Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Επικουρικές συντάξεις: Τα ποσά για τα αναδρομικά αποκάλυψε ο Βρούτσης

Τα ποσά για τα αναδρομικά των επικουρικών αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η Κυβέρνηση σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.


Το νομοσχέδιο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΙ αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Τα ποσά των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις 52,5 ευρώ το μήνα μεσοσταθμικά ή 630 ευρώ ετησίως.

Τις αυξήσεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτώβριου 2019 (ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι πρόκειται για τους συνταξιούχους που έπαιρναν πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα (συνολική σύνταξη – κύρια και επικουρική) και είχαν θιγεί από τον νόμο Κατρούγκαλου και δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις θα δοθούν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.

Πέτσας: Σε δόσεις τα αναδρομικά

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσο δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πάρουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και πρόσθεσε πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου, τότε θα δοθούν τμηματικά.

Σε περίπτωση που αφορά σοβαρά μεγαλύτερα ποσά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, όπως ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι το νέο Ασφαλιστικό είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διορθωθεί το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», όπως χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τις αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το κόστος μετάβασης για το νέο σύστημα για τις επικουρικές θα είναι χαμηλό εφόσον ισχύσει για νέους ασφαλισμένους, και σε κάθε περίπτωση θα είναι εγγυημένο από το κράτος.

Είπε ότι σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων θα υπάρχει πλαίσιο με κανόνες για το πού θα επενδύονται οι εισφορές με βάση τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στο σκανδιναβικό μοντέλο.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματώνουν πάντως τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4387/2016 στα ποσοστά αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τον υπολογισμό των νέων, από 13/5/2016 και μετά, συντάξεων όσο και για τον επανυπολογισμό των παλαιών –μέχρι 12/5/2016- συντάξεων. Το πλαφόν που έβαλε εμμέσως το ΣτΕ είναι η αναπλήρωση να φτάνει στο 50% αντί 42,8% που είναι τώρα με 40 έτη ασφάλισης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

“Red Flag” στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30...
Κυπριακή κυβέρνηση: Ενέργεια αποσταθεροποίησης η νέα βάση στα κατεχόμενα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΚΑ: Εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις σε μία μέρα

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται πλέον ο ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας κοινωνικής ασφάλισης), αλλάζοντας τα μέχρι...

Στα χέρια της Δικαιοσύνης λίστα με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν από όλες τις ομάδες

Φάκελο με κατάλογο με περίπου 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες...

Σφίγγει ο κλοιός για τους χούλιγκαν – Στον Άρειο Πάγο την Τρίτη Οικονόμου και Βρούτσης

Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη θα επισκεφθούν την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας...

Βρούτσης: “Αμείλικτο κυνήγι για την πρόληψη των επεισοδίων και παραδειγματικές τιμωρίες”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση μετά από τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της...