Επιτέλους ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι έγιναν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές

35
Κατρούγκαλος:«Τώρα είναι η στιγμή, αν θέλουμε να λύσουμε το Σκοπιανό

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποσχέθηκε να σταματήσουν οι περικοπές αλλά μόνο μετά από το νέο κύμα των περικοπών στις αρχές Οκτωβρίου και τα αναδρομικά από τον Ιούνιο. Ενώ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έγιναν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Yπό την απειλή της καταβολής μηδενικής επικουρικής σύνταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι! Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι κατά την τελευταία καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων είδαν μειωμένες έως και 50% τις αποδοχές τους. Με δεδομένο όμως ότι από τον Οκτώβριο αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο, πολλοί θα είναι οι συνταξιούχοι που θα υποστούν άλλη μία επιπλέον αναδρομική μείωση της τάξεως του 50%.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο ένα ευρώ! (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).

2. Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.

Ειδικότερα στην επόμενη καταβολή των επικουρικών θα καταγραφούν τα εξής:

1. Οι 30.000 συνταξιούχοι με ειδικά καθεστώτα θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση για τα ποσά που τους δόθηκαν χωρίς τις περικοπές για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

2. Οι 150.000 συνταξιούχοι που είχαν περικοπές στις 2 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο,
Αύγουστο.

3. Οι 70.000 συνταξιούχοι του πρώτου πακέτου (κυρίως συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι – ΤΑΔΚΥ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί – ΤΕΑΕΙΓΕ και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της ΕΤΒΑ – ΤΕΑΠ – ΕΤΒΑ που είδαν τις συντάξεις τους κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 8% με 10%) θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο ως και τον Δεκέμβριο.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι μετά και το σοκ των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%, διεκδικούν να τους επιστραφούν όλα όσα τους έχουν πάρει. Χθες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν περίπου δύο ώρες έξω από το υπουργείο, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή στις 19.00 στην Ομόνοια. «Απλά εφάρμοσα τον νόμο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τον πρόεδρο συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμο Κουμπούρη, που συμμετείχε στη συνάντηση.

Ο Κατρούγκαλος παραδέχεται την περικοπή έως 40% στις επικουρικές. Υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές, μετα τις νέες του Οκτωβρίου και τα αναδρομικά που θα κρατηθούν.

Οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ – Θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις – Η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος
Στην παραδοχή πως υπήρξε περικοπή έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει.

Όπως διευκρίνισε όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.

α υπάρξει όριο 10% επί τις συνολικής παροχής της επικουρικής σύνταξης για τις αναδρομικές κρατήσεις -και προφανώς περισσότερες δόσεις-, είπε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει συνταξιούχοι να λάβουν μηδενικές επικουρικές έως το τέλος του χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν τα αναδρομικά ποσά που θα παρακρατηθούν στους περίπου 230.000 με 240.000 συνταξιούχους των οποίων οι επικουρικές έχουν μειωθεί ή θα μειωθούν, και η περικοπή της επικουρικής που ισχύει από τον Ιούνιο θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι λόγω των πολύ υψηλών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 45%, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική σύνταξη τους επόμενους 3 μήνες.

Για το θέμα, έχει προγραμματιστεί σήμερα, Τετάρτη, ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, έτσι ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:  Το τελευταίο "αντίο" στον ήρωα πιλότο, Γιώργο Μπαλταδώρο ( Βίντεο - Φώτο)

Ενδεικτικά του τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ληφθεί ειδική μέριμνα είναι τα παραδείγματα της εφημερίδας Τα Νέα:

• Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο 1 ευρώ (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).

• Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.

«Σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα», αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών – παροχών δεν ήταν ισορροπημένη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού, η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, στη συνέντευξή του, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και «για κουκουλοφόρους -όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Για τις οφειλές στα ταμεία, ο ίδιος είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές. Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το λοκ άουτ.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια, είπε πως αν υπάρξουν άνεργοι -καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ το πρόγραμμά τους-, η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Για εξαπάτηση και εμπαιγμό των συνταξιούχων κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση

Για εξαπάτηση, εμπαιγμό και πρόκληση κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ.Κατρούγκαλου.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «ο κ. Κατρούγκαλος- μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ- παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν μάλιστα έως και το 40%», υπενθυμίζοντας πως «είναι ο ίδιος που -μαζί με τον κ. Τσίπρα- διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις τωρινές συντάξεις» και που «υπόσχονταν πως, όχι μόνον δεν θα κάνουν μειώσεις, αλλά θα δώσουν και 13η σύνταξη».

«Εξαπατούν, εμπαίζουν και προκαλούν. Οι συνταξιούχοι, όμως, τους ξέρουν πια πολύ καλά», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σχετικά με την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και για κουκουλοφόρους – όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Για τις οφειλές στα ταμεία είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές.

Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Πάντως, επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το «λοκ αουτ».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια είπε πως αν υπάρξουν άνεργοι – καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ το πρόγραμμά τους- η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

Τέλος, ερωτηθείς σε ποιους σταθμούς είχε εντοπιστεί μαύρη εργασία είπε πως το Σώμα Επιθεωρητών είχε εντοπίσει παραβάσεις στους σταθμούς ΣΚΑΪ και MEGA και πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όταν τα έχει στη διάθεσή του.