Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Έρχεται 4ο lockdown μέσα στον Αύγουστο! Μονόδρομος η “φυλάκιση” των ανεμβολίαστων


“Θα έχουν περιορισμούς, δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, προέχει η προστασία της υγείας”

Στα μέσα Αυγούστου υπολογίζει το τέταρτο κύμα της πανδημίας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται γοργά.

«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου» ανέφερε στο MEGA.

«Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», τόνισε σημειώνοντας πως: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» είπε.

Κορωνοϊός: Ο καθένας που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα οι αρνητές του εμβολίου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων.

«Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μηθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» επισήμανε.

«Απευχόμαστε μια νέα καραντίνα»

Ο κορωνοϊός σύμφωνα με τον καθηγητή, διασπείρεται σιωπηλά, ενώ τόνισε ότι απεύχεται μια νέα καραντίνα.

Η πανδημία έχει ανοδική πορεία ενώ είχαμε κατέβει πολύ χαμηλά. Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα» είπε.

«Απευχόμαστε μια νέα καραντίνα και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας» τόνισε.

«Τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης γι’ αυτό χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη. Όμως οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Εκπαιδευτικοί και άτομα που ασχολούνται με ανθρώπους σε ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια».

Έρχεται 4ο lockdown μέσα στον Αύγουστο


«Θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά»

Τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών τόνισε ο καθηγητής.

«Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορωνοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών-εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση», υπογράμμισε τονίζοντας πως «τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια.».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν. «100 φορές περισσότερους λόγους να εμβολιαστούν», έχουν οι άνθρωποι που έχουν βαριά νοσήματα, όπως καρκίνος σύμφωνα με τον κ. Σύψα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. «Οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκα» είπε.

«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα. Η μετάλλαξη Delta μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», υπενθύμισε κλείνοντας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...