Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Έρχεται έντονος καύσωνας: Θα διαρκέσει 4 μέρες – Θερμοκρασία μέχρι 42 βαθμούς

Βελτίωση πρόκειται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Την Τρίτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν τοπικά στα ορεινά και θα εκδηλωθούν σύντομες μπόρες κυρίως στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αίθριος καιρός.

Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 29 βαθμούς), από 19 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 20 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 34 βαθμούς), από 20 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 20 έως 32 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 34 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο μέτριοι 4-5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια τμήματα έως μέτριοι 5 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια και ορεινά τμήματα του νομού αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στον Σαρωνικό πρόσκαιρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις πρωινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Έρχεται καύσωνας μικρής διάρκειας, αλλά σχετικά αυξημένης έντασης

Για την έλευση καύσωνα εντός της εβδομάδας, ο οποίος θα έχει μικρή διάρκεια, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάνης Καλλιάνος σε ανάρτησή του. Ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει πως ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας πως εκτός από τη ζέστη, θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική.

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος αναφέρει:

«Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

ΣΤΟΥΣ 41-42°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Το ερώτημα σε αυτές τις θερμές εισβολές είναι: Και που θα φτάσει ο υδράργυρος;

Σας απαντώ: Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:

  • Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)
  • Κεντρική Εύβοια
  • Πελοπόννησος
  • Νοτιοανατολικό Αιγαίο

ΑΝΕΜΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ

Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ανέβει η θερμοκρασία. Μόνο στα Δωδεκάνησα κατά περιόδους θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα, εκεί, όπου λειτουργούν ως καταβάτες, να ανεβάζουν και πάλι τον υδράργυρο (πχ στη Ρόδο).

ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

  • Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C
  • Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C
  • Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C
  • Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C
  • Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C
  • Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

Βέβαια, να τονίσω ότι οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές είναι αποτέλεσμα της μελέτης των προγνωστικών στοιχείων αυτή την ώρα. Όπως είναι λογικό, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιαστεί απόκλιση των πραγματικών θερμοκρασιών που θα έρθουν σε σχέση με αυτές που δίνω σήμερα. Όμως, χοντρικά, κάπως έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Τις επόμενες ημέρες, πιο ζεστές θα είναι οι θάλασσες στο Ιόνιο, στο Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική αλλά και στα Δωδεκάνησα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 28°C. Στις υπόλοιπες θάλασσες της χώρας η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25-26°C, που και πάλι σχετικά ζεστές θα είναι. Μόνο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι θάλασσες θα είναι γενικά κρύες με θερμοκρασίες κοντά στους 21-22°C (κυρίως από τη Λέσβο και νοτιότερα έως και τη Σάμο – Ικαρία). Στο Θρακικό πέλαγος θα είναι πάλι σχετικά ζεστές με 25-26°C».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελβετία: Μετά τον καύσωνα χιόνι – Πτώση της θερμοκρασίας κατά 30 βαθμούς σε 3 ημέρες

Η Ελβετία επλήγη αρχικά από καύσωνα αλλά βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με σφοδρές βροχοπτώσεις που...

Επιθεώρηση Εργασίας: Έλεγχοι κατά της θερμικής καταπόνησης-Πρόστιμα 110.000 ευρώ

Σε 641 ελέγχους εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες μετά τον καύσωνα – Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και σήμερα στην ανατολική Ελλάδα, ενώ γρήγορα θα υποχωρήσουν στη...

Καύσωνας: Σε εξέλιξη η τρίτη θερμική εισβολή – Τηλεργασία στο δημόσιο

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα για μία ακόμη μέρα, με τις θερμοκρασίες να...