Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
30 C
Athens

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν – Παραδείγματα

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς.

Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για τεχνικούς λόγους- η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών ποσών για περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, τα αναδρομικά πενταετίας μπορεί να φτάσουν και τα 33.750 ευρώ, όταν η μηνιαία προσαύξηση της σύνταξης προσεγγίζει τα 563 ευρώ.

Για άλλον έναν μήνα το απαιτούμενο λογισμικό εξακολουθεί να μην είναι έτοιμο, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να μην μπορεί να προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών ποσών, με την αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον ακόμη και σε 72 μήνες.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία έχουν λαμβάνειν το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και ξεπερνούν τα πέντε έτη!

αναδρομικά

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποπληρωμή των ποσών στους δικαιούχους θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μήνες. Σε πρώτη φάση, τον Ιούνιο, θα καταβληθούν τα ποσά σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες και δικαιούνται συντάξεις από δύο διαφορετικά ταμεία, καθώς κατέβαλλαν παράλληλα ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ολοκληρώνονται με τον σωστό τρόπο επανυπολογισμού.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά. Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο ταμεία. Γι’ αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη ανήκουν αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο – ΕΤΑΑ, ΔΕΗ – ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2016 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα έξι έτη. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμότητες για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν υπολογίζονται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Τι θα λάβουν

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία, για όλα τα χρόνια. Από την 1η/1/2017 ο παράλληλος χρόνος υπολογίζεται ως ενιαίος στον ΕΦΚΑ και δεν δίδεται προσαύξηση, παρά μόνο αυτή που αντιστοιχεί στα παράλληλα χρόνια μέχρι το 2016.

Όμως, ο συντάξιμος χρόνος μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης. Σε δεύτερη φάση αναμένεται και ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό, εφόσον βέβαια είναι πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μια προσαύξηση επί της σύνταξής του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν λάβει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα λάβει μαζί και τα αναδρομικά τεσσάρων ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Σύμφωνα με παραδείγματα ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση:

  • Συνταξιούχος του 2017 με πέντε χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 60 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 3.600 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με εννέα χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 149 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 8.910 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2018 με 11 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 198 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά τετραετίας 9.504 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με 15 χρόνια παράλληλης ασφάλισης έως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 338 ευρώ στη σύνταξη, με αναδρομικά πενταετίας 20.250 ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λιγνάδης: Νόμιζα ότι το ένταλμα ήταν “τρολιά”

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί...

Επιστροφές φόρου: Έτσι θα τις λάβουν οι δικαιούχοι – Τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Από «σαράντα κύματα» θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 512.000 (έως τώρα) πολίτες που δικαιούνται επιστροφές φόρου έως ότου τις πάρουν: Και αυτό γιατί θα...

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους φοιτητές που αγωνιούν για τις επιδόσεις τους, καθώς την Τρίτη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων 2022 για...

Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μάσκες από το 6% στο 24%. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προωθείται τροπολογία, η...
Καβάλα: Σε ηχείο, κούτες και φρεάτια κρυμμένα τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ

ΑΑΔΕ: Παρέλαβε νέες λίστες Ελλήνων φοροφυγάδων με “μαύρο χρήμα” στο εξωτερικό

Νέες λίστες σε cd που περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων παρέλαβε πρόσφατα η ΑΑΔΕ από τις ξένες φορολογικές αρχές και ήδη ξεκίνησε ο εξονυχιστικός...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Η ακρίβεια αύξησε κατά 265.000 τους μικροοφειλέτες της εφορίας – Με κατασχάσεις απειλούνται 1,9...

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν...

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η “Real News”, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πρόσθετες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίας, στο μέτωπο της στήριξης των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,029ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γεραπετρίτης: Τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου η καταβολή αναδρομικών για την ενέργεια

Την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές θα αρχίζουν να βλέπουν χρήματα στον λογαριασμό τους στο...

Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό

Παρεμβάσεις σε τέσσερα πεδία για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε το...

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές γιατρών του ΕΣΥ

Mία σημαντική απόφαση, με βάση την οποία ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν αναδρομικά...

Αναδρομικά: Ποιοι δικαιούνται έως και 5.000 ευρώ που… ξέχασε ο ΕΦΚΑ!

Χαράς ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς «ξεχασμένα» αναδρομικά, τα οποία φέρνουν στο προσκήνιο οι...