Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται – Τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Επίδομα μητρότητας – αλλά και αναδρομικά – που μαζί μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα
600 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες γυναίκες,
άμεσα ασφαλισμένες του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Το επίδομα, που σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 150 ευρώ, το δικαιούνται μητέρες ακόμη κι αν είχαν ήδη διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού.

Όσο για την αναδρομική ισχύ, αυτή αφορά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, καθώς ο νόμος 4529/2018 ορίζει ότι οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης.

Αξίζει πάντως να διευκρινίστε πως όπως και στις υπόλοιπες παροχές υγείας, έτσι και στο επίδομα μητρότητας, βασική προϋπόθεση παραμένει να μην υπάρχουν οφειλές ή να τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες ορίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που επισημαίνει ότι το δικαιούνται και όσες έχουν διακόψει την λειτουργία των επιχειρήσεών τους πριν τον τοκετό.

Ξεκαθαρίζει επίσης, ότι το νέο καθεστώς εφαρμόζεται αναδρομικά και θα έχει εφαρμογή και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά τον Μάρτιο του 2018, που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος.

Η επίμαχη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην υπηρεσία και με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση της χορήγησης του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που κατά την ημερομηνία του τοκετού είχαν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Είχε προηγηθεί μάλιστα, έγγραφο του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, με το οποίο ξεκαθαρίστηκε ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασφαλισμένες πληρούν τις προϋποθέσεις περί ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος ανεξάρτητα από το αν είχε κάνει διακοπή επαγγέλματος πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, το επίδομα δικαιούνται αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες ώστε να είναι ευκολότερη η προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Το ίδιο επίδομα μπορεί να χορηγείται και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού. Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει η αιτούσα να μην δικαιούται κάποιο αντίστοιχο επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όπως επισημαίνεται δε, στην εγκύκλιο, για τη χορήγησή του απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του πρώην ΟΑΕΕ,

β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

Στην περίπτωση όπου η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δηλαδή διαθέτει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος μητρότητας ανεξάρτητα από το αν είχε διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός της πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω θα πρέπει να εφαρμοστούν και για τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους μετά την 1η Μαρτίου 2018.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρχεται νέο επίδομα 625 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ποια είναι η διαδικασία για να το εισπράξουν

«Καινούργιο» επίδομα μέχρι 625 ευρώ σε κατηγορία δικαιούχων από την ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία...

Άνεργοι: Εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του ΣΕΒ, το οποίο...

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιέχει το αυξημένο επίδομα γέννησης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιέχει και τη διάταξη...

Η αύξηση στο επίδομα γέννησης και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων γονέων

Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα,...