Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Έρχεται η 15η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η  σημαντικότερη γιορτή της προφορικής παράδοσης διοργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά στον τόπο που γεννήθηκε, την Κέα  από τις 21 έως και τις 30 Ιουλίου.

Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απλωθούν απ’ άκρη σ’ άκρη το όμορφο νησί των Κυκλάδων, για να μεταφέρουν ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Η φετινή θεματική των εκδηλώσεων έχει τίτλο «Αγώνας και Ελευθερία» με ιστορίες από όλο τον κόσμο που μιλούν για Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, για δράκους φτερωτούς και νάνους μοχθηρούς, για ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τα βάλει με τη μάγισσα του χωριού, για το Ρόδο της Πόλης, για την ελευθερία της ερήμου και άλλα πολλά, πάρα πολλά!

Η «Γιορτή Παραμυθιών» ως η μακροβιότερη και πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με διεθνή φήμη, έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της Προφορικής Παράδοσης και της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναδείξει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων αφηγητών ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ.

Στο πρόγραμμά της συμπεριέλαβε  της Έλληνες πρωτοπόρους αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.

Στα 15 χρόνια της επιτυχημένης ύπαρξής της αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»  υπό την αιγίδα του «Δήμου Κέας», ο οποίος παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση στο θεσμό, συμβάλλοντας τα μέγιστα εδώ και 15 χρόνια.

Η  φετινή διοργάνωση υποστηρίζεται ενεργά  από την  «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» αλλά και τη συμμετοχή  ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της Ελένης Τσαλδίρη « Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής ». Το βιβλίο – ύμνος...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...

Στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο συγγραφέας  Ισίδωρος Ζουργός

Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα  Ισίδωρου Ζουργού, "Παλιές και νέες χώρες"` (εκδόσεις Πατάκη), δίνει την αφορμή για τη ραδιοφωνική συνάντηση του με τον Πρεσβυ Σπύρο...
σαν σήμερα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδίδει το πρώτο βιβλίο του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πέθανε η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

LK Art Foundation στη χώρα της Κέας: Έκθεση του εικαστικού Λεωνίδα Καμπανάκη

Στο χώρο Τέχνης LK Art Foundation στη χώρα της Κέας, την Ιουλίδα παρουσιάζεται η αναδρομική...

Πρωινός συναγερμός: Φωτιά στην Κέα

Πρωινός συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, η οποία επιχειρεί άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς,...

14η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα: «Πείνα δίψα, φαΐ, πιοτί»

Πιστή στο ραντεβού της και για 14η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών θα πλημμυρίσει με...