Επιδημίες ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί από τη μείωση των εμβολιασμών

33

Οι προσπάθειες που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας ορισμένων μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, αλλά και για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, συζητήθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Gastein της Αυστρίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρτιν Σέιχελ, τα δύο αυτά ζητήματα αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον. Ειδικά για το θέμα της επανεμφάνισης των μεταδοτικών ασθενειών, το οποίο είναι πιο επίκαιρο, είπε: «Eπικεντρωθήκαμε στις μη μεταδοτικές ασθένειες και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιδημίες ασθενειών που νομίζαμε ότι έχουμε εξαλείψει εδώ και καιρό».

Διαβάστε επίσης:  GRITS : Με έναν πομποδέκτη η διέλευση από όλα τα διόδια από τις 6 Νοεμβρίου

Όπως ανέφερε ο κ. Σέιχελ, οι αιτίες που βρίσκονται πίσω από την μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, σχετίζονται με την αύξηση του κόστους, με προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του εξειδικευμένου τρόπου παραγωγής των εμβολίων και την αποεπένδυση των κυβερνήσεων στον τομέα της πρόληψης. Για το τελευταίο, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία, στον τομέα της πρόληψης, είναι μόλις 3% και «πέφτει» στο 2,7%, τονίζοντας ότι «πρέπει να επενδύει κανείς στην πρόληψη». Σε ό,τι αφορά τη μικροβιακή αντοχή, η Κομισιόν διαμορφώνει ένα νέο Σχέδιο Δράσης, που θα αφορά στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here