Έρχεται η 15η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

273
15η γιορτή παραμυθιού, Κέα,

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η  σημαντικότερη γιορτή της προφορικής παράδοσης διοργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά στον τόπο που γεννήθηκε, την Κέα  από τις 21 έως και τις 30 Ιουλίου.

Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απλωθούν απ’ άκρη σ’ άκρη το όμορφο νησί των Κυκλάδων, για να μεταφέρουν ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Η φετινή θεματική των εκδηλώσεων έχει τίτλο «Αγώνας και Ελευθερία» με ιστορίες από όλο τον κόσμο που μιλούν για Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, για δράκους φτερωτούς και νάνους μοχθηρούς, για ένα παιδί που γεννιέται μόνο του θα τα βάλει με τη μάγισσα του χωριού, για το Ρόδο της Πόλης, για την ελευθερία της ερήμου και άλλα πολλά, πάρα πολλά!

Η «Γιορτή Παραμυθιών» ως η μακροβιότερη και πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με διεθνή φήμη, έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της Προφορικής Παράδοσης και της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναδείξει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων αφηγητών ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:  Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ο κόσμος μετά τον Covid-19»

Στο πρόγραμμά της συμπεριέλαβε  της Έλληνες πρωτοπόρους αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.

Στα 15 χρόνια της επιτυχημένης ύπαρξής της αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»  υπό την αιγίδα του «Δήμου Κέας», ο οποίος παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση στο θεσμό, συμβάλλοντας τα μέγιστα εδώ και 15 χρόνια.

Η  φετινή διοργάνωση υποστηρίζεται ενεργά  από την  «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» αλλά και τη συμμετοχή  ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.