Οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ισραήλ συσφίγγουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους με συνεχείς συνεκπαιδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, πάνω από 10 ισραηλινά μαχητικά, συνοδευόμενα από ιπτάμενο τάνκερ και ιπτάμενο ραντάρ, πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με Έλληνες πιλότους μαχητικών.
Πρόκειται για την συνέχεια της άσκηση “Frizis Damas 2022”, το πρώτο στάδιο της οποίας έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον FIR του Τελ Αβίβ μέχρι το FIR της Λευκωσίας.
Η διμερής αεροπορική άσκηση «Frizis Damas 2022» έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2022, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία όπως πρώτο είχε προαναγγείλει το enikos.gr υπεγράφη τελικά στις 15 Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ΓΕΕΘΑ.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης διεξήχθησαν αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Λευκωσίας.
Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο (2) αεροσκάφη F-16, δυο (2) αεροσκάφη F-15I και δύο (2) αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707.
Η άσκηση πήρε την ονομασία «FRIZIS DAMAS», μετά από επιλογή και συναίνεση και των δύο χώρων, από τους:
Μαρδοχαίος Φριζής: Ελληνοεβραίος (Ρωμανιώτης) Αξκός του ΣΞ, ο οποίος πολέμησε σε όλα τα μέτωπα από τον Α’ ΠΠ έως και τον Β’ΠΠ, όπου φονεύθηκε στην Πίνδο κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940.
Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, με τις ενέργειές του κατά την Κατοχή (1941-1944) διέσωσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων Εβραίων από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Για το λόγο αυτό, μετά τον Β’ ΠΠ αναγορεύτηκε από το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ ως Δίκαιος των Εθνών.
του Χρήστου Μαζανίτη