Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
28.9 C
Athens

Επιστήμονας προειδοποιεί: Η Ελλάδα κινδυνεύει μελλοντικά από ακραία φονικά φαινόμενα

Στη λήψη μέτρων κλιματικής προσαρμογής ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές φονικές τραγωδίες, όπως αυτές στη Μάνδρα και στο Μάτι, καλεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινξ.

Σε συνέντευξή του στο Real.gr, o επικεφαλής του οργανισμού που λειτουργεί συμβουλευτικά για την δημιουργία αλλά και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, τονίζει πως η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει στο άμεσο μέλλον ακόμα πιο έντονα τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής.

Συντονίζοντας τις κλιματικές πληροφορίες από κάθε πλευρά της ΕΕ, ο Χανς Μπρούινινξ είναι ενήμερος για την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις του για το μέλλον είναι δεινές, βασίζονται όμως σε αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν παρά να λειτουργήσουν ως μέσο επαγρύπνησης για τις ελληνικές αρχές.

«Ναι, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα», απαντά ο επικεφαλής του ΕΟΠ στο ερώτημα εάν η χώρα μας θα πρέπει να ετοιμάζεται για φαινόμενα όμοια με αυτά που έπληξαν την Μάνδρα και το Μάτι, προκαλώντας την απώλεια τουλάχιστον 123 ατόμων.

«Αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καλοκαίρι, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Σουηδία και ξηρασία στη Νορβηγία, φαινόμενα πολύ περίεργα για τις σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερα περιστατικά πλημμυρών, καυσώνων, ξηρασιών, ακραίων βροχοπτώσεων. Όλα αυτά θα αυξηθούν», λέει ο κ. Μπρούινινξ, εξηγώντας πως η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας καθίσταται ευάλωτη απέναντι στην αλλαγή του κλίματος. «Η Μεσόγειος ειδικά θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, τα επόμενα χρόνια. Είναι μία από τις περιοχές που γίνεται πιο θερμή και πιο ξηρή και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ακόμα, βλέπουμε και μείωση των αποθεμάτων νερού».

Για τον επικεφαλής του ΕΟΠ, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο για την λήψη μέτρων. «Στην Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου πρέπει να ληφθούν μέτρα κλιματικής προσαρμογής. Για παράδειγμα, αν έχεις μεγάλες περιόδους καύσωνα στις πόλεις θα πρέπει να οικοδομήσεις κτίρια με συγκεκριμένο τρόπο, που θα κάνουν την κατάσταση πιο βιώσιμη. Επίσης μέτρο κλιματικής προσαρμογής είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών διαχείρισης των δένδρων, με τρόπο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μια πυρκαγιά να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει απώλεια ζωών. Ακόμα, για τις πλημμύρες μπορείς να χρησιμοποιήσεις δορυφορικά μοντέλα για να κάνεις προβλέψεις τις περιοχές που θα μπορούσαν να πλημυρίσουν και για παράδειγμα να μην δίνεις νέες οικοδομικές άδειες σε εκείνες τις περιοχές».

Οι Αγρότες

Σύμφωνα με τον Χανς Μπρούινινξ, ο πρώτος παραγωγικός κλάδος που πρέπει να προστατευτεί από τις κλιματικές αλλαγές είναι αυτός της γεωργίας. Ο επικεφαλής του ΕΟΠ επισημαίνει πως πέραν των ακραίων καιρικών φαινομένων, η μεταστροφή των κλιματικών δεδομένων στην περιοχή της Μεσογείου συνεπάγεται με αυξημένες θερμοκρασίες, ελάττωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, αλλά και το φαινόμενο της ερημοποίησης, το οποίο σημαίνει ότι το έδαφος χάνει τα θρεπτικά συστατικά του σε βαθμό ώστε να μην μπορεί πλέον να υποστηρίξει καλλιέργειες αλλά και άλλες μορφές βλάστησης.

«Νομίζω στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει έναν μεγάλο αγροτικό τομέα, είναι προφανές ότι η προσαρμογή στα μειωμένα αποθέματα του νερού και στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι σίγουρα τομές που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ήδη αυτά τα δεδομένα αποτελούν την βάση για την δημιουργία ευρωπαϊκών νόμων και οδηγιών. Οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό τους για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030. Δυστυχώς, κάποιες έχουν καθυστερήσει στην δημιουργία αυτής της στρατηγικής».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφοριών και Παρατηρήσεων για το Περιβάλλον. Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων αφορά όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών επιδόσεων των χωρών μελών της ΕΕ, όπως π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, ένας τομέας όπου η Ελλάδα είναι προφανές ότι υστερεί. Ο Χανς Μπρούινινξ ερωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε στη χώρα μας να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτό της Κέρκυρας, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, λόγω έλλειψης χώρου διαχείρισης απορριμμάτων. «Δυστυχώς, βρίσκεστε σε ένα πολύ κακό σημείο. Οι χώρες που είναι μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουν επενδύσει πολλά, εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες με πολλά κενά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων για τα απορρίμματα, όχι μόνο η Ελλάδα. Για τα απορρίμματα, δεν χρειάζεται μόνο μια πολιτική αλλά ένα σύνολο πολιτικών. Όμως και οι πολίτες έχουν ευθύνη. Πρέπει να πιέσουν τους πολιτικούς, να πουν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο αυτήν την κατάσταση», καταλήγει ο Χανς Μπρούινινξ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε ΦΕΚ η απόφαση για το δικαίωμα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό...

Την δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα...

Ο εμπρηστής της φωτιάς στη Στιμάγκα Κορινθίας καταδικάστηκε σε 37 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή

«Καμπάνα» σε εμπρηστή για τη φωτιά στη Στιμάγκα Κορινθίας – Καταδικάστηκε σε 37 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται νέος μόνιμος μηχανισμός για τις ενεργειακές κρίσεις

Μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως αυτή που διανύουμε, τις οποίες δημιουργεί η ατελής λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θεσπίζει η...

Η φωτογραφία της ημέρας

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο - Δεν ξεχνώ 20 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα  στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1936: Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η...

Πέθανε η τραγουδίστρια Βούλα Γκίκα

Πέθανε η επιτυχημένη τραγουδίστρια Βούλα Γκίκα. Η καλλιτέχνιδα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι της.  «Νεκρή βρέθηκε πριν από λίγες...

Χαλάνδρι: Γιος πρώην παίκτη ριάλιτι συνελήφθη με ναρκωτικά

Γιος γνωστού πρώην παίκτη ριάλιτι συνελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ σε τυχαίο έλεγχο στο Χαλάνδρι, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε μία νάιλον συσκευασία με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καύσωνας: Η Μεσόγειος φλέγεται

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα καυτό Σαββατοκύριακο, οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου βιώνουν...

Τα 28 ιδανικά μέρη για διακοπές στην Ελλάδα το 2024 σύμφωνα με τους Times της Μ.Βρετανίας

Νέες προσθήκες περιλαμβάνει η ετήσια λίστα με τα 28 ιδανικά μέρη της Ελλάδας για...

Συμβουλές των Στωικών φιλοσόφων για να ζούμε καλύτερα

Ενώ το θέμα της ψυχικής υγείας φαίνεται να απασχολεί την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες,...

«Το 1/3 του νησιού θα γίνει έρημος. Δεν υπάρχει νερό να πιούν τα ζώα»

Η ξηρασία στη Σικελία έχει φέρει κτηνοτρόφους και αγρότες σε απόγνωση. Ένα τεράστιο πρόβλημα...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο