Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με στόχο να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιολία του στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) στη Θήβα: «Στους επόμενους 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Ατζέντας 2030” η στρατιωτική θητεία αλλάζει. Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων.
Πού θα εστιάζουν οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
«Θα επικεντρωθούμε, καταρχήν, στην εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση, αλλά οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων. Έτσι, θα εφοδιάζουμε τους οπλίτες με γνώσεις που θα τους καθιστούν γενικά χρήσιμους και θα τους δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.
«Επίσης, θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή. Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις, διαφορετικό υδροδοχείο. Μια σειρά από αλλαγές που θα οδηγήσουν στον σύγχρονο μαχητή και τελικά στον σύγχρονο στρατό», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειαστούν περίπου 36 μήνες για να αλλάξει η εφεδρεία «και να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ώστε τα άξια επαγγελματικά μας Στελέχη να συμπληρώνονται και από άρτια εκπαιδευμένους οπλίτες».
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» η στρατιωτική θητεία αλλάζει. Από «αγγαρεία» θα μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία.