Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Επτά στους δέκα Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις αυξημένα είναι τα ποσοστά των Ελλήνων ανεπάρκειας στη βιταμίνη D.

Πιο συγκεκριμένα επτά στους δέκα Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D και γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία για πρώτη φορά έδωσε οδηγίες τόσο για την διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Οι οδηγίες παρουσιάζονται στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη το οποίο άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς». Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.

“Στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά- με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας”, εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ζαδάλλα Μούσλεχ.

Επίσης οι ειδικοί τονίζουν: “Είναι σημαντικό οι πολίτες να επισκέπτονται τον ενδοκρινολόγο τους, ώστε να γίνεται εγκαίρως η διάγνωση της έλλειψης βιταμίνης D και στη συνέχεια να τους δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να τηρούν στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, καλό είναι να περπατούν αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες (συνήθως πρωινές), όταν ο ήλιος δεν καίει πολύ και δεν είναι τόσο επικίνδυνος, καθώς και να ενισχύσουν τη διατροφή τους σε γαλακτοκομικά”.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα εκπονήθηκε από το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή St George UK, Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου και πιο συγκεκριμένα από τους Σ. Ξυδά, Κ. Κώτσα, Μ. Γραμματίκη, Σπ. Καρρά, Α. Δούμα, Γ. Σαμούτη και Α. Γαρύφαλλο. Τα στοιχεία για τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 8.780 Έλληνες και 2.594 Κύπριους συλλέχθηκαν τυφλά από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία για χρονικό διάστημα 5 ετών. Τα επίπεδα 25(ΟΗ)D χαρακτηρίστηκαν ως επαρκή (>30 ng/ml) ή ανεπαρκή (

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. H μέση τιμή για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml. Τα υψηλότερα επίπεδα και στις δύο βάσεις δεδομένων καταγράφηκαν το μήνα Σεπτέμβριο.

Tο δεύτερο μοντέλο πολυπαραραγοντικής ανάλυσης περιελάμβανε μόνο την υποομάδα των ασθενών με καταγεγραμμένη νόσο. Ο μήνας δεν συσχετιζόταν με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ μεταξύ των καταγεγραμμένων ασθενειών η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η υπερασβεστιαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η πολυνευροπάθεια, η νοητική καθυστέρηση και η ΜS συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

«Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλός και στα δύο δείγματα πληθυσμού και ιδίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο ο αναδρομικός σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να καταδείξει αιτιολογική συσχέτιση και απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες παρακολούθησης ή και αναπλήρωσης σε υγιή άτομα», συμπεραίνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο καφέ της ημέρας. Βέβαια, πολλοί, μαζί κι εγώ, δεν σταματάμε σε...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η δύναμη της βιταμίνης D ενάντια στον κορωνοϊό

Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το αυγό, τα μανιτάρια, κυρίως ο ήλιος και ό,τι μας...

Ένας στους δύο Έλληνες με χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου και ανεπάρκεια βιταμίνης D

Χαμηλή κατανάλωση ασβεστίου και ανεπάρκεια βιταμίνης D για έναν στους δύο Έλληνες διαπιστώνουν δύο...