Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Στο επίκεντρο επενδύσεις και στρατηγική συνεργασία

14
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Στο επίκεντρο επενδύσεις και στρατηγική συνεργασία

Στην ενίσχυση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στοχεύει η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς και δύο υφυπουργούς.

Η συνάντηση με τον ομόλογό του, Benjamin Netanyahu είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί, ενώ θα διεξαχθούν παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της χώρας, Benjamin Gantz, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές, καθώς μία παράμετρος της επίσκεψης σχετίζεται και με την προσέλκυση επενδύσεων. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ἱεροσολύμων, Θεόφιλο Γ και το σημερινό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την συνάντησή του με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Yair Lapid 

Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi και επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Η Αθήνα θεωρεί την επίσκεψη αυτή ως ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν μάλιστα ότι οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται, καθώς και ότι οι δύο χώρες έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:  Μήνυμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό

Πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωπολιτική κατάσταση η ατζέντα περιλαμβάνει και ζητήματα τουρισμού, επενδύσεων και ενέργειας, καθώς οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και την συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Ειδικά σε ότι αφορά τον τουρισμό, οι δύο χώρες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την υγειονομική κρίση και οι ηγέτες τους συμμετέχουν στο smart Covid-19 Management Group. Σημειώνεται ότι η ελληνική είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που θα υποδεχθεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα, ενώ και για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η πρώτη επίσκεψη εκτός συνόρων μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Το τελευταίο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό είχε γίνει 9 και 10 Μαρτίου στο Βερολίνο και στη Βιέννη.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.