντρα” Ντράγκι – Ερντογάν αφορά και την Ελλάδα

Η διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία, η οποία μάλιστα έχει λάβει...

Εξοργίστηκε ο Ερντογάν που τον αποκάλεσε “δικτάτορα” ο Ντράγκι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε τις δηλώσεις Ντράγκι κάνοντας λόγο για «άσχημα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή